Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
 • Parovi
 • Rezultati
 • Ljestvica

Hrvatski Telekom Prva liga, 11. kolo

19.10.2018. 18:00
Inter-Zaprešić
Inter-Zaprešić
:Rijeka
Rijeka
20.10.2018. 15:00
Rudeš
Rudeš
:Osijek
Osijek
20.10.2018. 17:30
Istra 1961
Istra 1961
:Dinamo
Dinamo
21.10.2018. 15:00
Slaven Belupo
Slaven Belupo
:Gorica
Gorica
21.10.2018. 17:30
Lokomotiva
Lokomotiva
:Hajduk
Hajduk

Pogledaj detaljnije

Naravno da su suci i suđenje važan dio svakog nogometnog natjecanja, pogotovo World Cupa kao najvećeg i najintrigantnijeg. Nema idealnih prosudbi, stoga ni apsolutne pravde, no FIFA poduzima sve da se pogreške eliminiraju. Ili smanje na najmanju moguću mjeru. Što se nas tiče, ne moraju Vatreni u Rusiji biti ničim preferirani, glavno je da ne budu zakinuti.

foto: HNS
13.06.2018. 22:00

Slijedi deseti nastup A-Hrvatske u finalnom dijelu najprominentnijih prvenstava, svjetskog i kontinentalnog (5+5). Analiza arbitraže na devet dosadašnjih uvodnih partija sugerira da smo oštećeni samo jednom. Naime, sve je bilo OK na EP-u 1996. budući da je švicarski rutiner Serge Muhmenthaler u Engleskoj susret s Turskom (1:0) vodio bez primjedbi kamoli prigovora. Vitor Manuel Melo Pereira (Portugal) u istom je stilu posredovao u sudaru Hrvatske i Jamajke (3:1) na SP-u 1998. u Francuskoj. Ništa nismo zamjerili ni Lu Junu iz Kine koji je na idućem svjetskom summitu 2002. u Japanu ravnao obračunom maših i Meksikanaca (0:1). U Portugalu na Euru 2004. sa Švicarskom smo završili 0:0, sudio je domaći majstor Lucilio Cardoso Cortez Batista, korektno. Tako se postavio i Benito Armando Archundia (Meksiko) u prologu SP-a 2006. u Njemačkoj kad smo od Brazila izgubili 0:1. Pa Pieter Vink iz Nizozemske kad je 2008. EP-u u Austriji matirana tamošnja selekcija 1:0. U Poljskoj 2012. na još jednom Euru klasu i formu dokazao je Björn Kuipers (Nizozemska), pali su Irci (3:1). Onda nam se dogodio čudan japanski svat Yuichi Nishimura koji na mondialu u Brazilu 2014. nije odolio da zemlji-organizatoru ne pomogne na svečanom otvorenju pa smo stradali 1:3. Na EP-u 2016. opet sve po dobrom starom običaju – Turska je riješena 1:0, a Jonas Eriksson bio je na visini zadatka.

Još se ne zna tko će 16. lipnja povesti naše i Nigerijce na ruski ples. Jasno da se izuzimaju desetorica Europljana i šestorica Afrikanaca, u điru su dvadesetorica s ostalih kontinenata. Nemamo razloga ni za sumnju ni za strah. Pogotovo zato što će na sceni biti i VAR, što je skraćenica za tehnološku inovaciju „video assistant referee“.

Čekajući subotu u Kalinjingradu i vrlo, vrlo bitan dvoboj sa Super orlovima pokušali smo razraditi sudačku temu s kvartetom zaista uvaženih i kompetentnih sugovornika. Dakako da prednost dajemo dami, Ladi Rojc, bivšoj međunarodnoj sutkinji s B-liste koja je nadasve uspješno participirala u ogledima ženskih reprezentacija na svjetskim i europskim prvenstvima te olimpijskim igrama, što je uistinu vrh vrhova. Kote je i pospješila u funkcionarskoj eri budući da je u skupini 55 FIFA-instruktora oba spola, čime se iz Hrvatske prije nje nitko nije uspio pohvaliti. Ona se i ne hvali, već radi:
- U kolovozu će instruirati i kontrolirati na SP-u uzrasta U-20 u Francusku, ide i Sanja Rođak-Karšić.

