Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
 • Parovi
 • Rezultati
 • Ljestvica

Hrvatski Telekom Prva liga, 0. kolo

Pogledaj detaljnije

Iako je u djetinjstvu voljela košarku, prilično i rukomet, buduća profesorica zemljopisa i povijesti se 1982. godine opredijelila za nogomet. I ostala mu vjerna do danas. Presudio je navijački odlazak na maksimirski stadion.

foto: HNS
19.03.2017. 18:29

- Toga proljeća otac me poveo na utakmicu Dinama, jednu od onih koje su odlučivale o nezaboravnom naslovu prvaka. Veliki događaj za djevojčicu koja je tek proslavila osmi rođendan. Dotičnoga ljeta sam pak pozorno pratila SP u Španjolskoj pa me nogomet dokraja zaintrigirao.

I prije je Lada katkad s dečkima ganjala „bubamaru“ u svojoj i susjednim velikogoričkim ulicama, nedaleko stadiona Radnika. No uživanje u igri Ćirinih mušketira definitivno ju je usmjerilo najpopularnijem sportu. Što joj se posebno dopadalo?
- Dinamičnost. I tehnička rješenja. Divila sam se kako igrači u plavom barataju loptom – nogom kao rukom!

U međuvremenu je i ona bila registrirani član jednog kluba:
- Radnika, naravno. Sudionica državnih prvenstava od 1998. do 2002.

Što je igrala?
- Stopera. Ispočetka pokušavala u navali, ali su me treneri sve češće pomicali unatrag, valjda nisam bila dovoljno nadarena.

Ta pretpostavka nipošto ne vrijedi za sudačku karijeru:
- Na tečaj sam se 2002. upisala po preporuci Melvina Nuića, sada na žalost pokojnog. I brzo napredovala.

Već za dvije sezone pristupila je ispitu za saveznu licencu, znak FIFA osvojila 2005. Reprizirajući taj status sve do 2016. što je zaista izvrsno, impozantno.
- Specijalizirala sam se za B-listu. Za „mahanje“.

Zaredali su brojni nastupi:
- Ne samo razni kvalifikacijski i prijateljski. Nego i oni na velikim završnicama ženskih selekcija.

Posebno pamti finale EP-a uzrasta U-19 na Islandu 2007., polufinale SP-a postava U-20 u Čileu 2008., finale EP-a najboljih reprezentacija u Finskoj 2009., polufinale SP-a postava U-20 u Njemačkoj 2010. pa Svjetski kup godinu potom također u Njemačkoj, onda polufinale olimpijskog turnira 2012. u Londonu, polufinale SP-a sastava U-17 u Kostarici 2014.
- Neprestano sam, cijelo desetljeće, išla na radne sastanke i seminare FIFA-sutkinja u Katar. I, aktivno, na cijenjeni Algarve Cup u Portugal. Predlani sam postala nacionalni, a nedavno internacionalni instruktor što doista veseli – priča Lada.

To je taj fantastičan podatak o svrstavanju među 50 FIFA-eksperata po čemu je prva iz HNS-a:
- Prva za veliki nogomet, u malom su to otprije Ivan Novak i Edi Šunjić. Četrnaest nas je iz Uefe, ukupno dvadeset za ženski nogomet.

Što znači da će putovati cijelim globusom i neposredno sudjelovati u obučavanju generacija sutkinja. Plijeni ogromno povjerenje. Svakako i zato što je intelektualka, što engleski, njemački i talijanski govori tečno, a piše odlično, što je dobra i u španjolskom. Nije upitno da edukacijsku potkovanost stječe i predajući geografiju u velikogoričkoj osnovnoj školi.
- Kojoj zahvaljujem na razumijevanju za mnoge odlaske u inozemstvo; nastojim da moji učenici ipak ne budu zakinuti.

Dapače, barem im može govoriti o izravnim saznanjima:
- Činjenica je da sam sudačkim zadatkom bila u 20-25 država, te da kao običan građanin najvjerojatnije ne bih posjetila Armeniju, Kostariku, Island, Čile... super atraktivne destinacije.

