Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
 • Parovi
 • Rezultati
 • Ljestvica

Hrvatski Telekom Prva liga, 23. kolo

24.02.2018. 17:00
Hajduk
Hajduk
:Slaven Belupo
Slaven Belupo
25.02.2018. 15:00
Cibalia
Cibalia
:Rudeš
Rudeš
25.02.2018. 17:00
Rijeka
Rijeka
:Dinamo
Dinamo
26.02.2018. 16:00
Inter-Zaprešić
Inter-Zaprešić
:Istra 1961
Istra 1961
27.02.2018. 15:00
Lokomotiva
Lokomotiva
:Osijek
Osijek

Pogledaj detaljnije

Iz Pule, poglavito sa stadiona Alda Drosine, nazire se svjetlo na kraju tunela, s one strane Učke. Premda je promatrača malo: direktor Darko Podnar, trener Darko Raić-Sudar i poneki igrač koji zasad nije otišao, nesklon tako dugoj neizvjesnosti. Skoro sasvim osula se i radna zajednica. No nada tinja, s njom i uvjerenje da još ima dovoljno vremena za pripreme do nastavka prvenstva 10. veljače.

foto: HNS
16.01.2018. 20:53

Nitko kao taj klub nije promijenio toliko imena u svojih 18 od ukupno 27 saziva prvoligaške konkurencije: Istra, Pula 1856, Pula Staro Češko, Pula, Istra 1961. I nikad mu nije bilo teže. Iako na ljestvici nakon 20 kola stanje nije kritično, sa 17 bodova koliko ima i Cibalia, u odnosu na tankih 12 Rudešovih. Vrat, međutim, steže omča neimaštine. Čekajući spasitelja. Koji navodno i definitivno stiže ovog tjedna.

Sad ili nikad!
- Nemamo što izgubiti. Ako izostane rješenje, razići ćemo se svatko svojim putem - tužno, ne i rezignirano, priča Darko Raić-Sudar, trener bez treninga: - Istina je, ne vježbamo. Planirali smo startati 8. siječnja poput većine ostalih, u najgoroj varijanti dva dana kasnije.

Ispostavilo se da postoji gore i od najgoreg.
- Ne očajavamo. Veći dio kadra ionako nije ovdje dok svi osluškujemo rasplet. Mogu i ti momci otići, no nisu uzeli ispisnice. Još nisu. Znači da nisu izgubljeni.

Spasi li se Istra najvjerojatnije će i nadalje njene boje braniti Ćorić, Hadžić, Grujević, Prelčec, Halilović, Maružin, Maksimović, Matjaž, Jelavić, Matteoni, Badrov te Čuljak i posuđenik Vojnović. Plus juniori Orbanić, Trešnjić, Radetić, Urošević. Desetak više ili manje provjerenih, ostali bi valjda postupno stasali.
- Svaka čast dečkima, ponašaju se profesionalno u krajnje kompliciranim okolnostima. Zovu, pitaju, vjeruju u pomak. Čuljak i Vojnović su ove sezone igrali za dvije momčadi, Cibaliju odnosno Osijek i nas, stoga na trećoj adresi nemaju pravo.

Za pretpostaviti je da bi novi vlasnik, čijem se dolasku veseli i Grad Pula kao suvlasnik Istre 1961, angažirao nužna pojačanja do 15. veljače, zadnjeg dana prijelaznog roka. Sigurno bi se ligaški partneri, napose oni najmoćniji - Dinamo, Hajduk, Osijek i Rijeka - odazvali na molbu i poslali kakvog perspektivca?
- Da. Korist bi mogla biti višestruka.

Kako se, dakle, stoji s rokovima, bi li dospjeli u tri tjedna akumulirati dovoljno snage i kondicije?
- Ni to nije malo. Sve je nadoknadivo. Samo da se krene, da opstanemo. Nije problem raditi na fizičkom segmentu i kad se prvenstvo nastaviti, u hodu, paralelno.

Problem su novčane dubioze. Kolike?
- Ne spada u moju domenu, makar štošta čujem, znam. Čini se da je kompletan dug oko dva milijuna eura. Prema igračima, trenerima, zaposlenicima, dobavljačima, prijevoznicima, državi. Nezgodna je blokada Fine zbog kunske protuvrijednosti za 300 tisuća eura. I otprilike dva milijuna kuna temeljem izgubljenih arbitražnih sporova. Sve to ulazi u spomenuta dva milijuna eura manjka, na što treba dodati vjerojatno 500 tisuća eura na kojima inzistira donedavni gazda Glover.

Darko Raić-Sudar se čudi:
- Zar je to nepremostiva cijena prvoligaškog nogometnog kluba s primjernom infrastrukturom u atraktivnom primorskom gradu iz države koja je članica Europske Unije!?

