Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
 • Parovi
 • Rezultati
 • Ljestvica

Hrvatski Telekom Prva liga, 25. kolo

15.03.2019. 18:00
Inter-Zaprešić
Inter-Zaprešić
3 : 1Istra 1961
Istra 1961
16.03.2019. 15:00
Lokomotiva
Lokomotiva
3 : 1Slaven Belupo
Slaven Belupo
16.03.2019. 17:30
Hajduk
Hajduk
3 : 0Rudeš
Rudeš
17.03.2019. 15:00
Gorica
Gorica
1 : 2Dinamo
Dinamo
17.03.2019. 17:30
Rijeka
Rijeka
3 : 1Osijek
Osijek

Pogledaj detaljnije

Iz Züricha je stigla vijest o akceptiranju sudaca i sutkinja koje je HNS predložio za međunarodni status sljedeće godine. Štoviše, lista je proširena za dvije nove članice na listi za pomoćno suđenje stoga ima razloga za raspoloženje. Opstoji nada da ćemo uskoro imati predstavnika i na velikom natjecanju.

foto: HNS
08.12.2018. 10:00

Sve je u redu, sukladno željama i planovima. Lijepa čestitka uoči Božića i Nove godine iz sjedišta Svjetske nogometne federacije ispisana je za 30 hrvatskih sudaca i sutkinja s A i B liste u obje kategorije te za futsal. Već se polako pakiraju plavi bedževi, zna se tko će ih dobiti.

A-lista muški (6):
Ivan Bebek, Fran Jović, Mario Zebec, Tihomir Pejin, Duje Strukan, Igor Pajač

B-lista muški (10):
Ivica Modrić, Goran Pataki, Goran Perica, Jerko Crnčić, Bojan Zobenica, Borut Križarić, Hrvoje Radić, Vedran Đurak, Marjan Tomas, Kruno Šarić

A-lista žene (4):
Ivana Martinčić, Vesna Budimir, Sabina Bolić, Jelena Pejković

B-lista žene (6):
Sanja Rođak-Karšić, Barbara Volenik-Vidović, Gordana Katušić, Maja Petravić, Martina Neralić, Ivona Pejić

Futsal (4):
Saša Tomić, Nikola Jelić, Vedran Babić, Josip Dujmić

U odnosu na 2018. godine nema promjena među sucima i sutkinjama. Ima među pomoćnim sucima jer su zbog starosnog limita otpali Tomislav Petrović, Miro Grgić i Igor Krmar umjesto kojih su uvršteni Đurak, Tomas i Šarić. Sutkinjama s linije dopisane su Neralić i Pejić. Za nastupe na malonogometnim terenima Andreja Topića mijenja Dujmić.

Za komentar smo zamolili predsjednika nacionalne Komisije nogometnih sudaca Antu Kulušića:
- Naravno da nije loše. Dapače, smijemo biti zadovoljni. Do daljnjega ostajemo nezadovoljni što nemamo suca na završnim turnirima kontinentalnog i svjetskog prvenstva ili na olimpijskim igrama, ali se valjda i toj praksi napokon bliži kraj. Vrijeme je da i muški probiju barijere poput Sanje Rođak-Karšić koja je kao dokazani dio elite bila na svim hvaljenim završnicama, dogodine će biti opet, na SP-u ženskih selekcija u Francuskoj. Finale EP-a državnih ekipa U-19 ljetos je u Švicarskoj vodila Ivana Martinčić. S obzirom na to da su Vatreni praktički stalno na najznačajnijim natjecanjima, od ovog srpnja vlasnici svjetskog srebra,neupitna je snaga našeg nogometa, a tvrdim da su nam i suci vrlo kvalitetni i da zaslužuju visoke kote, koje zaista predugo čekamo.

Šefa sudaca pitali smo i za dojmove o suđenju u prvenstvu prvoligaša:
- Jesen, hvala Bogu, protječe uredno, samo tako neka bude i u dva posljednja kola. Po prvi put se u ove dvije godine odnosno četiri polusezone nije dogodilo da me zovu novinari tražeći tumačenje ozbiljnih sudačkih propusta, tako da sam sretan.

Koje su stavke usavršene pa nema primjedbi, koje baš i nisu?
- Suci primjenjuju sve ono na što smo upozoravali, ono na čemu smo inzistirali na brojnim seminarima. To se poglavito odnosi na sankcioniranje gaženja, povlačenja u kaznenom prostoru i igranje rukom. Neću kazati da je u toj domeni sve 100 posto točno, ali lekcija je svladana i neusporedivo je bolje nego prije. Na redu je potanko usvajanje i apsolutna primjena. Glavno je da su koncentrirani, neskloni opraštanju, dosljedni. Što se pak tiče minusa, zamjetne su površne stegovne mjere osobito glede žutih kartona. Ima stanovitih lutanja. A i četvrti suci nisu dovoljno budni ni konkretni, pojedincima se potkradaju nesportska ponašanja na klupi i u tehničkom prostoru – zašto ne reagiraju, koga se boje, što hoće sakriti kad se sve vidi i čuje!

