Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
 • Parovi
 • Rezultati
 • Ljestvica

Hrvatski Telekom Prva liga, 17. kolo

08.12.2018. 15:00
Rijeka
Rijeka
3 : 0Lokomotiva
Lokomotiva
08.12.2018. 17:30
Hajduk
Hajduk
3 : 1Istra 1961
Istra 1961
09.12.2018. 15:00
Inter-Zaprešić
Inter-Zaprešić
0 : 2Dinamo
Dinamo
09.12.2018. 17:30
Gorica
Gorica
1 : 2Osijek
Osijek
10.12.2018. 18:00
Rudeš
Rudeš
1 : 1Slaven Belupo
Slaven Belupo

Pogledaj detaljnije

Bit će to 52. seminar sudaca i 26. seminar kontrolora, lociran na hotel Park Plaza Belvedere u Medulinu, a datiran na četiri dana, od 1. do 4. veljače. Na brojnim predavanjima i provjerama brusit će se forma za nastavak prvoligaškog i drugoligaškog prvenstva. Očekuju se dakako svi sudionici te članovi Komisije nogometnih sudaca HNS-a, suradnici i gosti.

foto: HNS
19.01.2018. 17:18

Jedinstvenu listu Prve i Druge HNL sačinjavaju:
- Elitni FIFA-suci: Ivan Bebek, Fran Jović, Igor Pajač, Tihomir Pejin, Duje Strukan, Mario Zebec;
- Prva skupina sudaca: Damir Batinić, Dario Bel, Goran Gabrilo, Igor Križarić, Bruno Marić, Marko Matoc, Dalibor Mlakar, Marin Vidulin, Ivan Vučković;
- Druga skupina sudaca: Tomislav Bionda, Andrej Burilo, Marko Cestarić, Ante Čuljak, Željko Frković, Tino Krečak, Dario Kulušić, Marko Linić, Zdenko Lovrić, Josip Lučić, Ivan Matić, Jurica Mihalj, Goran Pečarić, Jakov Titlić, Ivan Župan;
- Elitni pomoćni FIFA-suci: Jerko Crnčić, Miro Grgić, Borut Križarić, Igor Krmar, Ivica Modrić, Goran Pataki, Goran Perica, Tomislav Petrović, Hrvoje Radić, Bojan Zobenica;
- Prva skupina pomoćnih sudaca: Krunoslav Ambrinac, Dejan Berger, Dalibor Conjar, Vedran Đurak, Alen Jakšić, Nikola Kečkiš, Tomislav Keglević, Robi Kezele, Davor Kožarec, Goran Loparac, Kristijan Novosel, Mario Pepur, Luka Pušić, Marko Stolnik, Kruno Šarić, Marin Tomas plus Sanja Rođak-Karšić;

Pozvane su i međunarodne sutkinje Sabina Bolić, Vesna Budimir, Ivana Martinčić, Jelena Pejković kao i međunarodne pomoćne sutkinje Gordana Katušić, Maja Petravić i Barbara Vidović Violenik.

Lista prvoligaških kontrolora: Branko Bajić, Alen Gerek, Dušan Kukić, Domagoj Ljubičić, Božo Mamić, Miro Marijanović, Dragutin Karlo Poljak, Branko Stipković, Vlado Svilokos, Alojzije Šupraha, Danijel Trampus, Miroslav Vitković i Šime Vukić.

Svakako će nazočiti i instruktorice Snježana Fočić, Lidija Kunštek, Blaženka Logarušić, Lada Rojc.

Seminarom će ravnati državna cehovska komisija koju sastavljaju predsjednik Ante Kulušić, članovi Darko Cvitković, Draženko Kovačić, Domagoj Vučkov i Ante Vučemilović, predmnijeva se tajnik Ivan Košutić i nacionalni referent za razvoj suđenja Igor Pristovnik, koji je i u ulozi prvoligaškog sudačkog povjerenika.

U provedbi seminara značajno će participirati stručni suradnici Miroslav Vitković, Tomislav Šetka i Marijan Dobrović, vjerojatno liječnik Tomislav Vlahović, neupitno fotograf Drago Sopta.

Sudionici bi rado pozdravili goste, stoga se nadaju predsjedniku HNS-a Davoru Šukeru, izvršnom direktoru Damiru Vrbanoviću, višem savjetniku predsjednika Zorislavu Srebriću, tajniku Vladimiru Iveti kao i predstavniku NS Istarske županije.

Suci će biti podvrgnuti teoretskom testu s 24 pitanja iz Pravila nogometne igre i propisa, video-testu s 24 situacije glede prekršaja, igranja rukom, kaznenog udarca i ostalog, rješavat će i 10 video-klipova u vezi s procjenom zaleđa.

Uobičajeno se provjerava težina i masnoća tkiva. Naravno da je jedna od važnijih stavki kontrola tjelesne spreme posredstvom tzv. Yo-Yo testa. Kontrolorima pak slijedi teoretska (testovi) i praktična (video-zapisi) provjera kao i dodatne natuknice za pisanje izvještaja o sucima i suđenju.

Domagoj Vučkov smatra da je jesen bila dobra:
- Dobra, ne i vrlo dobra premda je mogla. Nikada dosta ozbiljnosti, usredotočenosti na zadaću. Sve proizlazi iz fizičke spreme – i koncentracija i provedba PNI.

