Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
 • Parovi
 • Rezultati
 • Ljestvica

Hrvatski Telekom Prva liga, 17. kolo

08.12.2018. 15:00
Rijeka
Rijeka
3 : 0Lokomotiva
Lokomotiva
08.12.2018. 17:30
Hajduk
Hajduk
3 : 1Istra 1961
Istra 1961
09.12.2018. 15:00
Inter-Zaprešić
Inter-Zaprešić
0 : 2Dinamo
Dinamo
09.12.2018. 17:30
Gorica
Gorica
1 : 2Osijek
Osijek
10.12.2018. 18:00
Rudeš
Rudeš
1 : 1Slaven Belupo
Slaven Belupo

Pogledaj detaljnije

I ove zime prvoligaškim sucima i kontrolorima predstoji nadasve opsežan te isto tako ozbiljan seminar kako bi se uoči nastavka prvenstva usuglasile brojne nijanse koje donosi igra a tumače pravila. Skup će biti od 24. do 27. siječnja u Medulinu. Novost je da se širom otvaraju vrata često spominjanom VAR-u, zasad doduše u dijelu koji se odnosi na edukaciju – konkretna primjena zakazana je za ljeto.

foto: HNS
10.01.2019. 10:00

Uvijek su najvažniji ljudi, stoga startamo popisom sudionika. Prednost dakako imaju suci i pomoćni suci jedinstvene liste Prve i Druge HNL.

Suci

ELITNA SKUPINA
1. Ivan Bebek
2. Fran Jović
3. Igor Pajač
4. Tihomir Pejin
5. Duje Strukan
6. Mario Zebec

PRVA SKUPINA
1. Damir Batinić
2. Dario Bel
3. Goran Gabrilo
4. Igor Križarić
5. Marko Matoc
6. Dalibor Mlakar
7. Marin Vidulin
8. Ivan Vučković

DRUGA SKUPINA
1. Tomislav Bionda
2. Andrej Burilo
3. Marko Cestarić
4. Ante Čuljak
5. Željko Frković
6. Tino Krečak
7. Dario Kulušić
8. Marko Linić
9. Zdenko Lovrić
10. Josip Lučić
11. Ivan Matić
12. Goran Pečarić
13. Jakov Titlić
14. Ivan Župan

Pomoćni suci

ELITNA SKUPINA
1. Jerko Crnčić
2. Vedran Đurak
3. Borut Križarić
4. Ivica Modrić
5. Goran Pataki
6. Goran Perica
7. Hrvoje Radić
8. Kruno Šarić
9. Marjan Tomas
10. Bojan Zobenica

PRVA SKUPINA
1. Krunoslav Ambrinac
2. Dejan Berger
3. Miro Grgić
4. Alen Jakšić
5. Nikola Kečkiš
6. Tomislav Keglević
7. Robi Kezele
8. Davor Kožarec
9. Igor Krmar
10. Goran Loparac
11. Kristijan Novosel
12. Mario Pepur
13. Tomislav Petrović
14. Luka Pušić
15. Sanja Rođak-Karšić
16. Marko Stolnik

Momci iz elitne grupe vlasnici su FIFA-znaka za ovu godinu. No sezonu nastavljaju i dosadašnji istaknuti internacionalci Grgić, Krmar i Petrović. Podrazumijeva se da najvišu licencu posjeduje i jedina dama iz prvoligaškog pelotona, Rođak-Karšić.

