Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
 • Parovi
 • Rezultati
 • Ljestvica

Hrvatski Telekom Prva liga, 1. kolo

14.08.2020. 20:00
Varaždin
Varaždin
:Gorica
Gorica
15.08.2020. 17:55
Rijeka
Rijeka
:Šibenik
Šibenik
15.08.2020. 20:05
Osijek
Osijek
:Slaven Belupo
Slaven Belupo
16.08.2020. 17:55
Hajduk
Hajduk
:Istra 1961
Istra 1961
16.08.2020. 20:05
Dinamo
Dinamo
:Lokomotiva
Lokomotiva

Pogledaj detaljnije

Igrač, sudac, delegat, kontrolor, funkcionar! To su sportske uloge ovog doista svestranog čovjeka rođenog 29. studenoga 1963. u Kolanu na Pagu. Zvanjem dvostrukog magistra: povijesti i povijesti umjetnosti, zaposlenika na poziciji višeg stručnog savjetnika za sport u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Splitsko-dalmatinske županije, hrvatskog branitelja sa 1.700 dana u borbenom sektoru te, što je neposredni povod ovom razgovoru, člana Izvršnog odbora HNS-a.

foto: HNS
10.03.2017. 20:38

Zašto ga je, dakle, njegov županijski savez htio opozvati iz nacionalne nogometne vlade, što je odlukom Skupštine HNS-a na sjednici ovog utorka odbačeno u roku „odmah“?
- Pojedinci iz NS Splitsko-dalmatinske županije dobro znaju da to nije u njihovoj ingerenciji, niti takvo mjesto pripada bilo kojem županijskom ogranku, ali nevjerojatno su uporni u rovarenju... Izabran sam na tajnom glasovanju najvišeg foruma nogometne organizacije visokim postotkom, čime se ponosim. Još sam ponosniji što su taj bijedni prijedlog mojih lokalnih oponenata skupštinari Kuće nogometa odbili rezultatom 44:0. Upravo ta znamenka, 0, govori sve o samozvanim maherima koji na državnoj razini ne znače ništa.

Šupraha je bio predsjednik županijskog nogometa, što pamti iz te ere?
- Uveliko sam smanjio financijske obveze malih klubova prema ŽNS-u, zalaganjem na granici borbe uspio sam da ŽNS sam vodi novčano poslovanje Treće HNL-Jug pa tako omogućio velike i redovite prihode, a u više sam navrata – čak i nakon odlaska s predsjedničke dužnosti – izborio da se po brojnim osnovama dobije financijska pomoć iz blagajne HNS-a. Moji nasljednici tim klubovima nisu prigospodarili ni čašu vode, štoviše, osjetno su im podigli zaduženja! Neprestano plasiraju laži i klevete kako bi me ocrnili i stvorili dojam da radim protiv interesa dotičnog saveza. Zna se na kojim se institucijama vode postupci zbog laži, kleveta i uvreda pa će autori dobiti priliku da ih i dokažu.

Kako iz današnje perspektive gleda na sukob s tadašnjim Hajdukovim liderom Brbićem, sjeti li ga se katkad...?
- Marin Brbić mi baš ne pada na pamet. Tko je on, uostalom, što predstavlja u hrvatskom sportu? Istina je da sam ga se nedavno sjetio poradi jedne situacije – primio sam sudsku obavijest da povlači tužbu kontra mene i taj se postupak obustavlja. Pretpostavljam da je cilj postignut i stoga ostalo nema smisla. Pametnom dosta.

Dolazi li Alojz na poljudske utakmice; ako ne smije u ložu, smije valjda na tribinu!?
- Otkad znam za sebe stalno sam nazočio svim nastupima Majstora s mora, ukoliko me nije spriječilo službeno putovanje. No u novije vrijeme tamo ne odlazim, nemam ni potrebu ni namjeru. Hajduku pak želim da se vrati na kote koje je nekad zauzimao, da glede rezultata i uspjeha bude ono što je bio.