Sanja je pomoćna sutkinja i s liste HT Prve lige.
- Na seminarima u Portugalu (lani) i Kataru (ljetos) najviše se pričalo o VAR-u. Poznato je da je konkretno testiran na interkontinentalnim klupskim finalima, završno na prošlogodišnjem finalnom turniru postava U-17 u Indiji te na Kupu konfederacija u Rusiji. Da se primjenjuje u dosta nacionalnih liga širom Europe. Prevladava zaključak da je od iznimne koristi i pomoći.

Ona sigurno zna i što FIFA nalaže sucima u općoj domeni – na što trebaju obratiti posebnu pozornost?
- Naglasak je na pozicioniranju. S obzirom na to da 50 posto uspjeha ovisi o brzini kretanja, 50 o kutu gledanja. Ako se kvalitetno postaviš mali su izgledi da nešto nećeš vidjeti i ispravno procijeniti. Mnogo se ukazuje i na čitanje igre.

Unatrag dvije godine i na sve češće gaženje, kakvo je naprimjer eskaliralo na posljednjem EP-u kad su Hrvati bili očita žrtva u nes(p)retnom nadmetanju s budućim prvacima Portugalcima...
- Nije to ni baš lako uočiti, u takvoj hitrini i silini. Žutim kartonom obvezno se kažnjava ako se nagazi rist, crvenim ako kramponi odu više, po potkoljenici.

I dalje je aktualan famozni lakat u skoku, definicija o „alatu“ (javna opomena) i „oružju“ (isključenje).
- Nova je odrednica o sve sofisticiranijem laktu u rebra.

Valjda je onaj u glavu previše vidljiv...?
- Da, pa se ide niže, u tijelo, naoko skrivenom putanjom. I nastoji prikriti tobožnjom borbom za loptu.

Međunarodni opserveri Ante Vučemilović-Šimunović i Igor Pristovnik bili su krajem ožujka na prigodnoj tematskoj radionici u Londonu. Zapamćeni i uvaženi Roberto Rosetti, Pedro Proenca i kolege pod nadzorom šefa sudačke komisije Fife Massima Busacce (koji je za našeg frenda Nishimuru prije četiri godine zaštitnički rekao „Bio je dobro pozicioniran i sudio ono što je vidio!“) proučavali su učinke VAR-a poglavito iz talijanske, njemačke i američke lige. Saznali, primjerice, da je od 36 timova, kandidata za SP 2018. koji rukuju tehnikom, pola palo. Što znači da obveza nije nimalo jednostavna. Trodnevni kružok okončan je praćenjem prijateljskog susreta Engleska - Italija 1:1. U 87. minuti se dogodilo da je njemački sudac Deniz Aytekin pokazao na udarac iz kuta, no video-zapis je utvrdio da se radi o prekršaju za kazneni udarac iz kojeg su gosti izjednačili. Snimalo se s 36 kamera i ništa nije promaklo.

Slično će biti nastupajućih dana i tjedana u Rusiji. Ti elitni suci u studenom su bili na edukaciji i kompletnoj pripremi u Abu Dhabiju, u travnju nastavili u Covercianu. Na workshopu krajem veljače u Sočiju upravo je Busacca zamolio zastupnike 32 reprezentacije da respektiraju i akceptiraju sudačke odluke. Činjenica je da i bez tehnologije i s tehnologijom nakraju presuđuje sudac!

Naravno da nemalo zanimanje izaziva jučerašnja izjava Pierluigija Colline, vodeće persone sudačkog komiteta Fife, da asistenti s uzdužne linije na SP-u moraju puštati akcije u tzv. knap situacijama glede zaleđa. Više nego logično: ukoliko je i bio nedopušteni položaj napadača, a ne dogodi li se potom ništa, idemo dalje (osim ako nema prijestupa u disciplinskom smislu pa je za grubo ili nasilničko ponašanje obvezan crveni karton). Što je puno bolje negoli prekinuti napad kad zaleđa nema. Postigne li se pogodak, a dokaže se zaleđe, ne ide se na centar - sudi se zaleđe i nitko nije oštećen.

