Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
 • Parovi
 • Rezultati
 • Ljestvica

Hrvatski Telekom Prva liga, 14. kolo

05.12.2020. 15:00
Osijek
Osijek
1 : 0Varaždin
Varaždin
06.12.2020. 15:00
Slaven Belupo
Slaven Belupo
1 : 5Dinamo
Dinamo
06.12.2020. 17:05
Hajduk
Hajduk
1 : 2Rijeka
Rijeka
19.01.2021. 16:00
Istra 1961
Istra 1961
1 : 1Gorica
Gorica
26.01.2021. 17:00
Lokomotiva
Lokomotiva
:Šibenik
Šibenik

Pogledaj detaljnije

U Medulinu je organiziran zajednički 56. seminar nogometnih sudaca i 30. seminar kontrolora sudaca na kojem se uz ostale teme intenzivno radilo na implementaciji pravila i korištenja tehnologije VAR.

foto: HNS
28.01.2020. 15:30

Hotel Park Plaza Belvedere tradicionalni je domaćin seminara sucima i kontrolorima suđenja, koji je održan od 22. do 25. siječnja 2020. na kojem je rukovodio Ante Kulušić, dopredsjednik HNS-a te Predsjednik Komisije nogometnih sudaca. Seminar je odrađen uz pomoć članova Komisije (Darko Cvitković, Domagoj Vučkov, Draženko Kovačić i Ante Vučemilović Šimunović ml.) voditelja odjela nogometnih sudaca Igora Pristovnika, savjetnika KNS Ivana Košutića, povjerenika za određivanje sudaca HT Prve lige Alen Gerek , te  stručnih suradnika Bruno Marić , Miroslav Vitković, Vlado Svilokos, Tomislav Šetka i Darko Kolesarić koji su održali stručna predavanja sucima i kontrolorima Prve HNL

foto: HNS
 

Prvi dan seminara održana su predavanja, diskusije i video-analiza korištenja tehnologije VAR, zatim provjera znanja sudaca i kontrolora sudaca iz poznavanja PNI i propisa HNS-a, a u nastavku seminara obavljena je provjera UEFA video-testa iz područja prekršaja, igranja rukom, kaznenih udaraca i drugih područja, te iz poznavanja razumijevanja zaleđa. 

Nastavak seminara započeo je jutarnjim testiranjem fizičke spreme sutkinja i sudaca. Draženko Kovačić kao fitness-instruktor za tjelesnu pripremu i provjeru svih sudaca u Hrvatskoj obavio je, uz stručnu pomoć Marijana Dobrovića, Domagoja Vučkova, Ante Vučemilović Šimunovića ml. i Ivana Košutića kompletna testiranja brzine i izdržljivosti na terenima u neposrednoj blizini hotela. Svi koji su pristupili testiranju s uspjehom su izvršili zadane norme, koje postavlja UEFA.

foto: HNS

Poslijepodnevna predavanja uključivala su razne stručne teme (kada se uključuje VAR, komunikacija iz prostorije za VAR sa sucima na terenu, situacije u kaznenom prostoru, kretanje i pozicioniranje sudaca tijekom igre, mentalna priprema suca za utakmicu) u izlaganjima Brune Marića, Vlade Svilokosa, Domagoja Vučkova, Draženka Kovačića i Ante Vučemilović-Šimunovića ml. te Miroslava Vitkovića i Tomislava Šetke.

 

Darko Kolesarić obradio je temu "Integritet natjecanja" u kojoj su suci i kontrolori suđenja pogledali video-zapis koji je pripremila UEFA, a na temu regularnosti utakmica, poštenom odnosu prema igri, igračima, klubu te gledateljima i svim ostalim sudionicima s naglaskom na nultu toleranciju Fife, Uefe i HNS-a na bilo koji način pokušaja manipuliranja rezultatom i događanjima na terenu (crveni kartoni, žuti kartoni, autogolovi, dva ili više golova u kratkom razdoblju igre i slično).

