Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
 • Parovi
 • Rezultati
 • Ljestvica

Hrvatski Telekom Prva liga, 17. kolo

08.12.2018. 15:00
Rijeka
Rijeka
3 : 0Lokomotiva
Lokomotiva
08.12.2018. 17:30
Hajduk
Hajduk
3 : 1Istra 1961
Istra 1961
09.12.2018. 15:00
Inter-Zaprešić
Inter-Zaprešić
0 : 2Dinamo
Dinamo
09.12.2018. 17:30
Gorica
Gorica
1 : 2Osijek
Osijek
10.12.2018. 18:00
Rudeš
Rudeš
1 : 1Slaven Belupo
Slaven Belupo

Pogledaj detaljnije

U sjedištu Hrvatskog nogometnog saveza danas je održana redovna, 20. sjednica Komisije nogometnih sudaca na kojoj je obavljena analiza suđenja u prvih pet kola proljetnog dijela MAXtv Prve lige te se analizirala ostala sudačka problematika.

foto: HNS
09.03.2016. 16:28

Pregledom video zapisa spornih situacija na odigranim utakmicama obavljena je kompletna analiza suđenja nogometnih sudaca od 22. do 26. kola MAXtv Prve lige te je pritom zabilježeno nekoliko utakmica s evidentnim pogreškama sudaca i kontrolora sudaca:

22. kolo

Rijeka - Lokomotiva
sudac: Andrej Burilo      kontrolor: Dragutin Vuk

Sudac je pogriješio što nije dosudio kazneni udarac u korist NK Rijeka. Zbog toga, ocjena je dana na revidiranje kontroloru suđenja.

23. kolo

Lokomotiva - Hajduk
sudac: Tihomir Pejin      kontrolor: Branko Stipković
2. pomoćni sudac: Hrvoje Barišić
2. dodatni pomoćni sudac: Dario Bel

Na utakmici je bilo više grešaka u primjeni disciplinskih i tehničkih mjera od strane suca utakmice, a ocjena je dana na revidiranje kontroloru suđenja. Konstatirano je i da sudački tim nije djelovao kao tim iz čega su proizašle pogreške, uključujući nedosuđeni kazneni udarac za HNK Hajduk.

24. kolo

Dinamo - Split
sudac: Andrej Burilo       kontrolor: Miroslav Vitković

Sudac je ispravno sankcioniran od strane kontrolora zbog neadekvatne primjene disciplinskih i tehničkih mjera.

25. kolo

Split - Rijeka
sudac: Dalibor Mlakar      kontrolor: Branko Stipković

Sudac je ispravno sankcioniran od strane kontrolora zbog neadekvatne primjene disciplinskih i tehničkih mjera.

26. kolo

Rijeka - Osijek
sudac: Fran Jović       kontrolor: Draženko Kovačić
2. pomoćni sudac: Goran Loparac

Pogrešku glavnog suca u primjeni disciplinskih mjera adekvatno je sankcionirao kontrolor. Drugi pomoćni sudac pogriješio je u primjeni pravila zaleđa te neopravdano nije priznat pogodak NK Rijeka, a tu pogrešku također je sankcionirao kontrolor suđenja.

U zaključku, konstatira se da su pojedini suci napravili pogreške usprkos jasnim i detaljnim uputama s održanog Seminara sudaca. Na nekim utakmicama gdje je bilo pogrešaka iste su adekvatno sankcionirane od strane kontrolora suđenja. Tamo gdje su utvrđene greške, a nisu sankcionirane od strane kontrolora, sporni momenti vraćeni su putem DVD-a kontrolorima na revidiranje, kao što nalažu Upute o ocjenjivanju sudaca.

Sankcionirani suci te kontrolori suđenja neće biti određivani u narednom periodu od strane povjerenika za suđenje te povjerenika za određivanje kontrolora suđenja, sukladno Pravilima o uvjetima, načinu i postupku određivanja nogometnih sudaca.

Tamo gdje se nisu mogle utvrditi pogreške sudaca, Komisija je dala za pravo nogometnim sucima u donošenju odluka.

Komisija nogometnih sudaca donijela je odluku da se održi jednodnevni seminar sudaca MAXtv Prve lige 30. ožujka u Nogometnoj akademiji, a tom prigodom bit će održan i fitness test.

U odigranim utakmicama Hrvatskog kupa te utakmicama dva kola 2. HNL, suđenje je bilo na zadovoljavajućoj razini.

Nadalje, Komisija nogometnih sudaca razmotrila je i odbila prijedlog HNK Hajduk da utakmice polufinala i finale Hrvatskog nogometnog kupa sude inozemni suci. Komisija je izrazila čvrst stav da su usprkos pojedinačnim pogreškama, kakve se događaju i u drugim ligama, hrvatski suci i više nego dovoljno kvalitetni suditi ključne utakmice Hrvatskog kupa i prvenstva.

Komisija će se pismeno očitovati na dopis Hajduka, kao i na dopis Rijeke po pitanju suđenja.

Također, Komisija nogometnih sudaca donijela je odluku kako će se u užem sastavu sastati nakon svakog odigranog kola kako bi promptno mogla reagirati na sve situacije iz područja djelovanja Komisije nogometnih sudaca.

Komisija nogometnih sudaca založit će se da se u sklopu programa Hrvatske nogometne televizije (HNTV) otvori odgovarajući prostor sudačkim temama, kako bi se na transparentan, otvoren i argumentiran način analizirala sudačka problematika i približila zainteresiranoj javnosti.

Završno, Komisija nogometnih sudaca izrazila je jasan stav kako će i dalje neovisno o pritiscima klubova, medija i javnosti donositi najbolje moguće odluke za dobrobit kvalitetnog suđenja i hrvatskog nogometa.

Još vijesti

 • Sudačka komisija zgrožena napadom na Brunu Marića

  14.10.2016.

  Sudačka komisija zgrožena napadom na Brunu Marića

  Komisija nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza energično i najoštrije osuđuje huliganski napad na nogometnog suca Brunu Marića koji se dogodio u utorak u Stobreču. Komisija nogometnih sudaca...

 • Sažetak promjena Pravila nogometne igre

  12.07.2016.

  Sažetak promjena Pravila nogometne igre

  Na 130. Općem godišnjem sastanku IFAB-a, održanom 5. ožujka 2016. godine u Cardiffu, odobrena je najobuhvatnija revizija Pravila nogometne igre u 130-godišnjoj povijesti IFAB-a. Jedan od ciljeva bio...

 • Susret Osijek - Dinamo odigran u skladu s propisima

  14.12.2015.

  Susret Osijek - Dinamo odigran u skladu s propisima

  Nakon susreta 20. kola MAXtv Prve lige između Osijeka i Dinama, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker zatražio je i dobio hitno očitovanje Komisije nogometnih sudaca o odluci suca...

 • Rođak Karšić: "Ponosna i sretna zbog iskazanog povjerenja"

  29.10.2015.

  Rođak Karšić: "Ponosna i sretna zbog iskazanog povjerenja"

  Aktualni tjedan ostat će upisan kao vrlo značajan za hrvatsko suđenje, a posebno za hrvatske sutkinje. Naime, nakon što je jučer postala prva sutkinja na utakmici završnice Hrvatskog kupa, Sanja...

Ljestvica

1.Dinamo18+2345
2.Osijek18+2034
3.Rijeka17+1533
4.Lokomotiva18+1431
5.Gorica18+127
6.Hajduk18+223
7.Inter-Zaprešić18-2117
8.Slaven Belupo17-616
9.Istra 196118-1515
10.Rudeš18-333