Vučemilović i Pristovnik ukazuju na intenciju da se vrijeme gledanja spornog detalja maksimalno skrati, što podrazumijeva zavidnu obučenost dotičnog tehničara, od kojeg će se tražiti ispit iz poznavanja PNI kako bi ekspresno fokusirao detalj s jedne od tako brojih kamera koji stvarno otkriva suštinu.

Podsjećamo da će se VAR primjenjivati samo u četiri slučaja, za sagledavanje ispravnosti 1) pogotka, 2) kaznenog udarca, 3) isključenja, 4) detektiranje igrača koji mora biti opomenut.

Ante Kulušić, predsjednik Komisije za suce HNS-a, bio je s Igorom Pristovnikom i djelatnikom Croatela na nedavnom derbiju poljske lige Legia - Gornik Zabrze 2:0. Na blitz izučavanju tamošnje prakse u vezi s VAR-om. Jer smatra se da bismo sličnu tehnološku potkovanost imali i mi. Što prije to bolje, Izvršni odbor Kuće nogometa svakako je ZA.
- Poštujemo stav nacionalne federacije, zbog toga je ta odredba sastavni dio ligaških propozicija. Sve činimo da uskoro startamo odgovarajućom izobrazbom. Ovisi o Fifi, o njenoj suglasnosti.

Pretpostavlja se da će obuka trajati najmanje šest mjeseci. Aparatura nije jeftina, ali opstoji nada o financijskoj potpori Svjetske organizacije i sponzora Hrvatskog Telekoma.
- Riječ je o ozbiljnom unapređenju, kojeg rado prihvaćamo uvjereni da će biti značajna pomoć i našim sucima.

Bez dvojbe. Potpuna regularnost natjecanja nema cijene.

Još vijesti

 • Loptom protiv nasilja, diskriminacije, rasizma i huliganizma

  18.10.2018.

  Loptom protiv nasilja, diskriminacije, rasizma i huliganizma

  Od 11. do 25. listopada 2018. godine traju akcijski tjedni borbe protiv rasizma i diskriminacije kojima se konkretno pridružuje i Kuća hrvatskog nogometa posredstvom HT Prve lige surađujući na...

 • Ivica Pezelj: "Eliminacija Engleske u Moskvi najveća hrvatska pobjeda svih vremena"

  17.10.2018.

  Ivica Pezelj: "Eliminacija Engleske u Moskvi najveća hrvatska pobjeda svih vremena"

  Za samo mjesec dana ovaj čovjek sročio je zavidno djelo Vatreni u Rusiji povodom povijesnog uspjeha hrvatskih nogometaša na SP-u 2018. Naravno da je podnaslov glavni motiv i lajtmotiv: od nacionalne...

 • Stanka iskorištena za odmor, rad i provjere

  15.10.2018.

  Stanka iskorištena za odmor, rad i provjere

  Jednotjedni predah u prvoligaškom natjecanju prouzročen utakmicama reprezentacija prolazi brzo pa se klubovi opet okreću HT Prvoj ligi koja u 11. kolu idućeg vikenda ima ovakav raspored: Slaven...

 • Tokijska bojna

  14.10.2018.

  Tokijska bojna

  Ne smije biti dvojbe hoće li se Hrvatska U-21 plasirati na završnicu Eura koje će 12 reprezentacija od 16. do 30. lipnja 2019. okupiti u Italiji i San Marinu; sutrašnje gostovanje upravo kod San...

Ljestvica

1.Dinamo10+1224
2.Osijek10+1120
3.Lokomotiva10+1119
4.Gorica10+116
5.Rijeka10+414
6.Slaven Belupo10-112
7.Hajduk10-311
8.Inter-Zaprešić10-1010
9.Istra 196110-98
10.Rudeš10-162