Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
 • Parovi
 • Rezultati
 • Ljestvica

Hrvatski Telekom Prva liga, -1. kolo

Pogledaj detaljnije

Inicijativa predsjednika HNS-a Davora Šukera koja datira od ožujka 2017. godine sasvim se konkretizira; sada je naime neupitno da će se za trajanja iduće ljetne stanke u cijelosti obnavljati igrališta sedam-osam prvoligaških klubova zahvaljujući čemu će uvjeti postati neusporedivo bolji.

foto: HNS
29.11.2017. 18:14

Igralište je ključna pretpostavka svake sportske djelatnosti, nogometa pogotovo. Zato što bez njega nema igre, a bez igre nema natjecanja. Nema prvenstva ni kupa, nema produkcije igrača, nema međunarodne participacije. Ukratko, u toj domeni nema života. Poznato je da su naši tereni u skromnom stanju, vrlo osjetljivi na atmosferske (ne)prilike. Srećom, i za tu boljku ima lijeka koji se po tradiciji zove – novac. Osigurana su sredstva ne samo za uređenje travnjaka profesionalnim pogonima, već se kreće i u sanaciju/izgradnju po županijskim središtima. Kuća nacionalnog nogometa pritom ne računa samo na sredstva oslobođena odustajanjem od kampa na Sveticama (privremenog, djelomičnog?), nego i iz drugih izvora UEFA-projekta HatTrick odnosno FIFA-fondova.

Stara je logika da ćeš više dobiti ako više tražiš.

HNS je upravo formirao posebni organ za tu namjenu, zove se Komisija za infrastrukturu. Vodi je Božo Galić, a članovi su Ante Kulušić, Đuro Bukvić, Korado Soldatić, Igor Kodžoman te Neven Šprajcer u ulozi koordinatora što je bio i dosad.

Doznajemo da je za jedan teren nužno otprilike 3,5 milijuna kuna plus PDV. S obzirom na opsežnost zahvata ponegdje će trebati i više. Planirano je da HNS sudjeluje sa 70 posto, lokalna zajednica s 30. Zanimljivo da je istovjetan odnos i glede podloge, 70 posto prirodna a 30 posto umjetna trava budući da se takav omjer potvrdio na Rujevici.

Nije dvojbena dinamika poslova. Odmah poslije Nove godine rješavanje pravnih shema, dilema i eventualnih problema kako bi se utvrdilo čiji su stadioni i pripadajući objekti, uključujući naravno igrališta. U pravilu gradski, dočim se klubovi tretiraju kao korisnici. Potom će se raspisati javni natječaj za izvođače radova. Valjda u vezi s njima neće biti poteškoća ni zastoja, prevladava uvjerenje da će ih biti dovoljno pouzdanih, kvalitetnih, verziranih za specifičnu problematiku, za pretpostaviti je da će glavnima asistirati kooperanti kako ne bi bilo odgoda. Što se tiče rokova nema zapreka da famozna „prva lopata“ starta u ponedjeljak 21. svibnja 2018. godine s obzirom na to da će dva dana ranije na programu biti posljednje, 36. kolo Hrvatski Telekom Prve lige.

Predviđeno je da gradnja traje do dva mjeseca. To znači da vremena neće nedostajati jer početak sezone 2018./2019. predviđen je za petak 27. srpnja. Što je zapravo dva tjedna kasnije no što je počela aktualna, ubrzana World Cupom u Rusiji. Zbog toga što 2019. nema velikih završnica A-reprezentacija.

Kako ističe povjerenik lige Josip Brezni, ne bi bilo zapreka ni da se negdje probije rok, u toj varijanti podesio bi se ždrijeb ili rabio zamjenski stadion. Tako je, sjećamo se, bilo ovog ljeta kad se radi glazbenog festivala Ultre nije moglo na Poljud, kad je sanirana Kranjčevićeva ulica i zapriječen prilaz sportskoj areni pa su Rudeš i Rijeka zamijenili domaćinstva, rutinski se interveniralo i zbog „Drosine“.

