Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
Zbirno izvješće 9. kola HT Prve lige

Izravna prevencija navijačkog nasilja

Zbirno izvješće 9. kola HT Prve lige

 • Parovi
 • Rezultati
 • Ljestvica

Hrvatski Telekom Prva liga, 0. kolo

Pogledaj detaljnije

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 9. kola Hrvatski Telekom Prve lige, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

foto: HNS
19.09.2017. 23:07

NK INTER - GNK DINAMO 1:3

Utakmica 9. kola HT Prve lige između NK Inter Zaprešić i GNK Dinamo odigrana je 16. rujna 2017. u 19.00 sati na Gradskom stadionu u Zaprešiću pred oko 860 gledatelja, od kojih blizu 200 pripadnika navijačke skupine GNK Dinamo Bad Blue Boys (BBB). U 47.minuti BBB višekratno skandiraju “Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje”. U 67.minuti BBB su istaknuli transparent s prekriženom glavom Zdravka Mamića. Od 76. do 78. minute BBB skandiraju “Pili smo pelina, pušili smo trave, najviše volimo Mamića bez glave”. U 82. i 83. minuti BBB pale tri baklje.

NK SLAVEN BELUPO – NK OSIJEK 1:1

Utakmica 9. kola HT Prve lige odigrana u subotu 16. rujna 2017. u 17 sati na Gradskom stadionu u Koprivnici. Susret je odigran pred malim brojem gledatelja, njih oko 600, a među njima isticalo se glasnim bodrenjem 70-80 pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka). Navijanje je bilo sportsko i korektno, bez navijačkih ispada.

HNK HAJDUK – HNK RIJEKA 0:2

Utakmica 9. kola HT Prve lige između HNK Hajduk i HNK Rijeka odigrana je 17. rujna 2017. na stadionu Poljud u Splitu u 17.00 sati pred oko 18.000 gledatelja od kojih 5.000 pripadnika navijačke skupine Torcida (HNK Hajduk), te 70-tak pripadnika navijačke skupina Armada (HNK Rijeka). Preostale navijače iz Armade, njih oko 100, priveli su pripadnici MUP-a zbog fizičkog sukoba između pripadnika Torcide i Armade na izlasku s autoputa u Dugopolju pokraj Splita. Još najmanje 100-tinjak navijača iz Armade policija je zadržala na izlasku iz Splita i nije ih pustila u grad.

Na izlasku s autoputa dogodio se brutalni fizički obračun navijačkih skupina u kojem je upotrebljeno kamenje, šake i “drugi pripadajući rekviziti” navijačkih skupina. Prema podatcima MUP-a privedeno je 108 osoba, većinom pripadnika Armade, a protiv 96 osoba podnesene su prekršajne prijave. Tek će rezultat policijske obrade moći pokazati tko je inicirao sukob. Slobodna Dalmacija iz Splita bliska Hajduku tvrdi da su incident izveli navijači Armade, dok Novi list iz Rijeke, novina bliska HNK Rijeci, tvrdi da su sukob izazvali pripadnici Torcide.

Tijekom utakmice bilo je podosta verbalnih ispada pa u 15. minuti Torcida skandira “Ubi, ubi Srbina”. U 30. minuti utakmice navijači iz Torcide pjevali su “Šugava Rijeko, smrdljivi grade, pobit ću pola tvoje Armade! Šugavo Rijeko, puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba” u skladu s poznatom krilaticom iz razdoblja fašizma “Srbe na vrbe”.

Torcida je priredila i piromansku feštu u 60. minuti upalivši 24 baklje od kojih su tri bačene na tartan stazu. Također su upalili i 5 dimnih kutija. Pripadnici Armade u 86. minuti skandiraju “Tovarske pičke”. Pripadnici Torcide koristili su i lasere usmjerene spram riječkih navijača.

Nažalost, uprava Hajduka i ovom je prilikom onemogućila rad promatračima HHO-a. U civiliziranom svijetu vrijedi načelo po kojem predstavnici nevladinih udruga koje prate sportska natjecanja imaju isti tretman kao delegati (predstavnici različitih sportskih saveza).

Nakon prošlonedjeljnog incidenta kad je uprava Hajduka spriječila ulazak promatrača HHO-a, uputili smo 15. rujna 2017., u skladu s praksom uvriježenom u odnosu s drugim klubovima, e-mail u kojem tražimo ulaznice na mjestima prikladnim za naše promatrače. Ukoliko nam ne mogu iste omogućiti da nas o tome izvijeste na vrijeme. Posebno su upozoreni da predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak kao stopostotni invalid i njegov pratitelj, imaju pravo na poseban tretman (ne mogu se penjati visoko na tribine).

Uprava Hajduka je e-mailom odgovorila da su ulaznice osigurane u skladu s našim zahtjevom te su nam poslali presliku dokumenta. Prilikom dolaska na portu stadiona rečeno nam je da karata uopće nema. Nakon brojnih “razgovora i konzultacija” dodijeljene su nam dvije ulaznice za zapadnu tribinu, što smo s obzirom na visoki stupanj rizika, morali otkloniti te su promatrači napustili stadion.

Još vijesti

 • Protiv Nigerije odlično, protiv Argentine premašiti sebe

  20.06.2018.

  Protiv Nigerije odlično, protiv Argentine premašiti sebe

  Mjesto u Airbusu 320 po imenu Dubrovnik za Kalinjingrad i natrag našla su i četvorica zaposlenika HNS-a iz strogo stručne domene: Vatroslav Mihačić ravnatelj je Nogometne akademije, Sreten Ćuk glavni...

 • Pravi zalet za prave stvari

  18.06.2018.

  Pravi zalet za prave stvari

  O prvom SP-nastupu nacionalne jedanaestorice i 2:0 protiv Nigerije govori jedanaest članova Izvršnog odbora HNS-a, ministri u vladi premijera Davora Šukera. Oni su se iz Kalinjingrada vratili kući...

 • Bravo publika, bravo Hrvatska

  17.06.2018.

  Bravo publika, bravo Hrvatska

  Kažu da se za Kalinjingrad poslije Drugog svjetskog rata baš nimalo nisu zanimali prvi susjedi Poljaci i Litavci, jesu nešto udaljeniji Rusi svjesni sjajnog strateškog položaja i činjenice da se na...

 • Dragan Primorac: "Zar glava nije važnija od noge?"

  16.06.2018.

  Dragan Primorac: "Zar glava nije važnija od noge?"

  Specifičan je grad u kojem ove subote Hrvatska igra 17. utakmicu na svojem petom svjetskom prvenstvu. Ruska enklava Kalinjingrad nalazi se sa sjeverne strane Poljske (383 kilometara od Varšave) te...

Ljestvica

1.Dinamo000
2.Gorica000
3.Hajduk000
4.Inter-Zaprešić000
5.Istra 1961000
6.Lokomotiva000
7.Osijek000
8.Rijeka000
9.Rudeš000
10.Slaven Belupo000