 

foto: HNS

Analizu suđenja u jesenskom dijelu prvenstva HT Prve lige sa sucima i kontrolorima obavili su predsjednik Ante Kulušić i povjerenik Alen Gerek, koji su im dali smjernice za poboljšanje suđenja u nastavku prvenstva. Suci su uvođenjem tehnologije VAR dobili veliku šansu ispraviti eventualne pogreške i to je najveći dobitak za pošteniji nogomet u Hrvatskoj. Istaknuto je da VAR nije svemoguć, ali da će biti velika pomoć u radu sudaca i kontrolora i da će svima biti potrebno vrijeme da se prihvate sve blagodati ovog novog načina rada.

Kontrolori sudaca prisustvovali su i predavanju Ante Kulušića i Vlade Svilokosa na temu ocjenjivanja sudaca te zajedno gledali i analizirali snimke utakmica, pri čemu su upoznati o načinu i upotrebi naputka za ocjenjivanje i pisanje izvješća te Kodeksom ponašanja službenih osoba HNS-a. Obrađena je i tema o primjeni pravila za ocjenjivanje VAR-a i AVAR-a, koji kreće u upotrebu s prvim proljetnim kolom na svim terenima HT Prve lige.

foto: HNS

Seminar je završio analizom dosadašnjih postignutih rezultata nakon koje su prihvaćeni određeni zaključci, upute i smjernice kojih se suci trebaju pridržavati i primjenjivati ih tijekom prvenstvenih utakmica HT Prve lige i završnice Kupa. Seminar je zaključen svečanošću na kojoj su međunarodni suci i pomoćni suci te sutkinje i pomoćne sutkinje primili FIFA-znakove za 2020. godinu kako bi isti Hrvatsku uspješno predstavljali na međunarodnim utakmicama.

Seminaru je nazočio sveprisutni i neumorni Zorislav Srebrić, viši savjetnik predsjednika HNS-a, kao i koordinator natjecanja Neven Šprajcer te Branko Kajfeš ispred NS HNS-a Rijeka.

foto: HNS

foto: HNS

foto: HNS

foto: HNS

foto: HNS

Još vijesti

 • Video: Kulušić, Marić i Šetka gostovali na HNTV-u povodom uvođenja VAR-a

  16.01.2020.

  Video: Kulušić, Marić i Šetka gostovali na HNTV-u povodom uvođenja VAR-a

  Tema emisije Mali nogometni razgovori na HNTV-u bila je skorašnje uvođenje sustava VAR u hrvatski nogomet.  Povodom uvođenja sustava VAR u hrvatski nogomet - primjena započinje u proljetnom dijelu...

 • Od proljeća u hrvatskom nogometu: Upoznajte VAR

  20.12.2019.

  Od proljeća u hrvatskom nogometu: Upoznajte VAR

  Hrvatska će od proljeća biti među zemljama u čijem se nogometu koristi VAR, na temelju filozofije "minimalno ometanje - maksimalna korist". Primjena VAR-a u hrvatskom nogometu započinje u proljetnom...

 • VAR - Izazov kome je sve usmjereno

  13.07.2019.

  VAR - Izazov kome je sve usmjereno

  Još jedan seminar prvoligaških sudaca (i kontrolora) potvrdio je ozbiljnost, upornost i odgovornost Komisije za suce HNS-a i svih sudionika, dakle onih najvišega ranga, najizloženijih pogledima i...

 • Video: Suci - po najvišim europskim standardima

  28.01.2019.

  Video: Suci - po najvišim europskim standardima

  Ove nedjelje završen je 54. seminar prvoligaških sudaca i 28. seminar kontrolora istog razreda, tradicionalno uspješan radni sastanak važnih sudionika nogometnog pokreta. Dakako da je u Medulin došao...

Ljestvica

1.Dinamo16+2536
2.Osijek17+1236
3.Gorica16+1230
4.Rijeka13+223
5.Hajduk15020
6.Slaven Belupo16-317
7.Varaždin17-1315
8.Šibenik15-913
9.Istra 196114-1413
10.Lokomotiva15-1212