Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
 • Parovi
 • Rezultati
 • Ljestvica

Hrvatski Telekom Prva liga, -1. kolo

Pogledaj detaljnije

Ovog petka nastavlja se državno prvenstvo, 21. kolo Hrvatski Telekom Prve lige u 18:00 sati otvaraju Inter i Slaven Belupo na tradicionalno lošem zaprešićkom terenu koji jedva odolijeva kiši i blatu. Indikativno je da je zadnja, dakle peta, utakmica Lokomotiva - Rudeš locirana na nedjelju u 17:00 na Maksimir umjesto na Kranjčevićevu čija bi podloga u aktualnim uvjetima bila neupotrebljiva…

foto: HNS
09.02.2018. 08:53

Počinju poteškoće pretvorene u muke, ćudljiva veljača opet donosi razne neugodnosti s vremenom. Kad ga nije bilo o Božiću, eto snijega o Fašniku! U najgorem trenutku. Ohrabrujuće je što su naši nogometaši radi skromne infrastrukture navikli na svakakve poteškoće, stoga će – nadamo se – obračunati i s postojećima.

S nadasve stručnog stajališta na potencijalne posljedice upozorava doc. dr. sc. Stanislav Peharec, specijalist somatopedije koji se vinuo do znanstvenog stupnja doktora medicine, predavača na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu te na doktorskom Studiju fizioterapije u Rijeci. On je prije 28 godina u pulskom hotelu Histria pokrenuo ordinaciju Sanus koja je prije dva desetljeća postala Poliklinika za fizikalnu medicinu i centar rehabilitaciju, također u Puli, Rizzijeva 101. U njima su na raspolaganju sve usluge. Za početak dakako pregled. Pa razne vrste masaže, funkcionalna dijagnostika, hidro i kineziterapija s naglaskom na fizikalnu obradu. Govoreći skraćeno i pojednostavljeno, od manualnog tretmana po segmentu preko terapije fokusiranim udarnim valom do elektrostimulacije mišića.

- Nemoguće je sjetiti se svih poznatih pacijenata iz nogometnog miljea, pokušat će navesti barem najrenomiranije: Davor Šuker, Zvonimir Boban, Mario Stanić, Aljoša Asanović, Goran Vlaović, Boris Živković, Robert Špehar, Miroslav Bičanić, Josip Weber, Branko Strupar, Jorge Sammir Campos Cruz, Domagoj Antolić, Luis Ibanez, Dejan Lovren… Fernando Redondo iz Real Madrida, Jordi Cruyff iz Barcelone. Brojni prvotimci Milana i drugih talijanskih velikana, iz HNL podjednako Dinamovci i Riječani.

Kreće „proljetni“ dio natjecanja, a okolnosti su bremenite. Na što treba najviše paziti?
- S obzirom na skliske travnjake najveća opasnost prijeti od proklizavanja koje uzrokuje bolne prepone. Da, najčešće strada aduktor, i ne mnogo rjeđe koljena – i zbog mokrog terena i zbog smanjene kontrole kontakta koji može eskalirati u žestoki duel.

Oprez je zato doista majka mudrosti?
- Svakako. Nezgodno je što će sve momčadi krenuti silovito, željne bodova u startu. Od prve minute ići će se maksimalno. Konkurencija je tu, nema prilike za poštedu, intenzitet će biti visok. Takav trend slijedi do kraja mjeseca, i u ožujku, premda će igrališta biti ugrožena. Bez šanse za kvalitetan oporavak. Lako je zamisliti kako će izgledati ona na kojima se gomilaju nastupi; bit će poput oranice!

Izdržat će Maksimir i Rujevica, eventualno Poljud ukoliko će u južnim krajevima nevere biti manje. Ostalima uistinu prijete neprilike.
- Ozljeda aduktora zahtijeva podužu stanku. Nije dobro kad treneri požuruju i igrača i medicinsko osoblje, znaju se optimalni rokovi, svaka žurba inicira nemali rizik – što ako vlakno ponovo „cikne“, koliko će tada dostajati za potpunu sanaciju?