Ove subote je Jadranski derbi, gostuje prvoplasirana Rijeka?
- Eventualno je riječ o presudnih 90 minuta utrke za prvaka. Ako Riječani pobijede (ja to prognoziram), već se može pripremati završno slavlje na Rujevici, uvježbavati podizanje pokala! Nije izvjesno da Dinamo može slaviti u oba međusobna dvoboja. Svaka čast svima, no Dinamo i Rijeka su superiorni u svakom smislu i teško će bodove gubiti drugdje. Po tom pitanju Plavima je malo lakše budući da su prošli oba gostovanja na Poljudu. Ali, ponavljam, odnese li Rijeka sve, jednom rukom će zgrabiti šampionski trofej. Bilo bi to zaista zasluženo.

Kakav je nogometaš bio Lojz?
- Amaterski. Vratar u trećeligašu Arbanasima koji je pristupio bibinjskom Goranu i na prvom treningu slomio potkoljenicu. Onda me u Zadru, gradu moga studiranja, sreo poznati sudac s B-liste Prve savezne lige Ivan Kraljević-Ikan, vidio gips i savjetovao upis na sudački tečaj. Nije me morao dugo nagovarati, bio sam svjestan da nisam golman od formata...

Zato je i te kako napredovao u novom dresu, sve do FIFA-znaka:
- Međunarodni sam bio od 2000. do 2007. Taman. Prvoligaški od 1994. do 2008. Predugo.

Nije upitno da je sudio sjajno. Talentiran, inteligentan, kompletan. Sportaš u svakom genu, pedagog i psiholog za kojeg u tom nezahvalnom hobiju nije bilo tajni.
- Po prestanku sam četiri godine bio član Komisije sudaca HNS-a zadužen za provedbu i primjenu UEFA-konvencije, i kontrolor na utakmicama 1. HNL, i opserver na ino-priredbama...

Naravno da mu je puno koristilo poznavanje stranih jezika:
- Engleski i talijanski govorim aktivno, njemačkim i španjolskim se služim.

Od 2015. je na listi internacionalnih delegata:
- Potpuno drukčija funkcija od kontrolorske, hijerarhijski viša, najvažnija. Na zadatku češće no što sam očekivao.

Kod kuće se okušao i kao „Oko sokolovo“, impresije?
- Prije pet godina pozvao me Saša Sušec da sudjelujem u emisiji o HNL-u na Arenasportu. Tražili su svježe lice, promjene, inovacije. O(p)stao sam tri sezone u zahtjevnom i nadasve nezavidnom poslu u kojem nema uživanja; nije lako javno zaključiti da je dojučerašnji kolega ozbiljno pogriješio. Dok sam bio „oko“ zamrznuo sam sve aktivnosti u sudačkoj branši, ovdašnje i vanjske. I post-festum ih obnovio.

Sad je u Hrvatskoj kontrolor, u Europi delegat. Kako komentira sve dosadašnje televizijske tumače sudačkih pravila i caka?
- Damir Matovinović i Goran Marić slijedili su svoju viziju, održavali stil ponašanja, pričanja, ocjenjivanja. Pokušavali biti što objektivniji, tako da ne povrijede osjećaje suca ni logiku poslodavca! I za njih i za mene je povoljno što se razdoblje komentiranja svelo na nekoliko godina – tema je prilično uska, prijeti ponavljanje i upadanje u kontroverze kad slične događaje tumačiš različito...

Mateo Beusan se ne da duže od desetljeća?
- I dva, čini mi se. Priznajem da nisam pasionirani gledatelj, može se večer provesti i bolje, kvalitetnije. Preporučljivije.

Dodaje:
- Me mogu i ne želim vjerovati kako se nastoji provući glas da su hrvatski suci loši i negativni, pogotovo mi smeta kad vidim da se netko upućen ili neupućen naslađuje tuđim propustima, koje slijede napadi. Grešaka je bilo u svakom razdoblju, ljudi pamte i ne zaboravljaju. Mnogi su sve čime se diče postigli zahvaljujući hrvatskom nogometu i Prvoj HNL!

Kakva je ova aktualna, Liga 10?
- Kvalitativno iznad postojećih uvjeta. Raste neprestano, u svakom segmentu, svakom detalju. Stvara nogometaške klase interesantne i najvećim, najbogatijim klubovima Starog kontinenta. Prvenstvo je apsolutno regularno, u rangu s bilo kojim od najcjenjenijih, samo se kod nas sve ocrnjuje metodom bolesnih i pokvarenih, što je apsurdno!

Sudački promašaji ne šalju ni u Europu ni u Drugu HNL?
- Jasno da ne. Važno je da nema namjere. Nitko nikad nije savršen, bezgriješan.