Važno je kažiprst usmjeriti baš prema arbitražama u HNS-u budući da one predmnijevaju trenutačnu suspenziju s opasnim posljedicama:
- Valja platiti dug treneru Pamiću te nogometašima Zlomisliću, Tomiću, Švraki, i Franjiću ako presuda postane pravomoćna. Bitno je to učiniti što prije, da ne rastu zatezne kamate.

U protivnom bi na dnevni nered stupila brutalna stvarnost: pravo i obveza povjerenika HT Prve lige Breznija da poradi petorice vjerovnika poslije svake službene utakmice s Istrina konta makne pet bodova!
- Nadamo se, žarko se nadamo da nas neće snaći niti jedan od ta dva crna scenarija. Ovaj tjedan je presudan. Bez sanacije s injekcijom i za neposrednu budućnost sve će biti utopija. Raspad sustava. Golema šteta, koju bismo morali izbjeći pošto-poto.

Apel pulskih zeleno-žutih pretvara se u vapaj. Sigurno su na iglama i vjerni Demoni. Kraljevstvo za sponzora/vlasnika koji donosi – kraljevstvo. Malo ali spasonosno.

Inače bi bilo onako kako regulira članak 61 Pravilnika o nogometnim natjecanjima HNS-a:
„U slučaju kad se klub za vrijeme prve polovine drugog dijela prvenstva rasformira ili odustane od natjecanja sve njegove utakmice iz prvog dijela natjecanja (konkretno njih 18, nap.a.) ostaju registrirane postignutim rezultatom, a za sve njegove utakmice drugog dijela prvenstva smatrat će se da ih nije igrao (briše se rezultat 5:1 za Dinamo i 1:1 s Osijekom!), a naredne utakmice neće se registrirati 3:0 bb“ .

Članak 63 aktualnog pravilnika određuje pak ovo:
„Klub koji odustane od prvenstvenog natjecanja pada u najniži stupanj natjecanja u svojem županijskom savezu bez obzira na do tada postignute rezultate. Smatrat će se da je odustao ako neopravdano ne odigra dvije utakmice“.

Ne dao Bog, bile bi to partije s Rijekom na Rujevici 10. veljače pa s Lokomotivom na „Drosini“ 17. veljače. To bi značilo da Istra 1961 od sezone 2018./2019. kreće u Trećoj županijskoj ligi, s Rašom, Barbanom, Peruškima, Cementom, Marčanom…

Završna odredba:
„Klub koji je odustao od održavanja utakmice dužan je nadoknaditi štetu drugom klubu u visini koju odredi organ koji vodi natjecanje“.

Prema tome, nema labavo. Kamo sreće da upali jedna od dvije ili čak tri opcije koje se, kažu, vrte u pregovorima zainteresiranih. Da tada s one strane Učke dopire tek slabašno, ali neugasivo svjetlo!

Još vijesti

 • Marko Šimić - sportski heroj i skori reprezentativac Indonezije

  24.02.2018.

  Marko Šimić - sportski heroj i skori reprezentativac Indonezije

  „Gooooooooool…!“, stilom južnoameričkih kolega vikao je 30 sekundi u komadu reporter indonežanske televizije nakon što je hrvatski centarfor u 48. minuti finala President's Cupa atraktivno i...

 • Trener internacionalaca, doktor povijesti, autor aplikacije

  23.02.2018.

  Trener internacionalaca, doktor povijesti, autor aplikacije

  Priča s amaterskih terena, o ocu i sinovima koji su igrački staž nastavili na više ili manje paralelnim kolosijecima nižući uspjehe. S aspekta sportskog inovatorstva posebno je intrigantno...

 • Josip Brezovec: "Na Rujevici favorit može biti samo Rijeka"

  21.02.2018.

  Josip Brezovec: "Na Rujevici favorit može biti samo Rijeka"

  Traje serija derbija, u trećoj „proljetnoj“ rundi sastaju se Rijeka i Dinamo, nakon što su se u dvije prethodne sučelili Osijek - Dinamo, Dinamo - Hajduk i Osijek - Rijeka. Kako će odigrati aktualni...

 • Kritike svakako, linč nikako

  20.02.2018.

  Kritike svakako, linč nikako

  U prva dva kola nastavka prvenstva dogodilo se nekoliko sudačkih propusta u susretima Osijeka i Dinama pa Dinama i Hajduka, što je odjeknulo u javnosti. Poglavito zbog paljbe medija; opravdane, ali...

Ljestvica

1.Dinamo22+3353
2.Hajduk22+2344
3.Osijek22+1239
4.Rijeka22+2338
5.Inter-Zaprešić22-1027
6.Slaven Belupo22-525
7.Lokomotiva22-1024
8.Istra 196122-1620
9.Cibalia22-2617
10.Rudeš22-2416