Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
 • Parovi
 • Rezultati
 • Ljestvica

Hrvatski Telekom Prva liga, -1. kolo

Pogledaj detaljnije

Ova rubrika njemu odgovara najbolje jer Ante Vučemilović-Šimunović je rekorder po funkcionarskom stažu u HNS-u: jedini član Skupštine od kasnih osamdesetih do danas, istaknuti pravnik s dionicama člana nacionalne nogometne vlade, disciplinskog suca 1. HNL, direktora za unutrašnji ustroj, prvoligaškog delegata. Ukratko, aktera od općeg povjerenja i uvažavanja.

foto: HNS
20.04.2017. 17:32

Dotični čovjek s dva prezimena zapravo je nezamisliv podalje vrha nogometnog pokreta. S karakterističnim simbolima – etabliranim brkom i isto takvim osmijehom – poznat je i priznat u svim dijelovima Hrvatske, dokraja odan najpopularnijem sportu kojem pridonosi i u radno i u slobodno vrijeme. Ne istupa često, poradi čega smo zahvalni na odzivu i odgovorima na sva pitanja.

Vučemilovići-Šimunovići su Slavonci dalmatinskih korijena?
- Da. Ja sam 1954. rođen u Ježeviću pokraj Vrlike, ali kad sam imao osam godina morali smo seliti zbog brane na Cetini kojom je nastalo Peručko jezero. „Potopili“ nas. Ponuđene su tri alternativne lokacije: okolica Osijeka, Poreč te Bač. U Istru nam se nije išlo zbog refleksa poslijeratne Zone B, a Vojvodina je u Srbiji, u drugoj republici. Bilo je logično smjestiti se u Antunovcu.

Je li Ante igrao nogomet?
- Kako ne. Lijevog halfa, pomagača, br. 6 u lokalnom Vitezu. Kad mi je bila dvadeset i jedna slomio sam nogu, obje potkoljenične kosti. Istog dana stradao je i legendarni Osijekov prvotimac Stjepan Čordaš pa smo u bolničkoj sobi bili zajedno...

Podrazumijevalo se napredovanje na drugim poslovima:
- Uključio sam se u rad tadašnjeg Podsaveza, zatim vodio Središte. Postupno dospio i u NSH, koji me delegirao za zastupnika u najvišem organu NSJ, baš u vremenu razdruživanja 1991.

Znači da je participirao u povijesnom teamu Mladena Vedriša?
- Time se ponosim. Mladen je bio fantastičan. Odmah smo formirali HNS, u kojem sam dakle otpočetka. Nadam se da ću biti i do kraja.

Važna karika Izvršnog odbora u svim mandatima, osim dok je šef bio Branko Mikša:
- Tada sam bio prvoligaški stegovni sudac, inkompatibilan s funkcijom u operativnom tijelu.

Odnosi s brojnim predsjednicima asocijacije?
- Izvanredni. Suradnja primjerna. Svi su bili vrhunski, zavidnog obola. Iskreno žalim što su Josip Šoić, Đuro Brodarac i Vlatko Marković – koji je trajao najduže i sukladno tome napravio najviše - pokojni.

Ugledni sugovornik autor je ideje, potom i realizacije, da Savez preuzme osječki susjed Davor Šuker?
- Naravno. Znam ga oduvijek. Ne dvojim da nogomet moraju voditi nogometaši, a od Šukermana nema većeg, boljeg, slavnijeg, karizmatičnijeg, utjecajnijeg. Pozvanijeg. Bio je to pun pogodak, apsolutno! Ima mjesta i za druge, za sve.

Ante je bio i direktor NK Osijeka?
- Dvije godine, 1995. i 1996. Inkorporiran i danas, kao član Gradskog vijeća i predsjednik NS Osječko-baranjske županije u kojem sam zaposlenik na poziciji i dužnosti izvršnog direktora-koordinatora. Drago mi je što nove lidere Bijelo-plavih krasi sjajna vizija, što kreće izgradnja modernog kampa na Pampasu kojeg je od 29 gradskih vijećnika podržalo 27, ni ta dvojica nisu bila protiv. Prema tome, Osijek znalački slijedi ogledni primjerak Rijeke, pozitivu s ukupnom atmosferom kad se stopi i ŽNS i navijačka skupina; tamo Armada, ovdje Kohorta.

