Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
  • Parovi
  • Rezultati
  • Ljestvica

Hrvatski Telekom Prva liga, 0. kolo

Pogledaj detaljnije

Bio je i ostao legenda Varteksa, dugo je igrao i u Dinamu te od aktualnih prvoligaša trenirao Slaven Belupo i Osijek. Kako Dražen Besek ocjenjuje početak natjecateljske sezone, što je zamijetio, po čemu procjenjuje izglede u dugom prvenstvu, što misli o svakom članu Hrvatski Telekom Prve lige...?

foto: HNS
17.07.2017. 22:04

- Očekivano dobar start Rijeke i Dinama, što nije iznenađenje ni za koga – bili su domaćini, a Istra 1961 i Slaven Belupo ipak nisu suparnici spremni za senzaciju stoga 2:0 i u Maksimiru i na Rujevici djeluje rezonski.

U općoj konstelaciji odnosa i snaga doima se da je najbolji posao napravio Hajduk matirajući tradicionalno neugodnu Lokomotivu u Zagrebu, 3:1?
- Svakako. Splićani su pokazali stanovitu zrelost, veću od one kakvom su se predstavljali prijašnjih sezona, kad im je trebalo vremena da se srede, da se ne muče. U nedjelju su Lokose riješili uvjerljivo. Pritom nije bitan samo rezultat, već i gard pun famoznog dišpeta makar je dosta stranaca i na terenu i u tehničkom prostoru. To je nesumnjiva pozitiva!

Može li takav Hajduk biti punopravni konkurent Rijeci i Dinamu za naslov prvaka?
- Možda. Nisam siguran. Kompliciran je put do uspjeha. Bojim se da će, kad je u pitanju Majstor s mora, opet sve završiti na velikim željama i preglasnim ambicijama.

Dražen naglašava:
- Hajduk je najveći protivnik sam sebi. Zato što razloge svojim podbačajima traži u tuđem umjesto u svojem dvorištu. Njemu je uvijek greška na drugima, njemu probleme tobože servira netko treći, onaj koji je protiv. Zar nije normalno da je „protiv“, pa svatko se bori za vlastite interese! Ne vidim nakanu da se odmakne od takvog stava. Pritom je to, naravno, obveza kluba, ne momčadi – igrači su zadnji među onima koji trebaju promijeniti logiku i servu.

Čini se da je Rijeka u punom zamahu, drži se autoritativno, moćno, nemilosrdno. Hoće li ponovo biti dominantna postojećem doprvaku?
- Rijeka nikad ne može biti favorit veći od Dinama, svake sezone Dinamo starta kao br. 1! Jest prava, opasna, rastrčana i po običaju razigrana, svaka joj čast jer je izraziti dobitak hrvatskog nogometa. Međutim, ne kotira bolje od Dinama premda u ovom trenutku izgleda mnogo bolje. Pustimo 1. kolo, daleko je 36. Lani je napadala, ljetos brani, nije to isto. Može li sačuvati mir, koncentraciju i ozbiljnost?

Zašto „maksimirski lavovi“ ne ujedaju kao donedavno, zbog čega nisu u ritmu kakav ih je krasio 11 šampionskih sezona zaredom?
- Meni je teško govoriti o Plavima, s kojima sam proveo šest godina. Ne znam odakle krenuti u analizi propusta? Previše je rotacija, igračkih i trenerskih, jedino je Zoran Mamić u ulozi šefa struke trajao i trajao, doduše u posebnim okolnostima s obzirom na bratsku povezanost sa Zdravkom. Potencijal je neupitan, je li i kvaliteta, naime, je li ta vrijednost dostatna za Europu!? Rekao bih da odgovarajući iskorak u inozemstvu izmiče i zato što su zahtjevi u tuzemstvu puno manji.

Upravo su trener Besek i njegov Varteks u natjecateljskoj rundi 1998./1999. posljednji od Hrvata dočekali proljeće u Europi, taj san Modri nikako da dosanjaju... Gdje će se zaustaviti Osijek?
- Ispostavilo se da protiv Rudeša nije odgovorio visokim ciljevima. Dakako da je sve to što se događa u Gradskom vrtu i oko njega zaista lijepa priča – napokon se živi uredno, bez stresova. Za čestitati je na tolikim postignućima, poboljšanjima. Nadam se da će Plavo-bijeli biti ustrajni, daleko od krize kakva je tresla za moga boravka kad se jedva vezao kraj s krajem. Propusti se, eto, događaju. Rudešu – podcijenjenom spontano – dopustilo se samopouzdanje i kuraža, on je to znalački iskoristio i discipliniranom igrom osvojio bod.

