Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
 • Parovi
 • Rezultati
 • Ljestvica

Hrvatski Telekom Prva liga, 10. kolo

23.09.2017. 17:00
Cibalia
Cibalia
:Inter-Zaprešić
Inter-Zaprešić
23.09.2017. 19:00
Slaven Belupo
Slaven Belupo
:Rijeka
Rijeka
24.09.2017. 17:00
Istra 1961
Istra 1961
:Dinamo
Dinamo
24.09.2017. 19:00
Hajduk
Hajduk
:Lokomotiva
Lokomotiva
25.09.2017. 18:00
Rudeš
Rudeš
:Osijek
Osijek

Pogledaj detaljnije

U stanci zbog obveza najbolje i mlade reprezentacije u sesvetskom sportskom kompleksu Sava upriličen je seminar prvoligaških delegata (nazočile su i kolege s liste Druge HNL). Odaziv je bio potpun, a brojni govornici podsjetili su vrhovne nadzornike utakmice što sve trebaju raditi i na što paziti.

foto: nk-rijeka.hr
08.09.2017. 13:29

Ante Vučemilović-Šimunović nastupao je u trostrukoj ulozi: dopredsjednik Izvršnog odbora HNS-a, član Komisije za natjecanje i delegat HT Prve HNL, dakle osoba koja zaista ima što reći, savjetovati, preporučiti. Skupu se obratio i tajnik Saveza Vlado Iveta, pozdravljajući pa ističući važnost dotične uloge. Dakako da je najiskusniji i najsvestraniji hrvatski nogometni djelatnik Zorislav Srebrić prionuo predavanju o liku i djelu delegata iz najvišeg natjecateljskog razreda. Povjerenik za sigurnost Miroslav Marković također je imao bitnu zadaću jer taj segment uvijek je pod posebnim povećalom kako bi sve protjecalo u miru i redu, a griješnici kojih na žalost ne manjka bili odgovarajuće sankcionirani. Bivši međunarodni sudac Darko Cvitković, savezni instruktor-kontrolor koji je i član državne Komisije za suce, izvijestio je o brojnim promjenama PNI; jest da delegati ne ocjenjuju arbitre budući da su na zadatku i kontrolori kao osobe isključivo mjerodavne za suce i suđenje, no dobro je - barem u globalu -  vladati i tom zahtjevnom problematikom. Podrazumijevalo se poduže slovo povjerenika Prve lige Josipa Breznija, također i njegovog kolega iz Druge lige Ivice Šparavca koji je u svojstvu predsjednika Komisije za natjecanje HNS-a zapravo bio glavni organizator više nego edukativnog seminara na kojem bio ionako sudjelovao jer je i sam – delegat.

Bitno je da su svi u cijelosti podvrgnuti svome poslu tako da uspjeh neće jer ne smije izostati.

Evo i popisa delegata:

Robert Balen (Zagreb), Branko Bebić (Metković), Zdenko Blažičević (Gradina), Tihomir Čalić (Marčana), Damir Čilić (Vinkovci), Stipe Doljanin (Hrvace), Tomislav Gjajić (Kutjevo), Krešimir Glavina (Prelog), Ivor Grba (Strmec Samoborski), Marko Ilijašev (Beli Manastir), Davor Ivić (Sisak), Ivan Jurina (Zabok), Mladen Jurišić (Osijek), Darko Matošić (Peteranec), Zoran Pandža (Vinkovci), Ante Potnar (Gospić), Željko Podrug (Zagreb), Dražen Posavec (Lepoglava), Lino Roša (Vodnjan), Milan Rukavina (Rijeka), Ivan Smokrović (Rijeka), Zlatko Stanković (Zagreb), Ivica Šparavec (Zagreb), Ljiljana Špičić (Zagreb), Antun Valić (Slavonski Brod), Ante Vučemilović-Šimunović (Osijek), Jure Zečević (Knin), Stjepan Žugaj (Velika Gorica), Mladen Žugec (Sveta Nedelja).

