Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
 • Parovi
 • Rezultati
 • Ljestvica

Hrvatski Telekom Prva liga, 22. kolo

16.02.2018. 18:00
Rudeš
Rudeš
2 : 0Inter-Zaprešić
Inter-Zaprešić
17.02.2018. 15:00
Osijek
Osijek
2 : 1Rijeka
Rijeka
17.02.2018. 17:00
Istra 1961
Istra 1961
1 : 0Lokomotiva
Lokomotiva
18.02.2018. 15:00
Dinamo
Dinamo
0 : 1Hajduk
Hajduk
18.02.2018. 17:00
Slaven Belupo
Slaven Belupo
2 : 0Cibalia
Cibalia

Pogledaj detaljnije

Priča s amaterskih terena, o ocu i sinovima koji su igrački staž nastavili na više ili manje paralelnim kolosijecima nižući uspjehe. S aspekta sportskog inovatorstva posebno je intrigantno osmišljavanje softvera koji nudi višestruku korist i kojeg već prihvaćaju prvoligaški klubovi.

foto: nklokomotiva.hr
23.02.2018. 20:12

U Gajnicama je nogometna obitelj Ovčariček toliko poznata i priznata da se slobodno smije rabiti pojam – dinastija. Razumije se da su otac Ivan te sinovi Marko i Goran matično vezani za Ponikve. To je klub u kojem su igrali. Ivan (64) je u međuvremenu koje se mjeri desetljećima bio naravno trener Ponikvi, ali i Trešnjevke, Lokomotive, Intera, Zagorca, Samobora.
- I Sesveta, u kojima je tada, davno prije ere s Dinamom, dužnost sportskog direktora obnašao Zdravko Mamić!

Zorislav Srebrić, kojemu je Ovčariček Sr. asistirao u Zaprešiću, jednom je rekao da je šteta što se nije profesionalizirao. Srećom, njegovi dečki su dostojni nasljednici. Marko (32) nosio je i dres Trešnjevke. A Goran (31), donedavno član Save Strmec, dospije na treninge i utakmice iako sprema doktorat iz povijesti.

Marko Ovčariček, svršeni polaznik Više trenerske, upravo je pripremio nešto specifično:
- Softver, aplikaciju, web stranicu. Projekt u suradnji sa sjajnim developerom Hrvojem Pekom, također amaterskim igračem iz bjelovarskih i okolnih momčadi. Veliki je to profesionalni i sportski izazov na kojem radim već dvije i pol godine.

Zamisao potječe iz dana dok je vodio Rudešove klince, prednatjecatelje Zagiće i Limaće, te nešto starije u Šparti-Elektri:
- Potvrđeno je kako su dječaci osim za nogomet vrlo zainteresirani i za kompjutor. Dovoljno za zaključak da barem one najtalentiranije treba osloboditi sjedenja pred ekranom i promatranja igrica. Pojednostavljeno: zašto na video zapisu ne bi bili oni i njihova igra!

Sve je dozorilo na međunarodnom edukativnom sportskom skupu u Turskoj:
- Slušao sam i bilježio. Shvatio da je otvoren značajan potencijal. Otvoren, a neiskorišten. I da to vrijedi truda.

Truda i sredstava.
- Kreirali smo i stalno razvijamo internetsku stranicu na hrvatskom i šest svjetskih jezika: engleskom, španjolskom, francuskom, talijanskom , portugalskom, uskoro će biti i na njemačkom. U perspektivi možda na ruskom. Poanta je u video-paketu koji se sastoji od deset kratkih snimki s tehničkim elementima koje izvode igrači pojedinog kluba. Naprimjer kontrola lopte, dribling, udarac iz trka, volej, šut čelom, „štopanje“, centaršut, agilnost, preciznost. Uvijek je naglasak na lopti, fizičke komponente provjere se lako. Klub takav paket videa stavi na aplikaciju posredstvom koje mu se javljaju mladi igrači željni dokazivanja. Mi smo „posrednici na zahtjev“. Registracija je besplatna. A kad stekneš pravo ulaza odmah se možeš javiti i dostaviti snimku svojih poteza, „dignuti“ video i svih drugih sekvenci tako da se sasvim predstaviš. Što garantirano pregledavaju skauti dotičnoga kluba.

Prema tome, projekt je primarno namijenjen potencijalnim igračima iz bilo kojega grada, regije, države.
- Dakako da skauti ne stignu osobno pogledati sve perspektivne kandidate. Ovako su u prilici na jednoobraznom uzorku/testu konstatirati pa selekcionirati osobito nadarene. S tim da to njihov klub ne košta baš ništa. Dapače, još i zarađuje. Bitno je i što na taj način javno pokazuješ svoj kadar s dodatnom šansom za transferiranje!

