Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
 • Parovi
 • Rezultati
 • Ljestvica

Hrvatski Telekom Prva liga, 4. kolo

17.08.2018. 20:00
Dinamo
Dinamo
:Osijek
Osijek
18.08.2018. 21:00
Istra 1961
Istra 1961
:Lokomotiva
Lokomotiva
19.08.2018. 18:30
Rudeš
Rudeš
:Rijeka
Rijeka
19.08.2018. 21:00
Hajduk
Hajduk
:Gorica
Gorica
08.09.2018. 20:00
Slaven Belupo
Slaven Belupo
:Inter-Zaprešić
Inter-Zaprešić

Pogledaj detaljnije

Ovog petka nastavlja se državno prvenstvo, 21. kolo Hrvatski Telekom Prve lige u 18:00 sati otvaraju Inter i Slaven Belupo na tradicionalno lošem zaprešićkom terenu koji jedva odolijeva kiši i blatu. Indikativno je da je zadnja, dakle peta, utakmica Lokomotiva - Rudeš locirana na nedjelju u 17:00 na Maksimir umjesto na Kranjčevićevu čija bi podloga u aktualnim uvjetima bila neupotrebljiva…

foto: HNS
09.02.2018. 08:53

Počinju poteškoće pretvorene u muke, ćudljiva veljača opet donosi razne neugodnosti s vremenom. Kad ga nije bilo o Božiću, eto snijega o Fašniku! U najgorem trenutku. Ohrabrujuće je što su naši nogometaši radi skromne infrastrukture navikli na svakakve poteškoće, stoga će – nadamo se – obračunati i s postojećima.

S nadasve stručnog stajališta na potencijalne posljedice upozorava doc. dr. sc. Stanislav Peharec, specijalist somatopedije koji se vinuo do znanstvenog stupnja doktora medicine, predavača na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu te na doktorskom Studiju fizioterapije u Rijeci. On je prije 28 godina u pulskom hotelu Histria pokrenuo ordinaciju Sanus koja je prije dva desetljeća postala Poliklinika za fizikalnu medicinu i centar rehabilitaciju, također u Puli, Rizzijeva 101. U njima su na raspolaganju sve usluge. Za početak dakako pregled. Pa razne vrste masaže, funkcionalna dijagnostika, hidro i kineziterapija s naglaskom na fizikalnu obradu. Govoreći skraćeno i pojednostavljeno, od manualnog tretmana po segmentu preko terapije fokusiranim udarnim valom do elektrostimulacije mišića.

- Nemoguće je sjetiti se svih poznatih pacijenata iz nogometnog miljea, pokušat će navesti barem najrenomiranije: Davor Šuker, Zvonimir Boban, Mario Stanić, Aljoša Asanović, Goran Vlaović, Boris Živković, Robert Špehar, Miroslav Bičanić, Josip Weber, Branko Strupar, Jorge Sammir Campos Cruz, Domagoj Antolić, Luis Ibanez, Dejan Lovren… Fernando Redondo iz Real Madrida, Jordi Cruyff iz Barcelone. Brojni prvotimci Milana i drugih talijanskih velikana, iz HNL podjednako Dinamovci i Riječani.

Kreće „proljetni“ dio natjecanja, a okolnosti su bremenite. Na što treba najviše paziti?
- S obzirom na skliske travnjake najveća opasnost prijeti od proklizavanja koje uzrokuje bolne prepone. Da, najčešće strada aduktor, i ne mnogo rjeđe koljena – i zbog mokrog terena i zbog smanjene kontrole kontakta koji može eskalirati u žestoki duel.

Oprez je zato doista majka mudrosti?
- Svakako. Nezgodno je što će sve momčadi krenuti silovito, željne bodova u startu. Od prve minute ići će se maksimalno. Konkurencija je tu, nema prilike za poštedu, intenzitet će biti visok. Takav trend slijedi do kraja mjeseca, i u ožujku, premda će igrališta biti ugrožena. Bez šanse za kvalitetan oporavak. Lako je zamisliti kako će izgledati ona na kojima se gomilaju nastupi; bit će poput oranice!

Izdržat će Maksimir i Rujevica, eventualno Poljud ukoliko će u južnim krajevima nevere biti manje. Ostalima uistinu prijete neprilike.
- Ozljeda aduktora zahtijeva podužu stanku. Nije dobro kad treneri požuruju i igrača i medicinsko osoblje, znaju se optimalni rokovi, svaka žurba inicira nemali rizik – što ako vlakno ponovo „cikne“, koliko će tada dostajati za potpunu sanaciju?