Pitali smo i za zimski predah, barata li se preporučljivom stankom, jesu li tri tjedna našim profesionalcima bila preduga ili prekratka?
- Vrhunski sportaši nikad ne miruju potpuno, to ne postoji niti itko zagovara. Poželjni su barem lagani treninzi. Pretpostavljam da oni doista nešto rade, uvijek. Bitan je i način prehrane.

Što se predlaže?
- Ništa teško, masno. Ugljikohidrati u razumnoj mjeri, onoj koja će se potrošiti vježbanjem. Važna je raznovrsnost namirnica.

Bijelo meso i plava riba.
- Bezuvjetno vitamini i minerali.

Dr. Peharac podsjeća i na ovo:
- Nogomet iziskuje puno toga jer utakmice dva puta sedmično treba izdržati. One diktiraju štošta. Recimo broj profesionalaca: nekad ih je bilo dovoljno 22-25, sad 30 ili 33 pa i 35! Sezona je duga, natjecanja se gomilaju, kadar je nužan.

Duge su i avionske rute, poglavito valja biti pažljiv na interkontinentalnima?
- Jako je nezgodno dok je tijelo zgrčeno, malokad opušteno. Moraš hodati, razgibavati se, ne samo sjediti. Smeta i promjena vremenskih zona, nije jednostavno „prešaltati“ s američke ili dalekoistočne satnice u europsku.

Stanislav se usavršio i za specifične uloške:
- Napravili smo ih za sve nogometaše Milana, i za dosta Barceloninih. Posrijedi su anatomski ulošci formirani temeljem otiska koji detektira opterećenje. Prema tome, proizvod je individualan. Iz specijalnog materijala koji omogućuje izrazitu amortizaciju, upijanje sila. Osnovno je da smanjuje pritisak, koji se odražava na cijelu muskulaturu.

Ništa bez primijenjene znanosti, modernističkog pristupa i isto takvih rješenja. Jer sitnice presuđuju hoćeš li postići pogodak za tri boda i prvo mjesto koje vodi tu i tu. U sfere dostupne jedino najboljima, najuspješnijima i – najbogatijima.

Srećom, u međunarodnim relacijama i Hrvatska zauzima primjernu kotu. Hrvatski asovi još i višu. No ovih dana ključna preokupacija je briga za prvoligaški pogon. Nadamo se da će proći bez havarija bilo koje vrste!

Još vijesti

 • Ivica Olić: "Proći u nokaut fazu pa se - potući"

  26.05.2018.

  Ivica Olić: "Proći u nokaut fazu pa se - potući"

  Instinktivna i svaka druga inteligencija izbornika Zlatka Dalića zorno se manifestirala kad je za prvog asistenta izabrao Ivicu Olića, karizmatskog internacionalca, člana Vatrenih koji brojem nastupa...

 • Dođi u Vinkovce

  24.05.2018.

  Dođi u Vinkovce

  Ne pamti se uzbudljivije proljeće u tom gradu sjajnih ljudi i vrsnih nogometaša. Jest da je njihova Cibalia u dramatičnim okolnostima morala napustiti prvoligaško društvo, no nema panike, nitko ništa...

 • Rabuzinovo sunce, Zaradićev sat, Šutejov dres

  23.05.2018.

  Rabuzinovo sunce, Zaradićev sat, Šutejov dres

  Nogomet nije samo trening i utakmica, seoba sa stadiona na stadion. Nogomet je djelatnost koja zahtijeva stručnjake raznih profesija i impresija. U našoj zemlji on podrazumijeva i tri specifična...

 • Mario Cvitanović prvi, Davor Rupnik posljednji

  21.05.2018.

  Mario Cvitanović prvi, Davor Rupnik posljednji

  Dakako da šef struke šiva iz dobivena materijala, osobito ako nije sudjelovao u odabiru kadra. Ovo je lista uspješnosti prvoligaških trenera u natjecateljskoj sezoni 2017./2018. temeljem osvojenih...

Ljestvica

1.Dinamo36+3473
2.Rijeka36+4370
3.Hajduk36+3266
4.Osijek36+1556
5.Lokomotiva36-151
6.Slaven Belupo36-1043
7.Inter-Zaprešić36-2143
8.Rudeš36-2140
9.Istra 196136-3227
10.Cibalia36-3926