Reakcije su pozitivne:
- Prvi ugovor sklopili smo s Lokomotivom. Uključila se Cibalia i Lučko. Uspostavili smo kontakt s Rijekom i Osijekom, Interom, nadamo se susretu s konkretnim elaboriranjem i Dinamu, Hajduku. Spektar se širi i na druge grane, razgovaramo s ljudima iz HK Medveščaka i KK Cedevite. Projekt je izvrstan za škole mladih u loptačkim sportovima, dobrodošao i za individualne. Te, ponavljam, dostupan u tuzemstvu i inozemstvu.

Ovčariček posebno ističe strukturiranost sadržaja:
- Na istome mjestu dobiješ zapravo sve informacije, konkretan prikaz nečijih sposobnosti. Zato nisi prisiljen tražiti, lutati.

Ići na „Hrelić“. Ipak, s obzirom na tradicionalnu skeptičnost naspram novitetima, vjerojatno i na nedostatnu informatičku obučenost, bit će i odmahivanja glavom?
- Nema problema, ja i suradnici voljni smo pojašnjavati, objašnjavati, prezentirati, demonstrirati. Stječe se dojam da smo u startu ionako više usmjereni vanjskom tržištu, ali dojam vara.

Domaće je domaće. Razmišlja li se o zaštiti osebujnog patenta?
- Postupak je kompliciran i skup. Nije unificiran, za svaku bi zemlju morao biti zaseban. Nije to poput stroja, koji funkcionira jedino u tvojoj radionici ili tvornici. S idejama je drukčije, one su dostupne svima. Ne bojimo se ni kopija, uvjereni da smo spremni ponuditi najbolje.

Lijepo je što nogometaš želi biti u službi hrvatskog nogometa. Na svojem području, inovativan i intrigantan. Glavni autor s iskustvom igrača, suca i trenera investirao je tridesetak mjeseci da bi predočio moderno tehnološko djelo, rješenje za unapređenje. I za osvježenje u razgranatoj djelatnosti najpopularnijeg sporta kao biznisa. Za financijski dio operacije nismo pitali. Da ga ne obeshrabrimo…
- Nije sve u novcu, nešto je valjda i u zadovoljstvu.

Ne sustaju ni brat ni tata, sačinjavajući gajnički trolist koji je u nogometu skoro 100 godina. Goran, naime, namjerava u koju austrijsku ligu, a ćaća - od kolovoza umirovljenik - vraća se u trenirku, preuzima klupu. Na Srebrićevo odobravanje. S obzirom na to je Ovčariček davno vježbao i buduće reprezentativce Zvonimira Soldu, Krunoslava Jurčića, Nikolu Jurčevića!

Još vijesti

 • Rajko Magić: "Rijeka je najstandardnija zato što najduže ima istog trenera"

  20.03.2018.

  Rajko Magić: "Rijeka je najstandardnija zato što najduže ima istog trenera"

  Stručni komentator Hrvatske nogometne televizije osobito je verziran za taktiku. Štoviše, predavač na Akademiji nogometa HNS-a sročio je tematsku knjigu „Taktička obuka ekipe“ koja se koristi kao...

 • Slavko, Robert i Dino - tri generacije nogometaša Špehara

  19.03.2018.

  Slavko, Robert i Dino - tri generacije nogometaša Špehara

  U ponedjeljak, 19. ožujka, nije bio samo imendan svakome Josipu, nego i dan svakog oca. Jedna osječka obitelj hrvatskom je nogometu dala trojicu vrsnih aktera s igrališta – tatu, sina i unuka...

 • Neugasiva iskra Istra

  18.03.2018.

  Neugasiva iskra Istra

  Usprkos egzistencijalnim problemima prvoligaš iz Pule se ne predaje. Dapače: ne samo da nimalo ne sustaje, nego pojačava napore ne bi li s posve obnovljenim sastavom potvrdio konkurentnost i osigurao...

 • Sportski junaci Azije: Šuker, Modrić i - Ivanković

  16.03.2018.

  Sportski junaci Azije: Šuker, Modrić i - Ivanković

  Igrač i trener Bojan Hodak, Zagrepčanin s Trnja, spada među Hrvate s najdužim neprekinutim boravkom u Aziji, njegove 22 godine vjerojatno su dovoljne za mjesto br. 2, odmah do Vinka Begovića. Prošao...

Ljestvica

1.Dinamo26+3059
2.Hajduk26+2451
3.Rijeka26+3550
4.Osijek25+1242
5.Slaven Belupo26-431
6.Inter-Zaprešić25-1231
7.Lokomotiva25-1027
8.Istra 196125-1624
9.Cibalia26-3020
10.Rudeš26-2917