Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
 • Parovi
 • Rezultati
 • Ljestvica

Hrvatski Telekom Prva liga, 22. kolo

16.02.2018. 18:00
Rudeš
Rudeš
2 : 0Inter-Zaprešić
Inter-Zaprešić
17.02.2018. 15:00
Osijek
Osijek
2 : 1Rijeka
Rijeka
17.02.2018. 17:00
Istra 1961
Istra 1961
1 : 0Lokomotiva
Lokomotiva
18.02.2018. 15:00
Dinamo
Dinamo
0 : 1Hajduk
Hajduk
18.02.2018. 17:00
Slaven Belupo
Slaven Belupo
2 : 0Cibalia
Cibalia

Pogledaj detaljnije

U stanci zbog obveza najbolje i mlade reprezentacije u sesvetskom sportskom kompleksu Sava upriličen je seminar prvoligaških delegata (nazočile su i kolege s liste Druge HNL). Odaziv je bio potpun, a brojni govornici podsjetili su vrhovne nadzornike utakmice što sve trebaju raditi i na što paziti.

foto: nk-rijeka.hr
08.09.2017. 13:29

Ante Vučemilović-Šimunović nastupao je u trostrukoj ulozi: dopredsjednik Izvršnog odbora HNS-a, član Komisije za natjecanje i delegat HT Prve HNL, dakle osoba koja zaista ima što reći, savjetovati, preporučiti. Skupu se obratio i tajnik Saveza Vlado Iveta, pozdravljajući pa ističući važnost dotične uloge. Dakako da je najiskusniji i najsvestraniji hrvatski nogometni djelatnik Zorislav Srebrić prionuo predavanju o liku i djelu delegata iz najvišeg natjecateljskog razreda. Povjerenik za sigurnost Miroslav Marković također je imao bitnu zadaću jer taj segment uvijek je pod posebnim povećalom kako bi sve protjecalo u miru i redu, a griješnici kojih na žalost ne manjka bili odgovarajuće sankcionirani. Bivši međunarodni sudac Darko Cvitković, savezni instruktor-kontrolor koji je i član državne Komisije za suce, izvijestio je o brojnim promjenama PNI; jest da delegati ne ocjenjuju arbitre budući da su na zadatku i kontrolori kao osobe isključivo mjerodavne za suce i suđenje, no dobro je - barem u globalu -  vladati i tom zahtjevnom problematikom. Podrazumijevalo se poduže slovo povjerenika Prve lige Josipa Breznija, također i njegovog kolega iz Druge lige Ivice Šparavca koji je u svojstvu predsjednika Komisije za natjecanje HNS-a zapravo bio glavni organizator više nego edukativnog seminara na kojem bio ionako sudjelovao jer je i sam – delegat.

Bitno je da su svi u cijelosti podvrgnuti svome poslu tako da uspjeh neće jer ne smije izostati.

Evo i popisa delegata:

Robert Balen (Zagreb), Branko Bebić (Metković), Zdenko Blažičević (Gradina), Tihomir Čalić (Marčana), Damir Čilić (Vinkovci), Stipe Doljanin (Hrvace), Tomislav Gjajić (Kutjevo), Krešimir Glavina (Prelog), Ivor Grba (Strmec Samoborski), Marko Ilijašev (Beli Manastir), Davor Ivić (Sisak), Ivan Jurina (Zabok), Mladen Jurišić (Osijek), Darko Matošić (Peteranec), Zoran Pandža (Vinkovci), Ante Potnar (Gospić), Željko Podrug (Zagreb), Dražen Posavec (Lepoglava), Lino Roša (Vodnjan), Milan Rukavina (Rijeka), Ivan Smokrović (Rijeka), Zlatko Stanković (Zagreb), Ivica Šparavec (Zagreb), Ljiljana Špičić (Zagreb), Antun Valić (Slavonski Brod), Ante Vučemilović-Šimunović (Osijek), Jure Zečević (Knin), Stjepan Žugaj (Velika Gorica), Mladen Žugec (Sveta Nedelja).

