Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
Kralj Ivan & knez Igor

Tema dana: Rudeš

Kralj Ivan & knez Igor

 • Parovi
 • Rezultati
 • Ljestvica

MAXtv Prva liga, 36. kolo

26.05.2017. 18:00
Slaven Belupo
Slaven Belupo
1 : 2Hajduk
Hajduk
26.05.2017. 20:00
Split
Split
0 : 1Osijek
Osijek
26.05.2017. 20:00
Cibalia
Cibalia
1 : 1Lokomotiva
Lokomotiva
27.05.2017. 16:00
Inter-Zaprešić
Inter-Zaprešić
0 : 3Istra 1961
Istra 1961
27.05.2017. 19:00
Dinamo
Dinamo
5 : 2Rijeka
Rijeka

Pogledaj detaljnije

To je dakle riješeno: Rudeš je prvak Druge lige i od iduće sezone bit će član MAXtv Prve lige. Dva kola prije kraja prvenstva ima sedam bodova više od Gorice koja sa Solinom lovi drugo mjesto te razigravanje za elitini razred s pretposljednjim prvoligašem.

foto: Gordan Laušić
15.05.2017. 17:22

Nema dvojbe da je za povijesni uspjeh Rudešana najzaslužniji Ivan Knežević (64), negdašnji vrsni centarfor zagrebačkih klubova rodom iz Imotskoga. On je već petnaest godina volonter na Rudeškoj cesti 25, apsolutno privržen i posvećen tamošnjim Plavima. Prethodno je igrao za jarunski Borac, prošao sito i rešeto Otta Barića pa pristupio Zagrebu, no Dražan Jerković u međuvremenu je zaključio da ne može pomoći stoga je pristupio Zagrebačkim plavima, na kraju opet Jarunu. Jedna od trenerska zadaća bila je baš u Rudešu:
- Nakon imenovanja sportskim direktorom paralelno sam vodio i momčad tako da uštedimo jedan honorar, da ne moram sam sebe plaćati!

Odmah je dečke uveo iz Četvrte u Treću ligu. U Drugoj upravo odrađuju osmu natjecateljsku sezonu. Smjenjivali su se brojni stručnjaci, naprimjer Mate Prskalo, Željko Sopić, Srećko Lušić, Stipe Brnas...
- Prije godinu i pol u stožer smo kooptirali Igora Bišćana. Ispostavlja se da je to bio pun pogodak.

Kralj Ivan i knez Igor surađuju odlično:
- Gotovo savršeno. Ja sam prije nekoliko mjeseci dužnost sportskog direktora zamijenio predsjedničkom, budući da se povukao Miroslav Glišić. Moj sin Tomislav je direktor kluba.

Valjda napomenuti da je Ivan ugledan i uspješan gospodarstvenik, većinski vlasnik te direktor tvrtke Palma sa sjedištem u Donjoj Reki nadomak Jastrebarskom, čija je osnovna djelatnost proizvodnja i distribucija pogrebne opreme uključujući održavanje groblja i davanje pogrebnih usluga, a bavi se cijelim spektrom drugih poslova – izradom metalne, plastične i papirne robe, inozemnim zastupstvom, posredništvom na domaćem i stranom tržištu, energetikom, poljoprivredom, transportom, skladištenjem, upravljanjem i vođenjem objekata za sport i rekreaciju...
- Prije dolaska u Rudeš četiri sam se godine bavio isključivo Palmom, i shvatio koliko mi nedostaje nogomet! Čim su se poklopile okolnosti i skupila tzv. kritična masa, vratio sam se, uključio i, eto, izdržao. Puno je elemenata za zadovoljstvo, za sreću. Zato i uživamo.

Završio je Višu trenersku, ima UEFA-A licencu. Za 1. HNL nužna je UEFA-Pro ako želi biti trener ili sportski direktor, razmišlja li o njoj?
- Čuo sam se s ravnateljem Nogometne akademije Vatroslavom Mihačićem, možda odradim jedan tečaj i steknem to najveće sportsko zvanje. Premda nisam zainteresiran za trenerstvo – naravno da na toj poziciji želimo Bišćana! Prvo ćemo razgovarati s njim, načisto s tim da ga ovaj podvig stavlja u fokus i da će ga tražiti mnogi.

