Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
  • Parovi
  • Rezultati
  • Ljestvica

Hrvatski Telekom Prva liga, 27. kolo

05.06.2020. 20:00
Hajduk
Hajduk
:Inter-Zaprešić
Inter-Zaprešić
06.06.2020. 18:55
Slaven Belupo
Slaven Belupo
:Gorica
Gorica
06.06.2020. 21:05
Varaždin
Varaždin
:Dinamo
Dinamo
07.06.2020. 18:55
Istra 1961
Istra 1961
:Rijeka
Rijeka
07.06.2020. 21:05
Lokomotiva
Lokomotiva
:Osijek
Osijek

Pogledaj detaljnije

Nastavlja se prvenstvo Hrvatski Telekom Prve lige stoga razgovaramo s direktorom natjecanja, infrastrukture i razvoja HNS-a, posve involviranim u operativne poslove Kuće nogometa koji konstatira da je svjetsko srebro Vatrenih ogroman poticaj svemu i svima.

foto: Arhiva HNS
29.01.2019. 10:00

Nerijetko se pred uredom Marijana Kustića na 11. katu Hiltona čeka u redu. Srećom, vrlo je ekspeditivan tako da praktički nema zastoja. Govori brzo, jednostavno i jasno izbjegavajući stereotipe, oslanjajući se na činjenice. Redovito nasmiješen, nesklon „dijeljenju lekcija“ ili sukobima bilo koje vrste, uvjeren da se do pomaka i rezultata može jedino dogovorom te sustavnim radom za opće dobro.

Prvoligaši dakle startaju i službeno, je li sve pod kontrolom?
- Naravno. Program teče normalno, nadamo se da neće biti snijega ni osjetnije kiše, analogno tome ni odgoda.

Ne manjka pohvala Ligi 10. Možda su katkad kurtoazne, ali bez sumnje prevladava iskrenost?
- Jesen je bila na visokoj razini. Mnogo je bolje i kvalitetnije, čemu su i te kako poridonijeli novi tereni: pet posve sređenih i dotjeranih igrališta, sportskih tepiha na kojima je nogomet brži, ljepši, točniji, atraktivniji. Uostalom, izmjereno je da se čista igra povećala čak za osam minuta, što je perfektan pokazatelj.

Bilo je vrijeme da se eliminiraju ovdašnje grbavice i blatuše…
- Mi smo toga svjesni, zato se o tome nije dvojilo. Savez je uložio 43 milijuna kuna, što proračunskih što iz donacija kontinentalne federacije, i na tome se neće stati.

Što slijedi?
- Investicija u amaterske terene po svim županijama. Tako da će se u pet regija dostaviti ukupno 18 milijuna kuna, onda će ih one usmjeravati tamo gdje je najpotrebnije. I to je velika akcija, kakva se ne pamti. S napomenom da ima i drugih, ali nisu baš u fokusu što i nije bitno. Bitno je da se štošta poduzima, kontinuirano i konkretno.

Naprimjer u glasoviti VAR, prilično kompliciran i zahtjevan projekt za pomoć sucima?
- On je jedan od svjetskih prioriteta, dakako da se uključuje i Hrvatska. Premda su naši suci solidnim a katkad i odličnim arbitražima vratili dio povjerenja – prvi dio aktualnog natjecanja zaista je u toj domeni bio natprosječan – moramo težiti još značajnijim poboljšanjima koje će odstraniti svaku eventualnost. Izazvanu slučajno, nikako namjerno, što je ipak osnovno.

Kad smo već kod sudaca i suđenja, Marijan je nekidan bio na seminaru u Medulinu, impresije?
- Nije upitno da je šef sudačke komisije Ante Kulušić okupio mladi, ali međunarodno provjereni team instruktora i predavača, da se pozorno biraju i suci i kontrolori tako da je uspjeh očit. Nema razloga da se u tom stilu ne nastavi.

U hrvatskom je nogometu sve lakše i ugodnije poslije fantastične eksplozije najbolje selekcije na lanjskom mondialu?
- Sretni smo, ponosni i zahvalni svima koji su ugradili sve što su mogli u tu momčad i takav spektakularni rasplet. Medalja inicira dodatne obveze, što veseli. Logično je da se euforija u međuvremenu stišala, s obzirom na iduće izazove među kojima dominiraju kvalifikacije za EP 2020. Ove srijede i četvrtka nekolicina nas, uključujući izbornika kao glavnog i odgovornog, putujemo u Mađarsku budući da 24. ožujka na Groupama Areni u Budimpešti igramo utakmicu br. 2 nakon premijere tri dana ranije s Azerbajdžanom na Maksimiru.

Iako se postava malo osipa, temeljem biološkog kriterija, ne bi smjelo biti zapreka u skupini koju još sačinjavaju Wales i Slovačka?
- To se podrazumijeva, makar nikad ništa nije sigurno niti bilo kome zagarantirano, zbog čega je nužan totalni oprez s punom koncentracijom. Zlatko Dalić drukčije i ne zna. Umjereni smo, nipošto bahati optimisti.