Nije teško naslutiti čiji će travnjaci u totalni remont. Svakako onaj u Zaprešiću čiji je korisnik, Inter, prvi ishodio suglasnost i participiranje lokalne uprave. Tamo je mokro, meko i analogno sklisko čim padne premijerna runda kiše iz smjera Brdovca ili Pojatna. Lako je zamisliti kako je kad padne snijeg. I ove jeseni su tu Žuti s Plavima iz Maksimira odigrali na granici regularnosti. Kranjčevićeva je posve oronula u svakom smislu, treba li podsjećati da se njen teren rabi više od bilo kojeg, za potrebe Zagreba, Lokomotive i Rudeša u prvenstvu i kupu, podloga sporo apsorbira vodu i pravi mali bazenčići nasred skoro neprohodne kaljuže logična su posljedica. Otežana propusnost karakterizira i koprivnički  „amfiteatar“, ne tako davno Slaven Belupo i Zadar upriličili su vaterpolsku umjesto nogometne utakmice nakon proloma oblaka u poluvremenu. Ni Maksimir nije idealan, štoviše, unatoč solidnoj travi i drenaži ograničene su mogućnosti za odljev – voda jednostavno nema kamo te se okolnosti kompliciraju. Šteta što u Puli igralište nije uređeno paralelno s ostalim sadržajima, poglavito je za naleta vlage nezgodno na dijelu kod glavne tribine. Vinkovci? Da, intervencija je potrebna makar je nekidan Cibalia ugostila Rijeku i teren se držao dosta dobro, valjda još nije potpuno pokisao…  Iste muke muče i Gradski vrt, srećom, još nije kritično, još se ne evidentiraju poplave. Sigurno ni Hajdukov poligon ne spada u savršene, i njemu bi odgovarala injekcija osvježenja premda je ljetos mijenjan.

Tko zna što slijedi u posljednja tri kola ove ligaške dionice, kiša baš stiže, šajba kao da je plaćena po učinku. Samo da se ne umiješa i snijeg. S tim se gomba svake kasne jeseni, i paralelno strijepi.

Da rekapituliramo: do svibnja zgotoviti imovinsko-pravnu i izvedbenu dokumentaciju pa najkasnije od 1. lipnja do najduže 1. kolovoza 2018. upregnuti svim silama da se akcija realizira. Procjenjuje se da je 35 do 40 dana dostatno za završetak svakog igrališta, stoga bi bilo i pričuvnog roka, za svaku eventualnost. A zatim, od nove sezone, profesionalci bi se napokon mirno i veselo rasporedili te rastrčali novim terenima osnaženi novim poletom.

Hrvatski prvoligaši to zaista zaslužuju!  

Još vijesti

 • Ivica Olić: "Proći u nokaut fazu pa se - potući"

  26.05.2018.

  Ivica Olić: "Proći u nokaut fazu pa se - potući"

  Instinktivna i svaka druga inteligencija izbornika Zlatka Dalića zorno se manifestirala kad je za prvog asistenta izabrao Ivicu Olića, karizmatskog internacionalca, člana Vatrenih koji brojem nastupa...

 • Dođi u Vinkovce

  24.05.2018.

  Dođi u Vinkovce

  Ne pamti se uzbudljivije proljeće u tom gradu sjajnih ljudi i vrsnih nogometaša. Jest da je njihova Cibalia u dramatičnim okolnostima morala napustiti prvoligaško društvo, no nema panike, nitko ništa...

 • Rabuzinovo sunce, Zaradićev sat, Šutejov dres

  23.05.2018.

  Rabuzinovo sunce, Zaradićev sat, Šutejov dres

  Nogomet nije samo trening i utakmica, seoba sa stadiona na stadion. Nogomet je djelatnost koja zahtijeva stručnjake raznih profesija i impresija. U našoj zemlji on podrazumijeva i tri specifična...

 • Mario Cvitanović prvi, Davor Rupnik posljednji

  21.05.2018.

  Mario Cvitanović prvi, Davor Rupnik posljednji

  Dakako da šef struke šiva iz dobivena materijala, osobito ako nije sudjelovao u odabiru kadra. Ovo je lista uspješnosti prvoligaških trenera u natjecateljskoj sezoni 2017./2018. temeljem osvojenih...

Ljestvica

1.Dinamo36+3473
2.Rijeka36+4370
3.Hajduk36+3266
4.Osijek36+1556
5.Lokomotiva36-151
6.Slaven Belupo36-1043
7.Inter-Zaprešić36-2143
8.Rudeš36-2140
9.Istra 196136-3227
10.Cibalia36-3926