Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
 • Parovi
 • Rezultati
 • Ljestvica

Hrvatski Telekom Prva liga, 11. kolo

19.10.2018. 18:00
Inter-Zaprešić
Inter-Zaprešić
:Rijeka
Rijeka
20.10.2018. 15:00
Rudeš
Rudeš
:Osijek
Osijek
20.10.2018. 17:30
Istra 1961
Istra 1961
:Dinamo
Dinamo
21.10.2018. 15:00
Slaven Belupo
Slaven Belupo
:Gorica
Gorica
21.10.2018. 17:30
Lokomotiva
Lokomotiva
:Hajduk
Hajduk

Pogledaj detaljnije

Nogomet nije samo trening i utakmica, seoba sa stadiona na stadion. Nogomet je djelatnost koja zahtijeva stručnjake raznih profesija i impresija. U našoj zemlji on podrazumijeva i tri specifična elementa koji plijene slikovitošću. To su pokali za ukupnu pobjedu u nacionalnom kupu i prvenstvu te zaista osebujan dres nacionalne selekcije.

foto: HNS
23.05.2018. 16:23

Danas dakle u Vinkovcima dva najrenomiranija hrvatska kluba igraju finale Kupa. Razumije se da nije bio problem popuniti cjeloviti kapacitet, 8208 sjedalica od kojih 108 kategorije VIP iako je posrijedi pomak s dosadašnjih 6300 koliko je arena Cibalije imala godinama. Već od jutra prema gradu na Bosutu slijevale su se automobilske kolone simpatizera-sretnika koji su se domogli ulaznice. Priredbu, za koju tjednima živi cijela slavonska regija, osigurava 240 zaštitara i neimenovani broj policajaca, redovitih i interventnih, onih s atributom specijalnosti.

Na žalost, organizacijska uvertira nije bila uspješna budući da su predstavnici Hajduka odbili zajednički ručak u hotelu Kunjevci s kolegama iz Dinama, na kojem se podrazumijevala nazočnost ljudi iz HNS-a. Što znači da Splićani i dalje ostaju s druge strane nepostojeće barikade. Animozitet delegacije Bilih poglavito je neshvatljiv kad se zna da su u srijedu dopodne gotovo panično izbjegli i skupnu snimku s podnožja zapadne tribine nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća kod spomenika članovima navijačke skupine Ultrasa poginulima u Domovinskom ratu…

Ostanimo u ljepšim sferama. Jedna od njih svakako je pokal slavodobitniku, poznatiji kao uistinu prekrasno Rabuzinovo sunce. Majstorska izvedba po predlošku nezaboravnog slikara naivne umjetnosti Ivana Rabuzina koju je kiparski uobličio akademski kipar Marijan Zaradić dodajući niz ukrasnih detalja, priloga koji kompletiraju savršeno „sunce“. Ivan je rođen u Ključu kod Novog Marofa, Marijan u Lovreču u dalmatinskom zaleđu. O prvome je napisano desetak prigodnih knjiga i monografija te snimljeno isto toliko dokumentarnih filmova, bio je i saborski zastupnik. Drugi je pak umjetničkoj konotaciji naslonio i proizvodnu, obnašajući dužnost tehničkog direktora negdašnje tvornice IKOM, s napomenom da je u mladosti igrao za Lokomotivu s Kajzerice i više drugih ZG-klubova.

S obojicom je dugo i kvalitetno surađivao Ante Pavlović, doajenski funkcionar Kuće nogometa koji rado evocira uspomene:
- Njih više nema, ali njihovo djelo živi. Što uopće govoriti o Ivanu Rabuzinu, koji je desetljećima impresionirao i Japance, koji je izlagao u pariškoj galeriji „Mona Lisa“! Marijan Zaradić je još sedamdesetih godina osmislio grb i značku Saveza, bio je to odgovor i na povijesna zbivanja u famoznom Karađorđevu... Autorski potpisuje i statuu Trofej podmlatka, najznačajniju nagradu koju HNS dodjeljuje zaslužnima za razvoj i unapređivanje nogometne osnove.

Ante zastaje da bi podvukao:
- Kad smo 2001. dotičnu skulpturu uručili tadašnjem šefu Fife Seppu Blatteru, uzvratio je da će krasiti njegov ured kao malokoji poklon, s obzirom na to da genijalno ocrtava nogometaša u pokretu.