Što ćemo s pomacima na nacionalnoj razini?
- Nužno je poboljšati infrastrukturu. Napokon urediti Nacionalni stadion, poduzeti sve da igralište s umjetnom travom dobiju sve županije, najprije one u kontinentalnom dijelu s obzirom na komplicirane zimske uvjete.

To se ne može samo sa sredstvima Kuće nogometa?
- Dakako. Računamo na pomoć Fife i Uefe. Svakako i države. Koja zasad u proračunu HNS-a (koji je od 140 do 200 milijuna kuna ovisno o tome je li na rasporedu završnica SP-a ili EP-a) sudjeluje tek s jedan posto!

Ne manjka kritika na Savez, isprepliću se one s određenih političkih kota i pojedinih regija, klubova, pojedinaca?
- Nedovoljna informiranost uzrokuje pogrešnu percepciju. Javnost je premalo upoznata s radom i funkcioniranjem HNS-a. Koji je po svemu vrlo dobar. S vrsnim djelatnicima-profesionalcima u svim resorima.

Vučemilović je jedan od petorice dopredsjednika, upućen u sve. I u to hoće li Šuker biti predsjednik i od 2018. u kojoj predstoji izborna sjednica Skupštine?
- Mislim da hoće. Najmanje još jedan mandat. To, međutim, mora biti odluka nogometne organizacije. Isključivo njena.

U prijevodu - nipošto politička?
- Uvijek je dobro osjetiti svačije raspoloženje, saslušati različite stavove, ali nogomet doista pripada nogometašima. Davor izvrsno kotira u međunarodnim forumima, predvodnik je i u brojnim bilateralnim relacijama, autoritativno nadzire domaća zbivanja. Stječe iskustvo, razvija se u vedetu i na tom planu, postaje nogometni djelatnik najviše kategorije.

Dosta je prijepora glede Zakona o sportu, kako ih odstraniti ili približiti, usuglasiti?
- Imperativ je izrada novog zakona, u čemu bi se trebala podrazumijevati važna uloga sportaša. Posebno iz nogometne grane, koja u našoj zemlji dominira s 52 posto! Neka zakonodavac, a to je Sabor RH, ne izbjegava transparentnost. Zašto ne bi čuo i uvažio naše prijedloge, zar baza ne vlada materijom!? Ukoliko su pogledi i projekti asimetrični, ništa od napretka. Nije li hrvatska reprezentacija 18. u svijetu - dugo je bila i u Top 10, bit će opet – a liga senzacionalna 15. ili 16. Valjda to nešto vrijedi; koliko se djelatnosti može pohvaliti takvim dometima?

Ključno je namicati novac, ulagati u objekte, pomagati tamo gdje je kritično.
- Nije dvojbeno da A-selekcija hrani sve ostale, to je velika snaga i isto takva vrijednost. Jedinstvo organizacije ne smije biti narušeno. Niti smije stati proizvodnja asova od čijih transfera žive klubovi.

Plasman na World Cup 2018. u Rusiju nije upitan?
- Još nije ni siguran, puno je izazova. Iako stojimo solidno.

Liga 10?
- Opravdala očekivanja. Stabilizirala se. Malo se i lutalo, normalno je da ratne okolnosti utječu na broj sudionika. Ovaj sustav je najprimjereniji zbog ekonomskih (ne)mogućnosti, financijski teret u stanju je nositi samo deset klubova. Veseli što je jako zanimljiva 2. HNL. Nije nemoguće njeno preoblikovanje, kolona sa 16 momčadi; start je moguć po okončanju procedure, najranije od sezone 2018./2019.

Ante je delegat na utakmicama MAXtv Prve lige:
- To me raduje. Putujem, viđam se sa znancima i prijateljima, sa suradnicima. Imamo o čemu pričati, o cijelom nizu situacija.

