Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
 • Parovi
 • Rezultati
 • Ljestvica

Hrvatski Telekom Prva liga, 17. kolo

08.12.2018. 15:00
Rijeka
Rijeka
3 : 0Lokomotiva
Lokomotiva
08.12.2018. 17:30
Hajduk
Hajduk
3 : 1Istra 1961
Istra 1961
09.12.2018. 15:00
Inter-Zaprešić
Inter-Zaprešić
0 : 2Dinamo
Dinamo
09.12.2018. 17:30
Gorica
Gorica
1 : 2Osijek
Osijek
10.12.2018. 18:00
Rudeš
Rudeš
1 : 1Slaven Belupo
Slaven Belupo

Pogledaj detaljnije

Ovog petka nastavlja se državno prvenstvo, 21. kolo Hrvatski Telekom Prve lige u 18:00 sati otvaraju Inter i Slaven Belupo na tradicionalno lošem zaprešićkom terenu koji jedva odolijeva kiši i blatu. Indikativno je da je zadnja, dakle peta, utakmica Lokomotiva - Rudeš locirana na nedjelju u 17:00 na Maksimir umjesto na Kranjčevićevu čija bi podloga u aktualnim uvjetima bila neupotrebljiva…

foto: HNS
09.02.2018. 08:53

Počinju poteškoće pretvorene u muke, ćudljiva veljača opet donosi razne neugodnosti s vremenom. Kad ga nije bilo o Božiću, eto snijega o Fašniku! U najgorem trenutku. Ohrabrujuće je što su naši nogometaši radi skromne infrastrukture navikli na svakakve poteškoće, stoga će – nadamo se – obračunati i s postojećima.

S nadasve stručnog stajališta na potencijalne posljedice upozorava doc. dr. sc. Stanislav Peharec, specijalist somatopedije koji se vinuo do znanstvenog stupnja doktora medicine, predavača na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu te na doktorskom Studiju fizioterapije u Rijeci. On je prije 28 godina u pulskom hotelu Histria pokrenuo ordinaciju Sanus koja je prije dva desetljeća postala Poliklinika za fizikalnu medicinu i centar rehabilitaciju, također u Puli, Rizzijeva 101. U njima su na raspolaganju sve usluge. Za početak dakako pregled. Pa razne vrste masaže, funkcionalna dijagnostika, hidro i kineziterapija s naglaskom na fizikalnu obradu. Govoreći skraćeno i pojednostavljeno, od manualnog tretmana po segmentu preko terapije fokusiranim udarnim valom do elektrostimulacije mišića.

- Nemoguće je sjetiti se svih poznatih pacijenata iz nogometnog miljea, pokušat će navesti barem najrenomiranije: Davor Šuker, Zvonimir Boban, Mario Stanić, Aljoša Asanović, Goran Vlaović, Boris Živković, Robert Špehar, Miroslav Bičanić, Josip Weber, Branko Strupar, Jorge Sammir Campos Cruz, Domagoj Antolić, Luis Ibanez, Dejan Lovren… Fernando Redondo iz Real Madrida, Jordi Cruyff iz Barcelone. Brojni prvotimci Milana i drugih talijanskih velikana, iz HNL podjednako Dinamovci i Riječani.

Kreće „proljetni“ dio natjecanja, a okolnosti su bremenite. Na što treba najviše paziti?
- S obzirom na skliske travnjake najveća opasnost prijeti od proklizavanja koje uzrokuje bolne prepone. Da, najčešće strada aduktor, i ne mnogo rjeđe koljena – i zbog mokrog terena i zbog smanjene kontrole kontakta koji može eskalirati u žestoki duel.

Oprez je zato doista majka mudrosti?
- Svakako. Nezgodno je što će sve momčadi krenuti silovito, željne bodova u startu. Od prve minute ići će se maksimalno. Konkurencija je tu, nema prilike za poštedu, intenzitet će biti visok. Takav trend slijedi do kraja mjeseca, i u ožujku, premda će igrališta biti ugrožena. Bez šanse za kvalitetan oporavak. Lako je zamisliti kako će izgledati ona na kojima se gomilaju nastupi; bit će poput oranice!

Izdržat će Maksimir i Rujevica, eventualno Poljud ukoliko će u južnim krajevima nevere biti manje. Ostalima uistinu prijete neprilike.
- Ozljeda aduktora zahtijeva podužu stanku. Nije dobro kad treneri požuruju i igrača i medicinsko osoblje, znaju se optimalni rokovi, svaka žurba inicira nemali rizik – što ako vlakno ponovo „cikne“, koliko će tada dostajati za potpunu sanaciju?