MEĐUNARODNE SUTKINJE
1. Sabina Bolić
2. Vesna Budimir
3. Ivana Martinčić
4. Jelena Pejković

MEĐUNARODNE POMOĆNE SUTKINJE
1. Gordana Katušić
2. Martina Neralić
3. Ivona Pejić
4. Maja Petravić
5. Barbara Vidović-Volenik

KONTROLORI
1. Branko Bajić
2. Šime Bugarija
3. Slavko Čulina
4. Dušan Kukić
5. Domagoj Ljubičić
6. Božo Mamić
7. Miro Marijanović
8. Dragutin Karlo Poljak
9. Branko Stipković
10. Vlado Svilokos
11. Tomislav Šetka
12. Zlatko Šimčić
13. Alojzije Šupraha
14. Danijel Trampus
15. Miroslav Vitković
16. Dragutin Vuk
17. Šime Vukić

INSTRUKTORICE
1. Snježana Fočić
2. Lidija Kunštek
3. Blaženka Logarušić
4. Lada Rojc

Skupom će ravnati Komisija sudaca HNS-a: predsjednik Ante Kulušić koji je i povjerenik za određivanje kontrolora te članovi Darko Cvitković, Draženko Kovačić, Domagoj Vučkov i Ante Vučemilović.

Predmnijevaju se voditelj nacionalnog sudačkog odjela Igor Pristovnik, savjetnik Ivan Košutić, povjerenik za određivanje sudaca Alen Gerek.

Također i VAR-instruktor Bruno Marić, stručni suradnik za fitness Marijan Dobrović, liječnik Tomislav Vlaović. 

Brojni nazočni akteri rado bi vidjeli i pozdravili vrhušku Kuće nogometa: predsjednika Davora Šukera, izvršnog direktora Damira Vrbanovića, direktora natjecanja, infrastrukture i razvoja Marijana Kustića, višeg predsjednikova savjetnika Zorislava Srebrića, koordinatora svih natjecanja HNS-a Nevena Šprajcera i tajnika Vladimira Ivetu. U hotelu Park Plaza Belvedere očekuje se i predstavnik NS Istarske županije.

Seminarom će dominirati stručne teme, primijenjene na analizu jesenske natjecateljske dionice i važne smjernice za proljeće koje glede prvoligaškog nogometa kreće već početkom veljače, zapravo odgođenom utakmicom 18. kola Slaven Belupo - Rijeka 30. siječnja.

Među predavanjima odskaču ona o simuliranju i disciplinskim mjerama (Vučkov), povlačenju, gaženju i igranju rukom (Kovačić), managementu utakmice, tehničkom prostoru i opremi igrača (Vučemilović), kretanju i pozicioniranju sudaca i pomoćnih sudaca te suradnja sudačkog teama (Vučkov, Vučemilović, Šetka). Video-test pojašnjavat će Vitković (prekršaji, slobodni udarci, stegovne mjere) i Šetka (zaleđa). Kovačić vodi fitness test i pripreme za nj. Naglascima na suđenje u prvom dijelu prvenstva sustavno će se baviti Kulušić i Gerek. Ocjenjivanjem suđenja i pisanjem izvješća o suđenju Kulušić i Vitković.

Najnezgodniji i najzgodniji trenuci predviđeni su za sam početak i kraj – za teoretsku provjeru PNI odnosno podjelu FIFA-grbova.

Da se razumijemo, u uspjeh ne sumnja nitko, inače bi se potkrala iznimka…
- Jesen je otprilike bila vrlo dobra – još jednom podvlači predsjednik sudačke komisije Ante Kulušić, jedan od petorice dopredsjednika Saveza, negdašnji vlasnik FIFA-znaka, nikad ničim kompromitiran ni u arbitarskoj ni u funkcionarskoj ulozi, naprotiv. – Događale su se pogreške, događat će se na žalost opet, zato što su neminovne, sastavni dio utakmice. Što ih je manje, to bolje. Ni igrač ne voli promašiti, ali promaši.

Bitno je da su previdi nehotični, slučajni, prouzročeni slučajem. Nemoguće je očekivati da od nekoliko stotina odluka u 90 minuta svaka bude savršena, idealna; da sudi i aparat/automat/robot katkad bi „zaštekao“, recimo onda kad mu pregori lampica ili ishlapi baterija…

- Imamo petoricu-šestoricu u talent programu, za tri-četiri godine na redu je smjena generacija. Budući nositelji kvalitete iskustvo će stjecati na drugoligaškom terenima, ponekad i prvoligaškim. Vjerujemo svima, zbog toga smo se za njih i opredijelili.