Što kod Igora posebno cijeni?
- Znanje i trud. Karizmatičnost i jednostavnost. Pedagoško-psihološki pristup. Stalno se usavršava, nadograđuje. I službeno školuje, do UEFA-Pro diplome dijeli ga nekoliko ispita.

I trener Knežević je s jednim klubom ishodio prvoligaški status:
- Sa Samoborom, 1997. Na žalost, Marinko Boban smatrao je da bi mi to bio preveliki zalogaj pa je doveo Stjepana Čordaša...

Ovih dana zgotovljene su dvije velike akcije, organizacijska i sportska, toliko značajne da čovjek instinktivno osjeća tremu. Kakav je Ivanov pogled u budućnost?
- Strahovito nam znači sporazum s Deportivo Alavesom, koji sam potpisao s njegovim liderom Haritzom Kerejetom. Tim činom zaista smo osigurali život za najmanje jedno desetljeće!

Kako je uopće došlo do simbioze s devetim timom Primere?
- Kod nas je duboki trag ostavio prof. Igor Jukić sa svojim Biotreningom, osjetno dižući kvalitetu vježbanja i igranja svih naših selekcija. Budući da su ga angažirali i NK Alaves i KK Baskonia, on je bio poveznica! Španjolci su dvaput bili ovdje, ja i sin putovali smo tamo. Upoznali smo se, pronašli dodirne točke i interese i zapravo sve lako usuglasili. Za početak će oni poslati četvoricu djelatnika, eksperata za ustroj, marketing i odnose s medijima, za natjecanje; jedan će ostati najmanje šest mjeseci.

Predsjednik ne taji da je NK Rudeš neusporedivo bolji rezultatski negoli organizacijski:
- A odsad će sve biti novo, izazovno. Kompleksno. Postajemo dio profesionalne lige, sukladno tome treba se i ponašati.

Ključni su novci i igrači. Kako ih nabaviti?
- Što se tiče budžeta, sva saznanja govore da će dostajati od 7 do 10 milijuna kuna, s koliko može preživjeti prvoligaš bez osobitih ambicija. Toliko ćemo namaknuti. Evo kako: 4 milijuna od Uefe zbog Dinamovog sudjelovanja u Ligi prvaka, 1 milijun od tv-prava, 2 milijuna od Grada na ime škole, objekata i prvenstva raznih pogona, ostalo od sponzora, članarine, ulaznica.

Sigurno i od Alavesa?
- To se podrazumijeva, on je autor poruke da slijedi deset godina bez financijskih stresova!

Zanimljiva je ta hrvatska prožetost s Baskijom, neka tajna veza, dosad napose košarkaška: od 1990. tamo su radili Željko Pavličević, Velimir Perasović dvaput, Neven Spahija, Žan Tabak, a od stratega iz neposrednog okruženja Duško Ivanović, Božidar Maljković, igrali pak Perasović, Zoran Planinić, Roko Ukić odnosno Mirza Teletović, Predrag Drobnjak, Dejan Tomašević, Goran Dragić...
- Slažemo se u svemu, uvažavamo i potičemo.

Prvu HNL izborili su Krunoslav Hendija, Leonard Mesarić, Antonio Bodrušić, Vilibald Vuco, Toni Borevković, Colin Gabriel, Ante Aralica, Tomislav Havojić, Mario Ćubel... Konačno i definitivno nedjeljni strijelac Matko Babić. Kadar ipak nije dostatan za najvišu i najtežu ligu?
- Mi smo toga svjesni – nastavlja predsjednik. – Nastojat ćemo se pojačati slobodnim prvoligaškim kandidatima, nekolicinu iz La Lige poslat će Alaves, vjerujemo da ćemo biti mamac i momcima iz regije s obzirom na to da postajemo odskočna daska za španjolsko i općenito zapadno područje.