Ove srijede Rabuzinovo sunce će podići Arijan Ademi ili Zoran Nižić. Neće to biti jednostavna zadaća, pa će trebati pomoć suigrača. Jer mjere izazivaju pozornost: težina 24,7 kilograma, visina 76,5 centimetara, širina u bazi 27,5 centimetara.
- Katkad sam predlagao da se mramorno postolje za svaki slučaj zamijeni bojom sličnim drvom, mahagonijem – prisjeća se Pavlović.

Čini se da prevladava solucija o tesanju/kresanju iznutra, kako bi se stanjio materijal i izgubilo na težini. Ukoliko ne opstane zaključak „Ne tumbati“ i poruka „Isplati se malo muke za baratanje Suncem, jednom godišnje“!

Zaradić je koncipirao i u IKOM-u iznjedrio trofej za državnog nogometnog prvaka, originalni „pješčani sat“ okrenut naglavce. Koji simbolizira upravo to jednosezonsko, koncepcijsko trajanje koliko je nužno „da iscuri pijesak“. Nije nužno podvući da je riješio i sve medalje, plakete, značke ne zaračunavajući ništa osim materijala.

Kad je riječ o Suncu, bilo bi nepravedno izostaviti Vinka Hotka, velikog domoljuba i čovjeka s neupitnim smislom za estetikom. On je nadasve korisnim idejama štošta preporučio i Rabuzinu i Zaradiću. Posebno je zaslužan za dres A-reprezentacije, onaj u kojem je Hrvatska 17. listopada 1990. dočekala i pobijedila 2:1 Ameriku u Maksimiru. Koloplet crveno-bijelih kvadratića, popularnih „kockica“. Koje je u atraktivan dizajn složio akademski slikar Miroslav Šutej, Zagrepčanin iz Duge Rese. Ta nacionalna simbolika u velikom stilu ostaje i opstaje, mijenjaju se nijanse glede dimenzija i razmještaja kvadratića – svi se sjećamo da je za SP 1998. u Francuskoj postojala izvjesna kosina, štošta dirigira i FIFA u povodu bjeline za natjecateljski broj i tome slično. Dakako da će hrvatske „kockice“ dominirati i nastupajućeg ljeta u Rusiji.

Kad smo već kod Vinkovaca i završne partije Hrvatskoga kupa, bilo bi najbolje da Rabuzinovo sunce uvis odnesu kapetani obje momčadi, barem bi foto-reporteri napokon mogli snimiti ujedinjene emisare suprotstavljenih tabora. Jasno da je to nemoguće, pobjednik je samo jedan.

Šteta što forsiranjem nekakve antiprotivnosti – kojom se suparnici pretvaraju u protivnike, protivnici u navodne neprijatelje - poraženi postajemo svi...

Još vijesti

 • Loptom protiv nasilja, diskriminacije, rasizma i huliganizma

  18.10.2018.

  Loptom protiv nasilja, diskriminacije, rasizma i huliganizma

  Od 11. do 25. listopada 2018. godine traju akcijski tjedni borbe protiv rasizma i diskriminacije kojima se konkretno pridružuje i Kuća hrvatskog nogometa posredstvom HT Prve lige surađujući na...

 • Ivica Pezelj: "Eliminacija Engleske u Moskvi najveća hrvatska pobjeda svih vremena"

  17.10.2018.

  Ivica Pezelj: "Eliminacija Engleske u Moskvi najveća hrvatska pobjeda svih vremena"

  Za samo mjesec dana ovaj čovjek sročio je zavidno djelo Vatreni u Rusiji povodom povijesnog uspjeha hrvatskih nogometaša na SP-u 2018. Naravno da je podnaslov glavni motiv i lajtmotiv: od nacionalne...

 • Stanka iskorištena za odmor, rad i provjere

  15.10.2018.

  Stanka iskorištena za odmor, rad i provjere

  Jednotjedni predah u prvoligaškom natjecanju prouzročen utakmicama reprezentacija prolazi brzo pa se klubovi opet okreću HT Prvoj ligi koja u 11. kolu idućeg vikenda ima ovakav raspored: Slaven...

 • Tokijska bojna

  14.10.2018.

  Tokijska bojna

  Ne smije biti dvojbe hoće li se Hrvatska U-21 plasirati na završnicu Eura koje će 12 reprezentacija od 16. do 30. lipnja 2019. okupiti u Italiji i San Marinu; sutrašnje gostovanje upravo kod San...

Ljestvica

1.Dinamo10+1224
2.Osijek10+1120
3.Lokomotiva10+1119
4.Gorica10+116
5.Rijeka10+414
6.Slaven Belupo10-112
7.Hajduk10-311
8.Inter-Zaprešić10-1010
9.Istra 196110-98
10.Rudeš10-162