Delegatova je dužnost biti na stadionu najmanje dva i pol sata prije početka utakmice. Provjeriti tzv. banere i reklamne ploče sponzora, uvjete za rad televizijskih i ostalih izvjestitelja, press-dvoranu, sobu za dopinšku kontrolu. Neposredno uoči „mitinga“ to jest sastanka s predstavnicima klubova, osiguranja i policije te četvrtim sucem i kontrolorom suđenja zakazanim za sat i pol do kretanja s centra, mora izvijestiti povjerenika lige jesu li svi sudionici na broju, naime, da je sve spremno za javnu priredbu. Unificirani zapisnik s „mitinga“ ima čak šest stranica, što znači da obuhvaća brojne činjenice, podatke, informacije. Predmnijeva se da tijekom igre bilježi pogotke, zamjene, kartone. Vrlo uredno/savjesno/točno i ponašanje gledatelja glede verbalnih prijestupa te, osobito, bacanja pirotehničkih sredstava (baklje, dimne zavjese, petarde, slične zapaljive predmete, ne daj Bože i topovske udare ili suzavac…) Štoviše, zadaća je i potanko opisati razlog isključenja ako to, slučajno, ne učini sudac. Jer nije dovoljno spomenuti da je „taj i taj igrač u toj i toj minuti dobio crveni karton zbog udaranja“. Koga je udario (suparnika, suigrača, svog ili protivničkog trenera ili nekog drugog iz tehničkog prostora), na koji način (nogom, šakom, dlanom, glavom), u koji dio (lice, prsa, leđa, nogu), kakvim intenzitetom (osrednje, silovito, brutalno)?

Prijavljuje se sve što je nedopustivo, odnosno podložno kažnjavanju. Konstatiraju nedolični transparenti, parole namijenjeni vrijeđanju neovisno o tome podliježu li kaznama po zakonima Republike Hrvatske. Na kraju delegat ocjenjuje odnos nogometaša naspram takmacima, sucima, pozitivnoj igri itd. temeljem čega se formira poredak po fair-playu.

Kompletna usluga od ove sezone vrijedi 1.100 kuna. Dugo se nije micala s 870, još duže sa 700. Uvjet za svrstavanje na listu je ugled u društvu i sportu, što je možda neodređena kategorija. U koju ne spada školska sprema – najmanje viša.

Usput, preksutra istječe rok za disciplinskog suca. Poznato je da je nacionalna nogometna vlada na tu funkciju imenovala osječkog  pravnika Darka Kolesarića, koji još čeka odobrenje MUP-a čiji je zaposlenik. U međuvremenu  obveze obavlja Disciplinska komisija Saveza kojom predsjeda Damir Katić, odvjetnik iz Zagreba. Taj status će se produžiti, ili će Kolesarić ipak dobiti nužan „papir“, ili će, eventualno, biti imenovan novi disciplinac.

Od šefa lige Breznija doznajemo da će jedini hrvatski akter u ino-kupu, Rijeka, imati sve olakotnosti i pogodnosti zbog nastupa u EL: s obzirom na to da će igrati četvrtkom, kod kuće će potom na teren najranije nedjeljom kako bi se odmorila, rekuperirala. A prije tog četvrtka u HNL će biti angažirana u subotu, po mogućnosti i u petak, kako bi dobila dan-dva dodatnog predaha za pripremu i koncentraciju na stranog konkurenta.

Još vijesti

 • Od Bruggea do Zhengzhoua

  17.02.2018.

  Od Bruggea do Zhengzhoua

  Dok smo na tuzemnim terenima ovog vikenda zaokupljeni derbijima Osijeka i Rijeke te Dinama i Hajduka, rado osluškujemo i aktualne vijesti o našima širom Europe i Azije, posebno onima kojima se...

 • Rijeka ponire u Gradskom vrtu?

  16.02.2018.

  Rijeka ponire u Gradskom vrtu?

  Osijek se ekipira i moralno diže, planira već ove subote po treći put u aktualnom prvenstvu zaustaviti neugodnu momčad s Rujevice i značajno popraviti dojam s prošlotjedne uvertire kad je podbacio u...

 • Vilson Džoni: "U nedjelju ne mogu izgubiti, a Dinamo ima malu prednost"

  15.02.2018.

  Vilson Džoni: "U nedjelju ne mogu izgubiti, a Dinamo ima malu prednost"

  Vilson Džoni prvi je prominentni nogometaš koji je igrao i za Hajduk i za Dinamo ili obratno, zato što Bernard Vukas nikada nije bio član Plavih – u Split je otišao iz NK Zagreba. Uoči derbija 22...

 • Dinamo favorit, Hajduk optimist

  13.02.2018.

  Dinamo favorit, Hajduk optimist

  Čast jedinim preostalim prvacima Rijeci i Zagrebu, čast uvijek uvaženom Osijeku, ali utakmica Dinama i Hajduka bila je, jest i bit će derbi. Da bi se naglasila njena važnost i veličina nerijetko se...

Ljestvica

1.Dinamo22+3353
2.Hajduk22+2344
3.Osijek22+1239
4.Rijeka22+2338
5.Inter-Zaprešić22-1027
6.Slaven Belupo22-525
7.Lokomotiva22-1024
8.Istra 196122-1620
9.Cibalia22-2617
10.Rudeš22-2416