Osijek je neplanirano izgubio dva, koja će nedostajati u trci s Dinamom, Rijekom i Hajdukom?
- Nužno je neusporedivo više mudrosti i poniznosti da bi se stiglo u sam vrh, na sam vrh. Uspjeh ne dolazi sam od sebe. Je li tamošnji stručni stožer kadar prepoznati situaciju i vući meritorne poteze? Sposoban nadvisiti sve zamke kad si u ulozi apsolutnog favorita. Sad u Osijeku glede organizacije kluba sve štima, ali sad se i štošta očekuje, čak podrazumijeva. A to stvara pritisak, psihološki i svakakav. S Luzernom se, naprimjer, igralo jako dobro, šteta što nije konkretizirana još koja šansa, iako je i 2:0 zavidna prednost. Osjećam da se za prolazak u sljedeći krug mora postići pogodak u uzvratu.

Rudeš se predstavio u solidnom izdanju?
- Da. Za konkretnije zaključke je prerano, neće biti za sedam-osam kola. Jasno da je taj remi izvanredan poticaj.

Lokomotiva je posrnula s premalo otpora?
- Ne bih se složio, trudila se, ali nije išlo. Njezin je hendikep što u svakom prijelaznom roku ostaje bez ključnih prvotimaca. Nemoguće je na brzinu izmisliti nove! Vrlo mi se dopada taj mladi, školovani sastav, učinak pak ovisi o brzini sazrijevanja. Kad se Lokosi razmašu nije nemoguć doskok na 5. pa i 4. poziciju, onu koja vodi u međunarodni kup.

Koprivnica je blizu Varaždinu i sugovornikov pogled je čist:
- Tamo imam bezbroj starih znanaca i iskrenih prijatelja. Glede „farmaceuta“ ću biti dokraja otvoren: prošle sezone su me razočarali. Ne razumijem uzrečicu „imamo igru“. Da, pa što; gdje je rezultat? Čim njega nema, sve je dvojbeno. Pogotovo posjed lopte. Belupov je interesantan, ali nije prepoznatljiv, nije natjecateljski, nije koristan. Slaven se ne smije miriti s plasmanom koji mu garantira opstanak u 1. HNL, to nije u skladu s težnjama, koga „to“ zanima!?

Besekova preporuka:
- Da bi se otišlo visoko, i letvica mora biti analogno postavljena. Čemu sramežljivost.

Priznaje da štošta remete odlasci, poput Heberovog. I navija za susjede koje smatra svojima. U Zaprešiću je također jedan njegov, zapravo dvojica – Samir Toplak i Branko Lađević?
- Zadržali su se tri godine, slijede najmanje dvije, u hrvatskim uvjetima to je impresivno. Inter preživljava, bori se za egzistenciju. S više ili manje trauma. U prethodnom prvenstvu se osigurao do zimske stanke, onda zaredao porazima. Takav slučaj destabilizira i obeshrabruje, vodi u kampanjstvo, stihiju. Vjerujem da će ovom zgodom biti bolje, lakše.

U vezi s Puljanima najradije se ne bi izjašnjavao:
- Premalo ih pratim i poznam. Pretpostavljam da ne bi škodilo poneko pojačanje. Ovo protiv Dinama nije bilo obećavajuće, čak je izostala organiziranost u defenzivi.

Nije zaboravio podvući:
- Na rezultat utječu brojni faktori. Nipošto ga neće biti ako Istra 1961 ne sredi unutrašnje relacije koje su dopustile „ono“ s Totom: nadasve ružan, apsurdan eksces koji dokazuje da se klub nije razvio do nivoa institucije. A bez ambijenta i atmosfere nema pomaka.

Koga nismo spomenuli, Cibaliju?
- Ona je svima, i meni, tako simpatična. Slažem se da taj osjećaj nije baš dobrodošao; fućkaš simpatičnost, život osigurava uspješnost! Smatram da Vinkovčani zadovoljavaju sve aspekte: kvalitetu, tradiciju, rad, jednostavnost, kulturu. Fale im jedino financije. Jedino... Ohrabruje bazen koji redovito daje talente. Valjda će netko dati i sredstva?

Još vijesti

Ljestvica

1.Dinamo000
2.Gorica000
3.Hajduk000
4.Inter-Zaprešić000
5.Istra 1961000
6.Lokomotiva000
7.Osijek000
8.Rijeka000
9.Rudeš000
10.Slaven Belupo000