Vjeran svojem običaju, Kulušić nikoga ne imenuje. No dodaje:
- Ponovo ćemo štošta pojasniti ili poručiti klubovima, njihovom trenerima i drugim službenim osobama. Ne smije biti ugroženo poštivanje fair-playa.

Prostor za poboljšanja i unapređenja uvijek je otvoren. Zbog toga se akteri sa zviždaljkom i zastavicom na terenima HT Prve lige sustavno educiraju na dva kompleksna seminara godišnje, kao i na dva provjerna. Znači da su svaka tri mjeseca na sastancima punim stručnih predavanja, proučavanja Uefinih video-zapisa i prijateljskim razgovorima kojima je cilj neprestano usavršavanje te svođenje propusta na minimum.
- Na žalost, nismo imuni na oscilacije. Pojedinci griješe, čak i oni najvišeg ranga i reitinga.

Priča je stara, teza također: ako se u svakoj od 90 minuta utakmice zgode tri pa i četiri odluke, to je u prosjeku 300. Jasno je da svaka ne može biti savršena, idealna.
- Zbog čega smo zadovoljni? Zbog toga što su izostali previdi koji izravno utječu na diobu bodova. Bilo je i sreće jer pogreške su katkad utjecale na rezultat, ne i na ishod susreta što je ipak presudno. Normalno da se nećemo opustiti, svjesni da je nužno neprestano izučavanje Pravila nogometne igre, ujednačavanje kriterija i održavanje maksimalne forme. Jedino tako ćemo i u proljetnom nastavku biti uspješni.

Zna se da su suci i suđenje omiljena meta javnosti. Malo pomaže – a i ne treba – činjenica da slavne inozemne vedete promaše i čiste situacije, tako i toliko da boli glava. Kod nas je u toj domeni sve bolje. Svakako i zbog ljudskog pristupa Ante Kulušića, negdašnjeg vlasnika FIFA-grba, današnjeg dopredsjednika Saveza. Kojemu poanta nije u kažnjavanju, već u poboljšavanju. U čemu ga prate najbliži suradnici, komisionari. Na spomenutim kružocima i najrenomiraniji akteri poput Bebeka, Jovića i ostalih samokritički preispituju i dvojbene i nedvojbene prosudbe ne bi li se potpuno napustila zona upitnika. Nema sumnje da dotična branša spada u najaktivnije, najiskrenije i najkonstantnije pod krovom Kuće nogometa. A kad se počne primjenjivati dobrodošli VAR (video assistant referee) bit će i među najboljima!

Još vijesti

 • Josip Brekalo: "Spreman sam biti i golman reprezentacije"

  19.03.2019.

  Josip Brekalo: "Spreman sam biti i golman reprezentacije"

  Rubrika se zove „Mlade nade“, ali subjekt i predikat ovog priloga odavno je prestao biti tek nada – on je nedvojbena snaga hrvatskog nogometa, adut budućnosti što je već počela. Negdašnji Dinamovac i...

 • Tomislav Pacak: "Luka Modrić najbolji, Ivan Rakitić najsusretljiviji"

  18.03.2019.

  Tomislav Pacak: "Luka Modrić najbolji, Ivan Rakitić najsusretljiviji"

  Prošla su točno četiri mjeseca od prethodnog nastupa Srebrnih, 18. studenoga s Engleskom u Ligi nacija na Wembleyju. Ovog ponedjeljka reprezentativci su se okupili u Westinu, u četvrtak je...

 • Iz Europe u Europu

  17.03.2019.

  Iz Europe u Europu

  Nakon što je Dinamo u nepovoljnim okolnostima završio povijesnu rundu širom Starog kontinenta na sličan se zadatak spremaju sve četiri glavne državne selekcije. Finiš ožujka pun je intrigantnih...

 • Krivci: Benfica, sudac i vlastiti propusti

  15.03.2019.

  Krivci: Benfica, sudac i vlastiti propusti

  Ne treba izvlačiti sedmi korijen niti išta stavljati na devetu potenciju jer ipak je sve jasno: sjajnu Dinamovu europsku sezonu uništili su opaki lisabonski Orlovi, njemački sudac koji nije prepoznao...

Ljestvica

1.Dinamo25+3864
2.Rijeka25+2047
3.Osijek25+1642
4.Lokomotiva25+1741
5.Hajduk25+1040
6.Gorica25+538
7.Inter-Zaprešić25-2724
8.Slaven Belupo25-1122
9.Istra 196125-2417
10.Rudeš25-447