Referirat će o kaznenom udarcu i timskom radu:
- Prikazat ćemo sekvence iz domaće lige, što se u kaznenom prostoru sudilo i što nije iako se trebalo. Ukazati na nekonzistentnost prilikom procjene povlačenja, guranja i držanja. A o timskom radu, posve omogućenom tehničkim uređajima, dovoljno je podvući da sudac ne sudi sam. Sudi tim. Koji katkad reagira izvrsno, katkad na žalost zakaže…

Draženko Kovačić predavat će o napucavanju lopte u prekidu igre te o povlačenjima na igralištu. On je i glavni fitness-instruktor, o čemu kaže:
- Unatrag sedam godina otkad se tom problematikom bavimo sustavno, po sugestijama specijalista Fife i Uefe, napredak je zaista velik. I u pripremi i u spremi. Jasno da svi suci nose polar sat, koji bilježi pa na posebnu platformu šalje sve podatke koje stalno provjeravam. Trenira se pet puta tjedno, vrlo intenzivno. Četiri puta godišnje su provjere. Zaključak: u toj domeni hrvatski suci ostvaruju visoku profesionalnu razinu!

Na što će usmjeriti pozornost svojim poučnim predavanjima?
- Uvijek su zamjetni različiti kriteriji u tumačenju prekršaja povlačenjem, zato smo skupili zorne primjere s utakmica naše nacionalne lige kako bismo ih proučili i usuglasili stav. Što se tiče prekida igre s pripadajućim napucavanjem lopte, osnovno je upozoriti sudačku četvorku - ili šestorku - da se takav prekršaj obvezno mora konstatirati i sankcionirati; nije bitno tko će ga vidjeti, bitno je da ga se vidi.

Ante Vučemilović zadužen je za temu „Igranje rukom“, doista kompleksnu:
- Da, to je prilično trusno područje, u kojem uočavamo različita tumačenja i odlučivanja. Važno je da sudac sagleda i potpuno shvati slovo i duh PNI, onda će lakše iz igranja rukom identificirati prekršaj.

Ante je svjež u funkcionarskim vodama, još lani je bio aktivan sa zviždaljkom. Kakav je pogled iz (n)ove perspektive?
- Sudio sam 24 godine, od toga 15 u Prvoj HNL, 11 s FIFA-znakom. U prvoj kontrolorsko-instruktorskoj polusezoni zaključio sam da su hrvatski suci više nego dobri. Takvi i moraju biti, s obzirom na sve evidentnije obveze. Kvaliteta prvoligaškog prvenstva neprestano raste. Klubovi se žustro nadmeću i za iskorak na inozemnu scenu i za ostanak u postojećoj konkurenciji. To podrazumijeva apsolutnu sposobnost i spremnost sudaca, koji moraju, ponavljam: moraju, odgovoriti svim zahtjevima profesionalnog natjecanja. Zbog toga se našem usavršavanju i posvećuje toliko pozornosti.

Među predavačima početkom veljače u Medulinu bit će po običaju Miroslav Vitković, govoriti o raznovrsnim prekršajima. Tomislav Šetka o zakonitostima i poantama zaleđa. Vlado Svilokos o ocjenjivanju sudaca. Marko Sukreški o prevenciji sudačkih ozljeda.

Razumije se da Ante Kulušić, inače dopredsjednik HNS-a, neće ostati tek na uvodnom i završnom slovu – uključivat će se, po potrebi, u svaku raspravu, osobito u analizu prvih 20 kola aktualne ligaške dionice. Povodom koje je i Igor Pristovnik, sumirajući sve pokazatelje, ustvrdio da je suđenje bilo dobro. To jest carska ocjena, ali je ipak na samo pola puta od lošeg do odličnog. Povjerenik podsjeća i na nekoliko iznenađujuće skromnih arbitraža, zagovarajući sveobuhvatnu edukaciju upravo na ovom seminaru, pledirajući da komisionari zauzmu energičan stav prema sucima te da se ograde od pritisaka klubova.

Proljetna sezona uvijek je posebno zahtjevna i izazovna jer tada se sve rješava. Zbog toga suci moraju biti na visini zadatka, da bi regularnost bila neokaljana, neugrožena. Oni to znaju, hoće i mogu!

Još vijesti

 • Neven Šprajcer: "Istra je naša Antalya"

  21.01.2019.

  Neven Šprajcer: "Istra je naša Antalya"

  Zime dolaze i prolaze, priča je ista: trebaju li hrvatski klubovi zalet za proljeće hvatati na skupim stranim destinacijama, to prije što je ovih mjeseci jadranska obala sasvim prihvatljiva brojnim...

 • Poligon sezone i pol

  20.01.2019.

  Poligon sezone i pol

  Primjer Komnena Andrića, Interova kapetana upravo transferirana u Dinamo, pokazuje i dokazuje da igrači iz drugih država osjetno napreduju u HT Prvoj ligi na vlastitu te korist bivšeg i budućeg...

 • Od Rovinja i Medulina do Beleka i Albufeirije

  19.01.2019.

  Od Rovinja i Medulina do Beleka i Albufeirije

  Do nastavka prvenstva još su dva tjedna, otprilike toliko prošlo je od početka priprema. Gdje su trenutačno hrvatski prvoligaši, protiv koga igraju i kako prolaze, kakve su novosti glede prijelaznoga...

 • Vatroslav Mihačić: "Hrvatska je hit i u Americi"

  18.01.2019.

  Vatroslav Mihačić: "Hrvatska je hit i u Americi"

  U povijesti HNS-a zauvijek ostaje zapisan datum 17. listopada 1990. kad je A-reprezentacija u prvoj međudržavnoj utakmici na Maksimiru ugostila te pobijedila najbolju selekciju Amerike 2:1. Od tada...

Ljestvica

1.Dinamo18+2345
2.Osijek18+2034
3.Rijeka17+1533
4.Lokomotiva18+1431
5.Gorica18+127
6.Hajduk18+223
7.Inter-Zaprešić18-2117
8.Slaven Belupo17-616
9.Istra 196118-1515
10.Rudeš18-333