Delegatova je dužnost biti na stadionu najmanje dva i pol sata prije početka utakmice. Provjeriti tzv. banere i reklamne ploče sponzora, uvjete za rad televizijskih i ostalih izvjestitelja, press-dvoranu, sobu za dopinšku kontrolu. Neposredno uoči „mitinga“ to jest sastanka s predstavnicima klubova, osiguranja i policije te četvrtim sucem i kontrolorom suđenja zakazanim za sat i pol do kretanja s centra, mora izvijestiti povjerenika lige jesu li svi sudionici na broju, naime, da je sve spremno za javnu priredbu. Unificirani zapisnik s „mitinga“ ima čak šest stranica, što znači da obuhvaća brojne činjenice, podatke, informacije. Predmnijeva se da tijekom igre bilježi pogotke, zamjene, kartone. Vrlo uredno/savjesno/točno i ponašanje gledatelja glede verbalnih prijestupa te, osobito, bacanja pirotehničkih sredstava (baklje, dimne zavjese, petarde, slične zapaljive predmete, ne daj Bože i topovske udare ili suzavac…) Štoviše, zadaća je i potanko opisati razlog isključenja ako to, slučajno, ne učini sudac. Jer nije dovoljno spomenuti da je „taj i taj igrač u toj i toj minuti dobio crveni karton zbog udaranja“. Koga je udario (suparnika, suigrača, svog ili protivničkog trenera ili nekog drugog iz tehničkog prostora), na koji način (nogom, šakom, dlanom, glavom), u koji dio (lice, prsa, leđa, nogu), kakvim intenzitetom (osrednje, silovito, brutalno)?

Prijavljuje se sve što je nedopustivo, odnosno podložno kažnjavanju. Konstatiraju nedolični transparenti, parole namijenjeni vrijeđanju neovisno o tome podliježu li kaznama po zakonima Republike Hrvatske. Na kraju delegat ocjenjuje odnos nogometaša naspram takmacima, sucima, pozitivnoj igri itd. temeljem čega se formira poredak po fair-playu.

Kompletna usluga od ove sezone vrijedi 1.100 kuna. Dugo se nije micala s 870, još duže sa 700. Uvjet za svrstavanje na listu je ugled u društvu i sportu, što je možda neodređena kategorija. U koju ne spada školska sprema – najmanje viša.

Usput, preksutra istječe rok za disciplinskog suca. Poznato je da je nacionalna nogometna vlada na tu funkciju imenovala osječkog  pravnika Darka Kolesarića, koji još čeka odobrenje MUP-a čiji je zaposlenik. U međuvremenu  obveze obavlja Disciplinska komisija Saveza kojom predsjeda Damir Katić, odvjetnik iz Zagreba. Taj status će se produžiti, ili će Kolesarić ipak dobiti nužan „papir“, ili će, eventualno, biti imenovan novi disciplinac.

Od šefa lige Breznija doznajemo da će jedini hrvatski akter u ino-kupu, Rijeka, imati sve olakotnosti i pogodnosti zbog nastupa u EL: s obzirom na to da će igrati četvrtkom, kod kuće će potom na teren najranije nedjeljom kako bi se odmorila, rekuperirala. A prije tog četvrtka u HNL će biti angažirana u subotu, po mogućnosti i u petak, kako bi dobila dan-dva dodatnog predaha za pripremu i koncentraciju na stranog konkurenta.

Još vijesti

 • Josip Posavec: "Hrvatska U-21 može na EP 2019., a najbolja mora na SP 2018.!"

  21.09.2017.

  Josip Posavec: "Hrvatska U-21 može na EP 2019., a najbolja mora na SP 2018.!"

  Mlada Hrvatska uskoro igra dvije kvalifikacijske utakmice za EP 2019. u Italiji i San Marinu. Izbornik Nenad Gračan ne dvoji da ispred mreže mora biti Josip Posavec, profesionalac Palerma dokazan u...

 • Junaci i antijunaci prve četvrtine HT Prve lige

  19.09.2017.

  Junaci i antijunaci prve četvrtine HT Prve lige

  Prošla su dva mjeseca s devet kola po pet utakmica, dakle 45 susreta za bodove u 27. prvenstvu samostalne Hrvatske. Premalo za dubinsku analizu, dovoljno za sagledavanje karakterističnog učinka s...

 • Dario Šimić: "Hrvatskom nogometu potrebni su tereni, ne kampovi"

  18.09.2017.

  Dario Šimić: "Hrvatskom nogometu potrebni su tereni, ne kampovi"

  Odigrana je prva četvrtina HT Prve HNL. Dakako da to zaslužuje osvrt ugledna sugovornika. A Dario Šimić, prvotimac Dinama, Intera (M), Milana i Monaca, član svih mladih reprezentacija koji je prvi od...

 • Doma je doma

  16.09.2017.

  Doma je doma

  Logično je i doista opravdano da se uvijek i u svemu teži usporedbi s inozemnom konkurencijom. Pritom nogomet nije iznimka, štoviše – nekako smo navikli da sport vuče posebnu paralelu. Na kraju...

Ljestvica

1.Dinamo9+1825
2.Rijeka9+1621
3.Hajduk9+516
4.Osijek9+516
5.Slaven Belupo9-311
6.Lokomotiva9-310
7.Cibalia9-119
8.Inter-Zaprešić9-78
9.Rudeš9-126
10.Istra 19619-85