U vezi s proljećem jasno je da se uči na jesenskim promšajima kojih doista nije bilo previše:
- Iskristalizirat ćemo dobre i loše strane, poraditi na ujednačavanju kriterija, informirati o novostima iz pravila. Bit ćemo spremni.

Novosti ima u vezi s VAR-om, „video assistant refereejem“:
- U četvrtak 17. siječnja dolaze nam gosti iz IFAB-a, međunarodnog sudačkog boarda. Na prvi radni sastanak u Sesvetama. Uskoro starta edukacija. Važno je osposobiti posebnu prostoriju – koja će od sezone 2019./2020. biti nužna na svakom prvoligaškom stadionu, uvjet za licencu. Razumije se da Izvršni odbor HNS-a sve podržava u cijelosti. Aplicirali smo, nadamo se i „zelenom“ i financijskoj pomoći.

Projekt je velik, posao obiman. Izobrazba će idućih mjeseci biti na susretima kadeta i juniora, na raznim turnirima. Trošak oko 500 tisuća dolara.
- Sve je isplativo, s obzirom na korist.

Osim instruktora Brune Marića u akciju će svi komisionari plus po 15 sudaca s A i B liste. Poglavito najeminentniji, bivši i sadašnji internacionalci.
- Zna se da će u tzv. VAR-sobi biti tehničar s VAR-sucem i VAR-asistent sucem. Premda oni neće odlučivati – normalno je da to ostaje u domeni glavnog suca.

Napuci su tu, edukacija polazi gledanjem video-zapisa s inozemnih utakmica. Koliko se svemu tome daje na važnosti svjedoči činjenica da će seminarski prolog u Medulinu 24. siječnja biti posvećen upravo VAR-u.

Hrvatska je viceprvak svijeta, prevelika nogometna sila da bi zaostajala i po čemu, kamoli po tako kapitalnoj inovaciji!

Još vijesti

 • Neven Šprajcer: "Istra je naša Antalya"

  21.01.2019.

  Neven Šprajcer: "Istra je naša Antalya"

  Zime dolaze i prolaze, priča je ista: trebaju li hrvatski klubovi zalet za proljeće hvatati na skupim stranim destinacijama, to prije što je ovih mjeseci jadranska obala sasvim prihvatljiva brojnim...

 • Poligon sezone i pol

  20.01.2019.

  Poligon sezone i pol

  Primjer Komnena Andrića, Interova kapetana upravo transferirana u Dinamo, pokazuje i dokazuje da igrači iz drugih država osjetno napreduju u HT Prvoj ligi na vlastitu te korist bivšeg i budućeg...

 • Od Rovinja i Medulina do Beleka i Albufeirije

  19.01.2019.

  Od Rovinja i Medulina do Beleka i Albufeirije

  Do nastavka prvenstva još su dva tjedna, otprilike toliko prošlo je od početka priprema. Gdje su trenutačno hrvatski prvoligaši, protiv koga igraju i kako prolaze, kakve su novosti glede prijelaznoga...

 • Vatroslav Mihačić: "Hrvatska je hit i u Americi"

  18.01.2019.

  Vatroslav Mihačić: "Hrvatska je hit i u Americi"

  U povijesti HNS-a zauvijek ostaje zapisan datum 17. listopada 1990. kad je A-reprezentacija u prvoj međudržavnoj utakmici na Maksimiru ugostila te pobijedila najbolju selekciju Amerike 2:1. Od tada...

Ljestvica

1.Dinamo18+2345
2.Osijek18+2034
3.Rijeka17+1533
4.Lokomotiva18+1431
5.Gorica18+127
6.Hajduk18+223
7.Inter-Zaprešić18-2117
8.Slaven Belupo17-616
9.Istra 196118-1515
10.Rudeš18-333