U 29. kolu je slobodan. Za razliku od nećaka istog imena i istih prezimena, suca derbija Dinamo - Hajduk!
- Njegov otac Ivan i ja smo braća... Uvjeren sam da će sve biti uspješno, po pravilima službe, bez repova. Posrijedi je prekaljeni arbitar, k tome intelektualac, za kojeg nema tajni. Ne bojim se za Antišu, zaslužuje superlative, o sebi najljepše govori sam. Djelom. Na zalazu je karijere, no možda nastavi u sudačkoj branši.

Opstoji teza da je njen osječki ogranak u statusu svojevrsnog lobija, sa svim konotacijama koje taj pojam nosi?
- Nije istina, takva ocjena nema pokrića! Od 1.200 - 1.300 sudaca u Hrvatskoj naša županija ima 319 aktivnih plus 96 instruktora, nije li to impozantan potencijal, kamo sreće da nas drugi prate jer masovnost iznjedri kvalitetu.

Aktualno je rješenje disciplinca Saše Pavličića-Bekića u vezi s El Arbijem Hillelom Soudanijem kome je Tihomir Pejin, djelitelj pravde u susretu Lokomotive i Dinama, štošta oprostio?
- Iznenađen sam tom kaznom, premda je situacija komplicirana. Pejin je sve vidio te reagirao onako kako je smatrao potrebnim. Na raspolaganju su bile tri mjere: 1) upozorenje, 2) opomena, 3) isključenje. Postupio je slikovito pokazujući griješniku bedž „Respect“ na svome dresu. Je li promašio? Vjerojatno jest, ali o tome se mora očitovati struka. Već i je, povjerenik Ante Kulušić rekao je svoje, sigurno će Tihomir – inače jedan od najsavjesnijih, najsustavnijih sudaca koji zaista ulaže u sebe - snositi posljedice.

O Soudaniju će se pak očitovati Komisija za žalbe HNS-a na sastanku u petak, tada ćemo saznati hoće li najskuplji igrač prvenstva suigrače bodriti s tribine ili ipak stati sučelice Majstoru s mora.

Još vijesti

 • Ivica Olić: "Proći u nokaut fazu pa se - potući"

  26.05.2018.

  Ivica Olić: "Proći u nokaut fazu pa se - potući"

  Instinktivna i svaka druga inteligencija izbornika Zlatka Dalića zorno se manifestirala kad je za prvog asistenta izabrao Ivicu Olića, karizmatskog internacionalca, člana Vatrenih koji brojem nastupa...

 • Dođi u Vinkovce

  24.05.2018.

  Dođi u Vinkovce

  Ne pamti se uzbudljivije proljeće u tom gradu sjajnih ljudi i vrsnih nogometaša. Jest da je njihova Cibalia u dramatičnim okolnostima morala napustiti prvoligaško društvo, no nema panike, nitko ništa...

 • Rabuzinovo sunce, Zaradićev sat, Šutejov dres

  23.05.2018.

  Rabuzinovo sunce, Zaradićev sat, Šutejov dres

  Nogomet nije samo trening i utakmica, seoba sa stadiona na stadion. Nogomet je djelatnost koja zahtijeva stručnjake raznih profesija i impresija. U našoj zemlji on podrazumijeva i tri specifična...

 • Mario Cvitanović prvi, Davor Rupnik posljednji

  21.05.2018.

  Mario Cvitanović prvi, Davor Rupnik posljednji

  Dakako da šef struke šiva iz dobivena materijala, osobito ako nije sudjelovao u odabiru kadra. Ovo je lista uspješnosti prvoligaških trenera u natjecateljskoj sezoni 2017./2018. temeljem osvojenih...

Ljestvica

1.Dinamo36+3473
2.Rijeka36+4370
3.Hajduk36+3266
4.Osijek36+1556
5.Lokomotiva36-151
6.Slaven Belupo36-1043
7.Inter-Zaprešić36-2143
8.Rudeš36-2140
9.Istra 196136-3227
10.Cibalia36-3926