Upravo se vratila s atlantske obale Portugala, koju je u roku mjesec dana službeno obišla dvaput.
- Malo sam došla sebi i brzo se „prešaltala“ u ovdašnje obveze. Lijepo je preuzeti uobičajeni dnevni raspored.

Poletna je na oba kolosijeka, školskom i sudačkom, neumorna, zagrijana.
- To je moj život.

Krivo joj je što naša ženska liga nije baš osobita:
- Jednostavno ne ide, napredak je spor i težak a klubovi siromašni – cure igraju ni za što. Nadam se da će bolje biti s reprezentacijama, pogotovo seniorskom, čujem da je novi izbornik Božidar Miletić vrlo sposoban.

Neusporedivo bolja je MAXtv Prva liga?
- Svakako. Premda žalim što najveći talenti prerano odlaze strancima, ja bih starosnu granicu pomaknula na 22 godine tako da ih mi što duže gledamo izbliza.

Na pozornici s profesionalnim momčadima je i Ladina kolegica Sanja Rođak-Karšić?
- Zasluženo. Uložila je puno truda i znanja, odriče se koječega tako da ima pravu satisfakciju.

Prof. Rojc smatra da je na vrijeme dres zamijenila civilnom odjećom:
- Mogla sam na igralištu biti još tri godine, ali tada bih kasnila u aktualne vode koje ionako nisu dostupne svakome. Moraš nešto izgubiti da bi štošta dobio, zato je odluka bila pametna.

Ove nedjelje bila je delegat na ligaškom susretu kadeta, nije oduševljena:
- Previše je pisanja. Mi suci radije smo usredotočeni na stručnu tematiku.

Drži palčeve prvotimcima Gorice u pohodu na Prvu HNL, zna da imaju podršku grada i politike, da je klupsko vodstvo prekaljeno, spremno za izazovni iskorak. Idućeg tjedna igrat će i Vatreni?
- Očekujem tri boda iz dvoboja s Ukrajincima.

U koga se poglavito uzda?
- U Luku Modrića, nedvojbeno vrhunskog po svemu. Sviđaju mi se i dva Marka, Rog i Pjaca, tako mladi i tako uspješni!

Još vijesti

 • Bravo publika, bravo Hrvatska

  17.06.2018.

  Bravo publika, bravo Hrvatska

  Kažu da se za Kalinjingrad poslije Drugog svjetskog rata baš nimalo nisu zanimali prvi susjedi Poljaci i Litavci, jesu nešto udaljeniji Rusi svjesni sjajnog strateškog položaja i činjenice da se na...

 • Dragan Primorac: "Zar glava nije važnija od noge?"

  16.06.2018.

  Dragan Primorac: "Zar glava nije važnija od noge?"

  Specifičan je grad u kojem ove subote Hrvatska igra 17. utakmicu na svojem petom svjetskom prvenstvu. Ruska enklava Kalinjingrad nalazi se sa sjeverne strane Poljske (383 kilometara od Varšave) te...

 • Ilustracija iz Francuske 1998. inspiracija za Rusiju 2018.

  14.06.2018.

  Ilustracija iz Francuske 1998. inspiracija za Rusiju 2018.

  Bio je to prigodni povratak u prošlost: ovog četvrtka u Vijećnici Grada Zagreba, Trg Stjepana Radića 1, otvorena je izložba fotografija Roberta Valaija s nastupa hrvatske reprezentacije na SP-u prije...

 • Suci prestaju biti crne ovce i bijele vrane

  13.06.2018.

  Suci prestaju biti crne ovce i bijele vrane

  Naravno da su suci i suđenje važan dio svakog nogometnog natjecanja, pogotovo World Cupa kao najvećeg i najintrigantnijeg. Nema idealnih prosudbi, stoga ni apsolutne pravde, no FIFA poduzima sve da...

Ljestvica

1.Dinamo000
2.Gorica000
3.Hajduk000
4.Inter-Zaprešić000
5.Istra 1961000
6.Lokomotiva000
7.Osijek000
8.Rijeka000
9.Rudeš000
10.Slaven Belupo000