Pitali smo i za zimski predah, barata li se preporučljivom stankom, jesu li tri tjedna našim profesionalcima bila preduga ili prekratka?
- Vrhunski sportaši nikad ne miruju potpuno, to ne postoji niti itko zagovara. Poželjni su barem lagani treninzi. Pretpostavljam da oni doista nešto rade, uvijek. Bitan je i način prehrane.

Što se predlaže?
- Ništa teško, masno. Ugljikohidrati u razumnoj mjeri, onoj koja će se potrošiti vježbanjem. Važna je raznovrsnost namirnica.

Bijelo meso i plava riba.
- Bezuvjetno vitamini i minerali.

Dr. Peharac podsjeća i na ovo:
- Nogomet iziskuje puno toga jer utakmice dva puta sedmično treba izdržati. One diktiraju štošta. Recimo broj profesionalaca: nekad ih je bilo dovoljno 22-25, sad 30 ili 33 pa i 35! Sezona je duga, natjecanja se gomilaju, kadar je nužan.

Duge su i avionske rute, poglavito valja biti pažljiv na interkontinentalnima?
- Jako je nezgodno dok je tijelo zgrčeno, malokad opušteno. Moraš hodati, razgibavati se, ne samo sjediti. Smeta i promjena vremenskih zona, nije jednostavno „prešaltati“ s američke ili dalekoistočne satnice u europsku.

Stanislav se usavršio i za specifične uloške:
- Napravili smo ih za sve nogometaše Milana, i za dosta Barceloninih. Posrijedi su anatomski ulošci formirani temeljem otiska koji detektira opterećenje. Prema tome, proizvod je individualan. Iz specijalnog materijala koji omogućuje izrazitu amortizaciju, upijanje sila. Osnovno je da smanjuje pritisak, koji se odražava na cijelu muskulaturu.

Ništa bez primijenjene znanosti, modernističkog pristupa i isto takvih rješenja. Jer sitnice presuđuju hoćeš li postići pogodak za tri boda i prvo mjesto koje vodi tu i tu. U sfere dostupne jedino najboljima, najuspješnijima i – najbogatijima.

Srećom, u međunarodnim relacijama i Hrvatska zauzima primjernu kotu. Hrvatski asovi još i višu. No ovih dana ključna preokupacija je briga za prvoligaški pogon. Nadamo se da će proći bez havarija bilo koje vrste!

Još vijesti

 • Neven Šprajcer: "Istra je naša Antalya"

  21.01.2019.

  Neven Šprajcer: "Istra je naša Antalya"

  Zime dolaze i prolaze, priča je ista: trebaju li hrvatski klubovi zalet za proljeće hvatati na skupim stranim destinacijama, to prije što je ovih mjeseci jadranska obala sasvim prihvatljiva brojnim...

 • Poligon sezone i pol

  20.01.2019.

  Poligon sezone i pol

  Primjer Komnena Andrića, Interova kapetana upravo transferirana u Dinamo, pokazuje i dokazuje da igrači iz drugih država osjetno napreduju u HT Prvoj ligi na vlastitu te korist bivšeg i budućeg...

 • Od Rovinja i Medulina do Beleka i Albufeirije

  19.01.2019.

  Od Rovinja i Medulina do Beleka i Albufeirije

  Do nastavka prvenstva još su dva tjedna, otprilike toliko prošlo je od početka priprema. Gdje su trenutačno hrvatski prvoligaši, protiv koga igraju i kako prolaze, kakve su novosti glede prijelaznoga...

 • Vatroslav Mihačić: "Hrvatska je hit i u Americi"

  18.01.2019.

  Vatroslav Mihačić: "Hrvatska je hit i u Americi"

  U povijesti HNS-a zauvijek ostaje zapisan datum 17. listopada 1990. kad je A-reprezentacija u prvoj međudržavnoj utakmici na Maksimiru ugostila te pobijedila najbolju selekciju Amerike 2:1. Od tada...

Ljestvica

1.Dinamo18+2345
2.Osijek18+2034
3.Rijeka17+1533
4.Lokomotiva18+1431
5.Gorica18+127
6.Hajduk18+223
7.Inter-Zaprešić18-2117
8.Slaven Belupo17-616
9.Istra 196118-1515
10.Rudeš18-333