Kustić je s Paga, Dalić u Novalji ima vikendicu-vilu, znači da su na neki način susjedi?
- Dapače, susjedi i stari prijetelji. Surađujemo sjajno. Ispostavilo se kakav je potez – pun pogodak preko noći! – bilo njegovo angažiranje neposredno uoči puta na presudan derbi s Ukrajincima u Kijevu… Zlatko je sa svojim stožerom, sa svojom klapom stručnjaka i asova u fantastičnoj atmosferi činio čuda.

Ima valjan ugovor i strpljivo se brani od brojnih bogatih ponuda?
- Na zadovoljstvo Saveza i svih navijača, cjelokupne sportske javnosti. Pozitivno je što je ruska priča dodatno potaknula iskorake koje raspoloženi i ekipirani osiguravamo s raznih aspekata. Publika to zamjećuje i podržava.

Budućnost osigurana?
- Samo pod uvjetom da se ne sustaje ni na trenutak.

On osobno uistinu je primjer neumornosti?
- Nogomet je moj život, prva ljubav kojoj se posvećujem maksimalno, realizirajući odluke Izvršnog odbora na čelu s predsjednikom Davorom Šukerom s kojim komuniciram besprijekorno.

Čini se da je sastav državne nogometne vlade više nego pouzdan?
- Posrijedi su ljudi s puno, puno iskustva u svojim klubovima i županijama, prekaljeni i višedesetljetnim radom tipičnih entuzijasta. Drago mi je što smo u istom filmu.

Predsjednik upravao lobira za novi mandat u Izvršnom komitetu Uefe?
- Obilazi kolege-glasače, predstavlja svoju viziju i platformu. Dostatno karizmatičan da mu se vjeruje. Za HNS bi njegov izbor bila velika potvrda ispravnosti puta.

Nije loše što su se smirile kojekakve strasti, što se djeluje u miru, za opći napredak?
- Svakako. Iskreni sam zagovornik takve prakse – isključivo za stvaranje, ni teoretski za rušenje.

Usput, bio je za Tomislava Svetinu u biranju vođe ZNS-a?
- Ja sam svoj stav obznanio odmah, a da pritom nisam bio ni protiv koga. Uzdam se u nove ljude, nove snage, oni donose novosti, polet i dragocjene impulse. Ima sposobnih, zašto im ne omogućiti šansu u demokratskoj proceduri bez prigovora i pogovora?

Ima li nade za konačni prekid razmirica s Hajdukom i Splitom, za obustavu verbalnog prepucavanja i, napokon, nastup „kockastih“ u Poljudu?
- Zašto ne! Nedavno smo bili dolje na predstavljanju Dalićeve knjige i, na žalost, na komemoraciji za Stanka Poklepovića, divnog sportskog djelatnika. Očekujem Hrvatsku u Splitu u ovom izlučnom ciklusu, i taj grad i cijela Dalmacija zaslužuju jednu utakmicu za bodove koja bi predmnijevala povratak negdašnjoj praksi. Kome koristi animozitet, je li ikad poželjan odgovor bio u prkosu i višestrukoj nepopustljivosti? Ne i ne. I mi iz Saveza bili smo sukrivci s obzirom na to da su za svađu potrebne dvije strane. Volja je tu, potreba također. U zaključku: to mora prestati. I hoće, usuglašenošću svih te željom izbornika i reprezentativaca.

Direktor se ne boji osipanja Srebrnih biološkim zakonima, ohrabruju ga postignuća mladih naraštaja:
- Postava U-21 plasirala se na završnicu EP-a nakon 15 godina, u pohodu na isti cilj su i momčadi U-19 i U-17. Petar Krpan u funkciji glavnog instruktora stvarno je osvježenje. Razumljivo je da nije svaki naraštaj istog potencijala, no vjerujemo da će iz svih godišta biti pojačanja za A-garnituru.

S ligom smo počeli, s ligom završavamo:
- Izvrsno je i za Dinamo i za Hajduk, za Rijeku, Osijek i Lokomotivu kao najčešće sudionike kvalifikacija za kontinentalne kupove da državno prvenstvo bude što bolje i ujednačenije. Jer kod kuće se hvata zalet za učinak s one strane granice.

Tamo gdje nas rado vide. Poštuju i priznaju. Hrvatska je čvrsta kota na nogometnoj mapi, spremna i sposobna taj položaj postupno i betonirati!

Još vijesti

Ljestvica

1.Dinamo26+4065
2.Rijeka26+1147
3.Lokomotiva26+1346
4.Hajduk26+1845
5.Osijek26+1342
6.Gorica26-835
7.Slaven Belupo26-2026
8.Istra 196126-2119
9.Inter-Zaprešić26-2317
10.Varaždin26-2317