Pitali smo i za zimski predah, barata li se preporučljivom stankom, jesu li tri tjedna našim profesionalcima bila preduga ili prekratka?
- Vrhunski sportaši nikad ne miruju potpuno, to ne postoji niti itko zagovara. Poželjni su barem lagani treninzi. Pretpostavljam da oni doista nešto rade, uvijek. Bitan je i način prehrane.

Što se predlaže?
- Ništa teško, masno. Ugljikohidrati u razumnoj mjeri, onoj koja će se potrošiti vježbanjem. Važna je raznovrsnost namirnica.

Bijelo meso i plava riba.
- Bezuvjetno vitamini i minerali.

Dr. Peharac podsjeća i na ovo:
- Nogomet iziskuje puno toga jer utakmice dva puta sedmično treba izdržati. One diktiraju štošta. Recimo broj profesionalaca: nekad ih je bilo dovoljno 22-25, sad 30 ili 33 pa i 35! Sezona je duga, natjecanja se gomilaju, kadar je nužan.

Duge su i avionske rute, poglavito valja biti pažljiv na interkontinentalnima?
- Jako je nezgodno dok je tijelo zgrčeno, malokad opušteno. Moraš hodati, razgibavati se, ne samo sjediti. Smeta i promjena vremenskih zona, nije jednostavno „prešaltati“ s američke ili dalekoistočne satnice u europsku.

Stanislav se usavršio i za specifične uloške:
- Napravili smo ih za sve nogometaše Milana, i za dosta Barceloninih. Posrijedi su anatomski ulošci formirani temeljem otiska koji detektira opterećenje. Prema tome, proizvod je individualan. Iz specijalnog materijala koji omogućuje izrazitu amortizaciju, upijanje sila. Osnovno je da smanjuje pritisak, koji se odražava na cijelu muskulaturu.

Ništa bez primijenjene znanosti, modernističkog pristupa i isto takvih rješenja. Jer sitnice presuđuju hoćeš li postići pogodak za tri boda i prvo mjesto koje vodi tu i tu. U sfere dostupne jedino najboljima, najuspješnijima i – najbogatijima.

Srećom, u međunarodnim relacijama i Hrvatska zauzima primjernu kotu. Hrvatski asovi još i višu. No ovih dana ključna preokupacija je briga za prvoligaški pogon. Nadamo se da će proći bez havarija bilo koje vrste!

Još vijesti

 • Rijeka - grad koji teče, a katkad i peče

  14.08.2018.

  Rijeka - grad koji teče, a katkad i peče

  Čekajući završetak sanacije igrališta i dalje se poseže za zamjenom domaćinstva ili su gdjekoja utakmica prolongira na novi termin. U akciji suradnje i razumijevanja ipak se pojavila jedna...

 • Tomislav Rukavina: "Osijek je ozbiljna prijetnja, no jasno je da je Dinamo favorit"

  14.08.2018.

  Tomislav Rukavina: "Osijek je ozbiljna prijetnja, no jasno je da je Dinamo favorit"

  Nakon prva tri ligaška kola na vrhu je usamljen maksimalni Osijek, spojen s gradom. Premda je ispadanje iz Europe malo poljuljalo atmosferu, Bijelo-plavi ambiciozno se okreću domaćim natjecanjima pod...

 • Odlasci & rastanci

  12.08.2018.

  Odlasci & rastanci

  Vele da se poslije Velike Gospe polako nazire jesen. Ne sviđa nam se takva kalendarska i meteorološka teza. Jer ovo je ljeto previše lijepo da bi prolazilo tako brzo; da barem ne prođe nikad. Ljeto...

 • U fokusu Jadranski derbi

  10.08.2018.

  U fokusu Jadranski derbi

  Bio je to solidan tjedan hrvatskih predstavnika u europskim kupovima, dokaz da srebrna svjetska reprezentacija nije repa bez korijena, da ide i domicilnim klubovima. Nekad bolje, nekad lošije, ali ne...

Ljestvica

1.Osijek3+79
2.Rijeka3+67
3.Lokomotiva3+57
4.Dinamo3+47
5.Inter-Zaprešić3-73
6.Slaven Belupo3-12
7.Hajduk3-32
8.Rudeš3-21
9.Gorica3-31
10.Istra 19613-61