Slab je priljev iz vlastite škole?
- Zasad. Razumljivo jer donedavno smo imali 60, a sada imamo 350 polaznika!

Rudeš će domaće utakmice igrati u Kranjčevićevoj?
- Da, to smo sredili u dogovoru s klubom i gradom Zagrebom.

Kakve su šanse za licencnu registraciju rudeškog stadiona?
- Solidne. Vjerujemo da ćemo kući najkasnije do proljeća 2018.

Što imaju, što nemaju?
- Imamo igralište s umjetnom travom i šator za cjelogodišnju obuku. Nemamo dva kraka tribine i rasvjetu.

Travnjak je u redu?
- Nije, treba ga promijeniti.

Pomoć je obećao Milan Bandić:
- Uzdamo se u gradonačelnika, on nas nikada nije iznevjerio, neće ni ovaj put! Samo da prođu izbori...

Rudešani ne misle da će u elitnoj diviziji plesati samo ono jedno famozno ljeto:
- Ne robujemo ni aspiracijama ni predrasudama. Ne plašimo se za materijalna sredstva, pitanje je hoćemo li angažirati dovoljno pravih nogometaša. Priznajem da sam slabo pratio MAXtv Prvu ligu, potpuno okupiran Drugom, ne znam točan odnos snaga. Ali pretpostavljam da ćemo biti sposobni čak i za sredinu ljestvice.

Ako se to izjalovi, nemaju plan B. Naime, sve je plan A:
- U njemu piše da nas ništa ne može ošamutiti, slomiti. Da i ispadnemo, ne bi bio smak svijeta, nastavili bismo kao da se ništa nije dogodilo, bez potresa, bez panike.

Ne opstoji bez razloga njihov slogan „Jer mi smo totalno drukčiji od drugih“!
- Proslava 1. mjesta i 1. lige je u nedjelju poslije susreta s Goričanima. Mate Bulić rekao je da će pjevati besplatno, može dovesti i Marka Perkovića-Thompsona. Normalno da računamo i na nastup vjernog navijača Siniše Vuce.

Grmjet će do zore. Ima i zašto!

Još vijesti

 • Nyon sretan Rijeci i Osijeku, nesretan Hajduku

  19.06.2017.

  Nyon sretan Rijeci i Osijeku, nesretan Hajduku

  Ždrijeb parova pretkola Lige prvaka i Europske lige našim je klubovima bio i majka i maćeha. Raspletom su prezadovoljni Riječani i Osječani, nezadovoljni Splićani. No nema razloga ni za radovanje ni...

 • Donacije ili investicije

  17.06.2017.

  Donacije ili investicije

  Dvojba je lažna jer nitko nikome ne daje novac „na lijepe oči“. U situaciji kad je toliko toga hrvatskoga prodano strancima, ne treba se ustručavati ni biznisa s nogometnim klubovima. Osobito stoga...

 • Alen Petrović: "Osijek će stalno podizati letvicu"

  16.06.2017.

  Alen Petrović: "Osijek će stalno podizati letvicu"

  Dok se ovih dana iz Osijeka najviše javlja o sudskom procesu Dinamovom savjetniku Zdravku Mamiću, nogometaši Osijeka su na pripremama u Sloveniji. Iz hotela Bellevue s Pohorja na razgovor za naš...

 • Hrvatska liga - lansirna rampa na europske stadione

  13.06.2017.

  Hrvatska liga - lansirna rampa na europske stadione

  I natjecateljska sezona 2016./2017. afirmirala je niz naših talenata koji će, nastave li se razvijati dosadašnjim tempom, dospjeti među kontinentalne vedete. Ovo je kratki pregled učinka u netom...

Ljestvica

1.Rijeka36+4888
2.Dinamo36+4486
3.Hajduk36+3969
4.Osijek36+1566
5.Lokomotiva36+344
6.Istra 196136-1639
7.Slaven Belupo36-938
8.Inter-Zaprešić36-3128
9.Cibalia36-5321
10.Split36-4018