Je li Damir Batinić u srazu Cibalije i Dinama podbacio više nego je dopušteno?
- Deplasirano je da se jedna pogreška, ma koliko očita, pokušava prikazati kao organizirani zločin! Te se ta situacija rabi za rušenje vodeće garniture HNS-a ne bi li na čelo dojahali dežurni pljuvači koji po raznim novinama i portalima rigaju vatru, premda neki i danas jedu iz „pijata“ toga saveza. Kakvi likovi, kakvi licemjeri! Oni bi, dakako, da se to napravi bez demokratskih izbora, oslanjajući se na pomoć političara, rušeći Davora Šukera, najvećeg strijelca nogometa u Hrvata svih vremena, u usporedbi s kojim su Nitko i Ništa pa sukladno tome ne stanu u istu rečenicu.

Kako naš uvaženi gost surađuje s vrhuškom iz Vukovarske 269 A?
- Uzorno, na najvišem nivou. Zbog razumijevanja potreba i poštovanja važnosti moje županije temeljem mojeg zauzimanja osigurana su sredstva za normalan život splitsko-dalmatinskih momčadi, zato iskreno zahvaljujem predsjedniku Šukeru i izvršnom direktoru Vrbanoviću. Što se tiče Davora, njegova veličina, značenje i popularnost u kontinentalnim i svjetskim relacijama nepojmljivi su običnom promatraču koji informacije crpi iz naših medija. Dokraja sam to spoznao putujući nogometnim poslom diljem paralela i meridijana. Nema zemlje u kojoj se ne nižu hvalospjevi Šukeru-nogometašu i Šukeru-djelatniku. Što domaćim jadnicima besramno ide na živce. Njihov problem, samo neka zavide, neka pate!

Vječita meta je i Zdravko Mamić, dopredsjednik HNS-a koji se povukao?
- On se isprofilirao u vrhunskog nogometnog stručnjaka, a ne jedino u ključnu Dinamovu personu. Modri su zahvaljujući njemu uvjerljivo najuspješniji u prethodnom desetljeću. I Zdravkov udio u Savezu je izvanredan. Kamo sreće da je više takvih, sposobnih i neumornih. Nadam se da će u pravosudnim postupcima dokazati nevinost. Imamo sličnu narav, uzajamno polemiziramo, ali – kapa do poda!

Što će biti s tim glasovitim Zakonom o športu?
- Po n-ti put pitam mudrace koji su ga osmislili i izglasali da objasne, da kažu i pokažu kako će se financirati amaterski sport? I kojim to odredbom Zakon definira? Tužan je taj niski pokušaj manipuliranja javnošću, nedovoljno upućenom u bit problema. „Oni“ bi gurali svoja rješenja i svoje ljude, dopusti li im se mogućnost izbora! „Oni“ bi hrvatski sport, osobito hrvatski nogomet, spakirali na groblje! Jedan veliki klub, možda i najveći, već jesu...

Alojzije Šupraha rekao je još dosta toga, ovo su karakteristični naglasci. Takav sportaš, akademski građanin i međunarodno verificirani nogometni čimbenik, ima pravo reći. Kojekakva gunđala i lovce u mutnom valja suočiti i s njegovim ratnim putom otpočetim dragovoljnim uključivanjem 1. veljače 1991. Tretiranim bisernom ogrlicom priznanja i medalja:
- Spomenicom Domovinskog rata;
- Spomenicom domovinske zahvalnosti;
- Medaljom „Bljesak“;
- Medaljom „Oluja“;
- Ordenom za izniman pothvat u Domovinskom ratu;
- Ordenom reda hrvatskog trolista;
- Ordenom hrvatskog pletera za izuzetne zasluge u stvaranju Republike Hrvatske.

Još vijesti

 • City bolji od Uniteda

  30.09.2019.

  City bolji od Uniteda

  Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

 • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

  29.09.2019.

  Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

  Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

 • U Kupu svi favoriti na okupu

  27.09.2019.

  U Kupu svi favoriti na okupu

  U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

 • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

  26.09.2019.

  Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

  Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...

Ljestvica

1.Dinamo000
2.Gorica000
3.Hajduk000
4.Istra 1961000
5.Lokomotiva000
6.Osijek000
7.Rijeka000
8.Slaven Belupo000
9.Šibenik000
10.Varaždin000